Corona-update: gezinnen durven geen vakantie te boeken
In alle media gaat het al weken bijna alleen nog maar over het coronavirus. Van iets dat in China speelde tot een virus dat ook hier in Nederland enorme gevolgen heeft. Zelfs als je niet ziek bent en niet tot een risicogroep behoort. Tikva Looijen, Columbus-columnist en oprichter van gezinopreis.nl, peilde de stemming bij Nederlandse gezinnen.
Waar je als reiziger zonder (leerplichtige) kinderen nog een zekere mate van flexibiliteit hebt, gaat dit voor gezinnen niet op. Dat het effect van het covid-19 (de officiële naam van het virus) groot is, bleek onder andere uit een mini-enquête die ik hield op Instagram. Meer dan 60% van de ouders gaf aan dat de uitbraak effect heeft op hun vakantieplannen. Dit was nog voordat het nieuws bekend werd dat Amerika de grenzen sluit voor mensen uit de Europese Unie, voordat Polen en Denemarken attracties en musea voor minimaal 14 dagen sluiten én voordat de nieuwe maatregelen in Nederland genomen waren.
Ik durf geen vakantie te boeken
Veel gezinnen durven op dit moment geen vakantie te boeken. Niet voor de zomervakantie, maar al helemaal niet voor de aankomende meivakantie, ondanks dat diverse reisorganisatie hierop inspelen met een omboekgarantie. Dat omboeken geldt nu alleen nog als er een negatief (oranje of rood) reisadvies komt voor de gekozen bestemming, of als een land maatregelen neemt waardoor je als Nederlander niet meer naar binnen mag.
Dat is natuurlijk niet het enige wat als gezin belangrijk is. Als je in de meivakantie naar Denemarken gaat dan doe je dit ook omdat je naar Legoland wil, naar het Vikingen Centre of naar een tof dinopark. Je gaat niet om alleen maar in je huisje te zitten en in de natuur te kunnen wandelen.
Wat ook meespeelt is de angst om ergens vast te komen te zitten. Iedere ouder weet hoe lang een regenachtige zondag, waarbij je niet naar buiten kunt, kan duren. Met kinderen die tegen de muren vliegen en strontvervelend zijn. Stel je dat eens veertien dagen voor en dan niet in je eigen huis maar op een hotelkamer in Dubai, met uitzicht op het zwembad waar je kinderen dus niet in mogen.
We hebben al een vakantie geboekt, maar weten niet of die doorgaat
‘We gaan eind volgende maand naar Italië dus houden de situatie gespannen in de gaten’, ‘Bologna geboekt voor in april maar ik verwacht niet dat dit doorgaat’, ‘Roadtrip door de Dolomieten in mei, maar hebben al een plan B, C en D klaarliggen’. Zomaar een greep uit de reacties. Veel gezinnen die wel op tijd hun vakantie hebben geboekt zitten nu in onzekerheid over de doorgang hiervan.
Heb je een vliegticket geboekt of een pakketreis naar een bestemming die nu een oranje of rood reisadvies heeft, dan heb je te maken met de vliegmaatschappij en/of de reisorganisatie om te annuleren of om te boeken.
Er is ook een grote groep Nederlandse gezinnen die gewoon hun eigen meivakantie regelt en met de eigen auto gaat. Mijn tip: heb je hotels online geboekt check dan goed of en tot wanneer deze kosteloos te annuleren zijn. Dan heb je voor jezelf ook echt een deadline wanneer je de knoop door moet hakken.
Ook kinderen horen dagelijks de nieuwste ontwikkelingen. ‘Mama, jij zegt altijd dat ik mensen een hand moet geven, maar dat mag niet meer van de baas van het land’ en vervolgens krijg je een elleboogje. Mijn eigen dochter heeft de leeftijd dat ze weet wanneer we op vakantie gaan en daar ook echt naar uitkijkt. Ik bereid haar dus nu al voor dat het weleens niet door zou kunnen gaan.
Bedenk een plan B voor je gezinsvakantie
Bedenk ook vast een alternatief plan. Wil je ergens anders naartoe? Of kies je ervoor om dan toch maar thuis te blijven. Wellicht kun je deze geplande vakantie alsnog later in het jaar nemen, maar dan moet je natuurlijk nog wel vakantiedagen hebben. Informeer vast bij je werkgever of je toch kunt werken. Check bij de BSO tot wanneer je de kinderen alsnog kunt opgeven voor de vakantieperiode. Of kunnen ze een paar dagen logeren, bijvoorbeeld bij opa en oma, als die tenminste niet in een risicogroep vallen?
Op gezinopreis.nl heb ik nog meer tips voor je verzameld. In het blog “Corona virus: wat betekent dit voor jullie vakantie met kinderen” geef ik meer informatie over welke landen attracties en musea sluiten. Een andere goede bron is het IATA, waar je een uitgebreide lijst met Corona-reisrestricties kunt vinden. Last but not least, Columbus Travel Family, een speciale editie van Columbus Travel over reizen met kinderen, bevat een uitgebreide gezondheidswijzer: alles wat je moet weten om gezond en goed voorbereid op reis te gaan.