Unesco-Werelderfgoederen: zet deze 6 nieuwe toevoegingen op je bucketlist
De Unesco-Werelderfgoedlijst telt in 2020 maar liefst 29 nieuwe hotspots. De lijst is met 1121 sites inmiddels héél lang, maar wij navigeren je naar de nieuwste en mooiste must-visits.
1. Ga een grot in Gran Canaria in Spanje
Machtige rotspartijen in het Canarische natuurgebied van Risco Caído. (Foto: Nacho Gonzalez)
Het mooiste natuurgebied van Gran Canaria is Risco Caído. Het uitgestrekte berggebied maakt zich geliefd bij natuurfanaten door de kliffen, ravijnen en vulkanische formaties, maar er is meer. Tot aan de komst van de Spaanse kolonialisten in de vijftiende eeuw leefden de eilandbewoners in uitgehakte grotten in de bergen. De archeoloog in ons kan het hart ophalen bij een bezoekje aan de thuisbasis van deze holbewoners. Zelfs over astrologie werd al nagedacht: in het gat aan de bovenkant van de grotten scheen maar twee keer per jaar de zon en de maan, rond de kortste en de langste dag van het jaar.
2. Proef Prosecco in Italië
Move over Toscane, Prosecco is the new deal. (Foto: Consorzio Tutela del Vino Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore Docg)
Toscane? Been there, done that. De nieuwe glooiende heuvelhotspot in Italië ligt een stuk dichter bij huis, in het noordoosten. Niks van wat Toscane zo mooi maakt hoef je in te leveren, maar je krijgt er een stuk minder mede-toeristen voor terug. Je roadtrip gaat langs kleinschalige wijnboerderijen, percelen en terrassen met druiven, authentieke dorpjes, oude kloosters (bezoek zeker Santa Maria di Follina) en uitkijkpunten over het groene heuvellandschap. En last but not least: de prosecco proef je hier direct na productie.
3. Aanschouw majestueus Mafra in Portugal
Mafra toont de Portugese rijkdom. (Foto: Ricardo Bravo | © CMM)
Zo’n dertig kilometer ten noordoosten van Lissabon staat het paleis van koning João V, ontworpen in 1711. Het Portugese rijk was destijds op haar hoogtepunt van rijkdom en macht, wat terug te zien is in dit bouwwerk. Het enorme gebouw huisvest de paleizen voor de koning en koningin, de koninklijke kapel, een basiliek, klooster, bibliotheek met circa 36.000 boeken en een binnentuin. In één bouwwerk komt de rijkdom die de Portugezen met hun overzeese veroveringsdrift wisten te vergaren tot uiting.
4. Spot karakteristieke koepels in Rusland
De oorsprong van het Rode Plein vind je in het Russische Pskov. (Foto: A.G. Kalinenko, State budgetary institution of Culture, Research and Development Centre for Conservation and Use of Historical and Cultural Monuments of the Pskov Region)
De kenmerkende Russische bouwstijl, misschien wel het mooist en best vertegenwoordigd op het Rode Plein in Moskou, kent zijn oorsprong in het stadje Pskov. In de vijftiende en zestiende eeuw bereikte de Pskov Architectuurschool zijn hoogtepunt en werd de stijl met kubieke volumes, koepels, portieken en klokkentorens als een inktvlek over heel Rusland verspreid. In het noordwesten van het land kan je de oorsprong met eigen ogen aanschouwen.
5. Maak kennis met de Habsburgse hoffelijkheid in Tsjechië
Kladruby nad Ladem in Tsjechië is ontworpen voor paardentrainingen. (Foto: Jiří Podrazil, National Stud Farm)
Wat was het Habsburgse Rijk zonder de getrainde paarden? Nog steeds een gigantisch rijk, maar dan wel een heel stuk minder imponerend in uiterlijk vertoon en logistiek. Het keizerlijk hof liet bij het Tsjechische Kladruby nad Ladem een gebied aanleggen met een bosrijke omgeving, omheinde weilanden, vlakke, zandige bodems en maneges om de kladruberpaarden optimaal te trainen en fokken. Voor transport, landbouw, militaire ondersteuning en aristocratische vertegenwoordiging speelde dit gebied een cruciale rol.
6. Bezoek boeddhistisch Bagan in Myanmar
Het Columbus Travel-team ging al in 2018 naar Bagan. (Foto: Stijn Hoekstra)
Wat ons betreft is het een raadsel dat Bagan niet véél eerder was toegevoegd aan de Unesco-lijst. Dit heilige complex kenmerkt zich door de schitterende boeddhistische kunst en architectuur. Bagan toont de piek van de Bagan-beschaving tussen de elfde en dertiende eeuw. Meer dan 2200 tempels, ontzettend veel goud en ontelbare gedetailleerde Boeddhabeelden laten die geschiedenis tot leven komen. Zorg dat je er bent rond zonsondergang; sommige tempels mag je beklimmen voor een uitzicht over door de zon gekleurde tempels.
Welk Unesco-Werelderfgoed zou jij in het echt willen zien?