Op deze bestemmingen eist overtoerisme zijn tol. Wij bieden je de alternatieven!
In het tweede decennium reisden meer mensen dan ooit tevoren, wat zijn sporen heeft nagelaten. We kunnen spreken van Loving to death: verschillende plaatsen kunnen de immer groeiende toeristenstroom niet langer aan. Wij weten gelukkig waar je nog niet platgelopen wordt door de toeristen ...
In 2018 – de cijfers van het afgelopen jaar zijn nog niet bekend – werden een recordaantal internationale toeristen geteld: 1,4 miljard. Dat was een toename van 6 procent ten opzichte van 2017, volgens cijfers van de World Tourism Organization (UNTWO). Om de vergelijking door te trekken: in 1950 waren er nog maar 25 miljoen internationale reizigers. De toeristenstroom is sinds het begin van de grote welvaart na de Tweede Wereldoorlog 56 maal zo groot geworden.
Toeristen hebben de neiging om massaal naar dezelfde plaatsen te trekken. De explosie aan toeristen betekent daarom ook een explosie aan bezoekers voor bepaalde bestemmingen. In het afgelopen decennium werden deze 6 plaatsen mateloos populair, met overtoerisme tot gevolg.
1. Instagrammable Griekenland
In de kielzog van talloze influencers voerde de toeristenstroom naar de Griekse eilanden Santorini en Mykonos. De witte huisjes, steil afgestoken tegen de kliffen, worden bij zonsondergang op magische wijze gekleurd. Massa’s toeristen trachten het Instagram-waardig plaatje te schieten, waardoor het dringen is aan de westzijde van de eilanden.
Columbus-alternatief: Kastellorizo
Weg van de massa: Kastellorizo in plaats van Santorini. (Foto: iStock)
Vermijd elk Griekse eiland met een vliegveld. Voor de authentieke Griekse ervaring ga je eilandhoppen langs verscheidene eilandjes, waarbij je Kastellorizo – pal voor de kust van Turkije – niet over het hoofd mag zien. Hier heerst een aangename zweem van rust en kalmte. Je bent hier echt even weg van alles en iedereen.
2. Jetset in Ibiza
Zon, zee, strand én clubs. Ibiza is uitgegroeid tot het party-eiland van de jetset, maar trekt ook talloze minder rijke toeristen. Het voormalig hippie-eiland verliest steeds meer van die ooit zo mysterieuze aantrekkingskracht.
Columbus-alternatief: Formentera
Zeven kilometer ten zuiden van Ibiza in de Middellandse Zee ligt het kleine eilandje Formentera. Omdat je hier alleen per boot kunt komen is Formentera beduidend rustiger dan de andere eilanden van de Balearen. Ontdek Formentera van zijn mooiste en wildste kant op de fiets! De Rutas Verdas zijn 32 fiets- en wandelpaden van in totaal 130 kilometer lang en voeren langs dorpjes, lagunes en verborgen stranden.
3. Bali back in the old days
Het paradijselijke eiland mixt vulkanen, jungle, cultuur, spiritualiteit, witte stranden, koraalriffen én surfgolven tot een ultieme droombestemming. Vele reizigers hebben van die cocktail geproefd het laatste decennium, wat het eiland niet onberoerd laat. Australiërs, voor hen praktisch om de hoek, hebben van Kuta al een no-go area gemaakt, en meer plaatsen volgen in rap tempo.
Columbus-alternatief: Sumba
Sumba is het nieuwe Bali (Foto: Louise ten Have)
Gelukkig ligt slechts twee eilanden ten oosten van Bali een nieuwe wilde schoonheid te wachten op ontdekkers. Sumba is het nieuwe Bali, zoals het was in the old days. Zo ontdek jij Sumba weg van de massa.
4. Magisch alternatief voor Machu Picchu
De 7 wereldwonderen vormen een magneet voor toeristen. Machu Picchu heeft dat de laatste 10 jaar het meest ondervonden. Het werd zelfs zó druk, dat er een maximum op het aantal toeristen gesteld moest worden om het Inca-bouwwerk geen schade toe te brengen.
Columbus-alternatief: Choquequirao
Praktisch om de hoek bij de Machu Picchu ligt een Inca-stad die drie keer zo groot is, een tiental toeristen ontvangt per dag en pas voor 30 procent in kaart is gebracht. In Choquequirao laat je de ontdekkingsreiziger én archeoloog in jezelf los. Deze verborgen stad ligt aan het einde van de Apurímac-vallei, buiten het zicht van elk uitkijkpunt in de omgeving en verscholen tussen de bomen. Vanuit Cusco – ook de uitvalsbasis voor Machu Picchu – laat je de massa’s toeristen al snel achter je en trek je in twee dagen naar Choquequirao.
5. Platgelopen Petra
De toegang tot de oude stad kronkelt door El Siq, een pad van 8 kilometer dwars door een kloof. Aan het eind van de wandeling doemt ineens de in rode stenen uitgehouwen tempel (Khaznah) op. Minpuntje is dat je deze onvergetelijke ervaring met tientallen toeristen moet delen.
Columbus-alternatief: een bezoekje bij zonsopkomst
Een bezoek aan Petra is een must bij je reis door Jordanië. Zorg ervoor dat je het altijd drukke tempelcomplex op de meest onvriendelijke tijden bezoekt: ’s ochtends bij zonsopkomst of juist bij zonsondergang. De meeste toeristen zijn er dan niet en het licht is prachtig. Veel leuker dan op een kameel is overigens een rit te paard.
6. Leo’s droomeiland
Leonardi di Capri deed velen smelten voor zijn rol in de film ‘The Beach’, maar óók voor de locatie. Maya Bay in Thailand werd zelfs zo populair, dat het eiland werd gesloten – en is nog altijd dicht. Ook Boracay in de Filipijnen moest dicht om de natuur de kans te geven om te herstellen van de schade die de mens aanbracht.
Columbus-alternatief: de Koh Chang-archipel
De witte zandstranden van de Koh Chang-archipel (Foto: Louise ten Have)
Thailands laatste ongerepte eilanden vind je even ten zuiden van Bangkok: de Koh Chang-archipel. Dit zijn zo’n 50 eilanden waarvan slechts de oostkust van hoofdeiland Koh Chang een gebaand pad is. Je vindt er al het goede van Thailand, maar dan zonder de toeristendrukte van bijvoorbeeld Phuket en Koh Phi Phi: massages, heerlijk eten, witte stranden. De Koh Chang-archipel is dé bestemming voor fervente eilandhoppers.
7. Dubrovnik goes downhill
Game of Thrones is de grote aanjager van de ongekende populariteit voor Dubrovnik, Kroatië. De serie vond hier een logische filmset, waar binnen de historische stadsmuren de geschiedenis tot leven komt. Smalle straatjes knusse stadspleinen worden gecombineerd met cultuur, architectuur, geschiedenis en kunst.
Columbus-alternatief: Dubrovnik na zonsondergang
Vooral de dagelijkse cruiseschepen zijn de locals een doorn in het oog. Dagjesmensen komen aan het eind van de ochtend aan, overspoelen de stad en zijn aan het begin van de avond weer weg. Het échte Dubrovnik zie je pas na zonsondergang. Zorg er dus voor dat je overnacht en een avond- en ochtendwandeling maakt, als de historische stad zich nog van zijn ware kant laat zien.