Muzikanten in je woonkamer: zo krijg jij thuis een privéconcert image
REDACTIE

Muzikanten in je woonkamer: zo krijg jij thuis een privéconcert

Door de coronacrisis is het een ware trend: concerten bijwonen vanuit je luie stoel. Met één druk op de knop stream jij een optreden én heb je gegarandeerd de beste plek van de zaal. Wil jij nu een privéconcert krijgen? Bekijk hier hét overzicht van de beste streamingdiensten.

Zo woon je tijdens de coronacrisis een concert van je lievelingsartiest bij 

Een muziekwebsite die je meteen als favoriet moet opslaan is bandsintown.com Via dit platform stream je concerten van honderden internationale artiesten. Normaal ontvang je via de site meldingen over tours en bands die bij jou in de buurt spelen, nu ontvang je bericht wanneer de livestream van jouw favoriete artiest begint. En dat is wel zo fijn, want je kunt via het platform niet terugkijken. Veel artiesten treden vanuit hun eigen woonkamer op. Intiemer krijg je het niet!

Luister je liever naar een concert van een Nederlandse artiest? Ook dan kun je je lol op. Op de website coronaconcerten.nl vind je een overzicht van artiesten die concerten en optredens streamen. Let op: niet alle concerten zijn gratis, sommige zijn betaald of er gaat een digitale pet rond. 

Staat hier niet de artiest tussen die je graag wilt zien? Kijk dan even naar de programmering van de livestreams van paradiso.nl Handig om te weten: alle livestreams beginnen om 14.00 uur en kun je via de Facebook-pagina van Paradiso volgen. Ook kun je hier reeds uitgezonden livestreams terugkijken, zoals dit optreden van Queen's Pleasure:

 

Ben jij niet per se op zoek naar een gratis concert? Via het platform hometour.events kun je artiesten steunen door tegen een kleine betaling een concert te streamen. Ook kun je hier merchandise kopen, om je favoriete artiest te ondersteunen. 

Waar is dat feestje?

Muziekliefhebbers missen niet alleen concerten, maar voorlopig kunnen de voetjes ook niet lekker van de vloer tijdens een heerlijk festival. Gelukkig schieten de online festivals als paddenstoelen uit de grond. Hoewel DGTL Amsterdam op 11 en 12 april niet fysiek door kon gaan, werd er digitaal een goed feestje gebouwd. Heb je het feestje gemist? Geen probleem, je kunt de livestreams hier terugkijken. 

Het leuke aan een festival is (naast het samenzijn met vrienden) het ontdekken van nieuwe bandjes en artiesten. Bezoek daarom op 3 mei gratis de tweede editie van het 3voor12 Lokaal Online Festival. De redacties van 3voor12Lokaal hebben de leukste lokale acts voor jou uitgekozen.  
Alvast sfeerproeven? Hier kijk je de eerste editie terug:

 

Nu maar hopen dat festivals zoals Lowlands en Pinkpop ook een online editie gaan houden. Dan zetten wij alvast een tentje in onze woonkamer op en maken we er met de app Houseparty (waarmee je een groepsvideogesprek kunt houden) een groot feest van. Bijkomend voordeel van een quarantainefestival is dat je altijd koud bier hebt …

Geniet in alle rust van klassieke muziek

De livestreams van Het Concertgebouw zijn heerlijk voor de zondagochtend, of op elk ander moment dat jij behoefte hebt aan rustgevende muziek. Je kunt hier gratis meegenieten van prachtige concerten. 

Neem ook even een kijkje bij het Nationaal Orkest van Frankrijk, zij speelden afzonderlijk thuis de Bolero van Ravel. Bekijk en beluister hier het schitterende eindresultaat: 

 

Stream een opera

Heb je altijd al een opera of een ballet in het operagebouw in Parijs willen bezoeken? Dit is je kans! Op de website van Opéra Garnier kun je nu de bekendste voorstellingen terugkijken. Laat je meeslepen door bijvoorbeeld het Zwanenmeer en Don Giovanni

Ook de Metropolitan Opera in New York stelt de mooiste opera’s beschikbaar. 

Maak een muzikale reis

Duik eens in de archieven van je favoriete muzikant en herbeleef de mooiste optredens. Wij doken in het archief van het Nederlandse toptalent Helge en kwamen deze prachtige minidocumentaire tegen, gefilmd tijdens het Iceland Airwaves festival  2019. Waarschuwing: na het zien van deze beelden wil je wel meteen op reis. Ben jij nieuwsgierig naar het album van Helge? Luister het hier!

 

Welk concert heb jij online bijgewoond? Deel je ervaring in een reactie hieronder