Slapend Europa door: dit zijn de beste nachttreinen (die je meteen wilt nemen)
Eind dit jaar kunnen we met de nachttrein van Amsterdam naar Wenen rijden, elders in Europa is het nachtelijke treinnetwerk al volledig up and running. De nachttrein is weer helemaal terug van weggeweest!
De trein is niet alleen een duurzaam en comfortabel vervoersmiddel, er komt ook een staaltje romantiek bij kijken: het staat symbool voor reizen in vervlogen tijden. Het vliegtuig heeft de trein voor lange afstanden naar de achtergrond verdrongen en het spoor kreeg een bijrol als vervoersmiddel voor nationale korte afstanden. Maar de trein is bezig aan een indrukwekkende comeback. In plaats van een vluchtig vervoersmiddel, zien meer en meer reizigers het spoor als dé manier om Europa te doorkruisen. Deze nachttreinen zullen je daar een handje bij helpen.
Slapen in Wenen, uitgerust in Berlijn
Österreichische Bundesbahnen (ÖBB) verdient een speciale vermelding in dit overzicht. Waar alle Europese vervoersbedrijven de nachtcoupés van de hand deden, ging de ÖBB er juist mee aan de haal. De ongewilde slaapcabines kregen een nieuw leven in Oostenrijk, dat zich ontpopte tot de hub van het Europese treinnetwerk. Het is dan ook niet toevallig dat de eerste Nederlandse nachttrein verbinding legt met Wenen, dat op bewonderende wijze overeind bleef staan toen de Europese trein uit de gratie raakte. Go ÖBB en go Wenen!
Goed, Wenen naar Berlijn dus. Deze trein vertrekt dagelijks en doet er 11,5 uur over. Je komt ’s ochtends vroeg volledig uitgerust aan in de Duitse hoofdstad. Pak die middag gelijk even het leukste dakterras van Berlijn mee: Klunkerkranich. Hier geniet je niet alleen van een panoramisch uitzicht, maar dit is ook een van de hipste plekken van de stad. Klunkerkranich organiseert geregeld lezingen, dansavonden, bandjes en films.
Klunkerkranich is dé hipste plek van Berlijn. Foto: Klunkerkranich
Slapen in Moskou, uitgerust in Sint Petersburg
De meeste reizigers combineren bij hun bezoek aan Rusland de wereldsteden Moskou en Sint Petersburg, en de meeste reizigers maken die reis met de trein. Maar wat maar wéínig reizigers weten, is dat je de 634 km ook ’s nachts kunt overbruggen. Elke dag laat vervoerder The Red Arrow je smachten naar die goeie ouwe treintijd, in een klassiek treinstel die teruggaat naar een eeuw geleden. In 8,5 uur maak je kennis met de romantiek van traditionele Russische treinen, een goed bed én een wodka-schnaps voor het slapengaan.
Slapen in Parijs, uitgerust in Venetië
Parijs, Venetië én de nachttrein: romantici hebben al genoeg gehoord. Dan toch nog wat praktische informatie: de frequentie is dagelijks en de trein doet er 14,5 uur om de eindbestemming te bereiken. Vervoerder Thello pakt het alleen wat minder romantisch aan, zie deze trein vooral als vervoersmiddel en niet als experience.
Slapen in Trondheim, uitgerust in Bodø
Treinreizen in Noorwegen behoren steevast tot de mooiste routes ter wereld, zéker dit traject van 727 kilometer van Trondheim naar Bodø. Waarom zou je dan in hemelsnaam voor de nachttrein kiezen? Daar hebben we twee goede redenen voor. Ten eerste gaat de zon in de zomer nauwelijks onder, je mist dan dus helemaal niets van de adembenemende uitzichten. Maar ook in de winter is er nog genoeg te zien in de nacht, als met een beetje mazzel het Noorderlicht tevoorschijn komt. Ten tweede is het leven in Noorwegen duur, met een overnachting in de trein bespaar je jezelf de nodige kosten. De trein doet er 10 uur over en rijdt elke dag je boekt je rit hier.
Slapen in Londen, uitgerust Fort William
Een van de reistrends die wij de laatste tijd signaleren, is het reizen om het reizen zelf. Het gaat niet alleen om de bestemming, ook de reis ernaartoe is onderdeel van de beleving. Voor deze slow travellers is de legendarische Caledonian Sleeper op hun buik geschreven. Vanuit Londen Euston Station - net geen Perron 9¾, maar het zou zomaar kunnen – vertrekt de trein richting het noorden van Schotland. Onderweg zou je nog uit kunnen stappen in Glasgow, Edinburgh, Inverness of Aberdeen, maar het eindpunt is het letterlijke hoogtepunt. De slaap wrijf je uit je ogen met vergezichten over de Schotse Hooglanden, om 13,5 uur na vertrek aan de voet van Schotlands hoogste piek van boord te gaan. Fris en fruitig beklim je Ben Nevis (1345m), voor nóg meer Schots natuurgeweld.
Doorkuis de Schotse Hooglanden met de Caledonian Sleeper. Foto: communitylid Marc van Kessel