Dark tourism: 8 lugubere reiservaringen die eigenlijk niet kunnen image

Dark tourism: 8 lugubere reiservaringen die eigenlijk niet kunnen

Dark tourism is een vorm van toerisme waarbij je bezienswaardigheden bezoekt die gerelateerd zijn aan tragische gebeurtenissen. Wij zetten acht ‘duistere’ reiservaringen op een rij. Zou jij ze willen ervaren?


1. Vlucht vanuit Mexico de Amerikaanse grens over

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

THF Service trip/Day 1: Crossing border It was 2 weeks ago when I got an opportunity to join 24 Co-workers to the very 1st USANA employees Service trip to Mexico. @brianpaul was the leader of this trip. We were worry-free, just do what he said. ? Lesson#1 Follow the leader! เมื่อ 2 สัปดาห์ก่อน ได้มีโอกาสเดินทางไปเม็กซิโกกับเพื่อนร่วมงานอีก 24 ท่าน ตอนแรกก็กังวลเล็กน้อยเพราะไม่เคยมาประเทศนี้เลย แต่ก็มั่นใจในคุณไบรอัน ซึ่งเป็นผู้นำกลุ่ม ก็เลยสบายใจ ไม่รู้จะกังวลไปทำไม เค้าบอกให้ทำอะไรก็ทำ ? ข้อคิดที่ 1 เชื่อมั่นและทำตามผู้นำ . . . ทริปนี้ได้ข้อคิด ข้อเตือนใจและแนวทางในการดำเนินชีวิตหลายอย่าง จึงนำมาบันทึกไว้และเล่าสู่กันฟัง ลองติดตามอ่านดูนะคะ #myfirsttriptomexico #usanalifestyle #thewalls #usmexicoborder

Een bericht gedeeld door Kulawee (@kulawee.watanabe) op

Ervaar hoe het is om een migrant te zijn vanuit Mexico. (Foto: Instagram)


De grens tussen de Verenigde Staten en Mexico: een wereldberoemde grens tussen arm en rijk. Elk jaar proberen miljoenen migranten de oversteek te maken met de hoop op een beter leven. Het klinkt wellicht omslachtig, maar je kunt nu zelf ook ervaren hoe het is om als migrant Amerika binnen te komen. In het Mexicaanse themapark Parque EcoAlberto is het mogelijk om in de huid van een Mexicaanse vluchteling te kruipen. Je gaat samen met een ‘gids’ door droog bosgebied en ondertussen hoor je dreigende schoten om je heen.  Je wordt zelfs overvallen door een bende; situaties die stuk voor stuk echt zouden kunnen gebeuren. Wereldwijd zijn kritische geluiden te horen over de tour, want waarom zou je van zo’n vreselijke ervaring entertainment maken? De tour geeft je echter een serieus en respectvol beeld van de ervaring.
 

2. Meet de radioactiviteit in Fukushima, Japan
 

Verlaten huizen, wegen en gebieden tref je aan in het gebied rondom de kerncentrale van Fukushima. (Foto: Instagram)


De kernramp van Fukushima in 2011 was het gevolg van een zeebeving en de daaropvolgende tsunami. Sinds de Tsjernobyl-ramp is het het zwaarste kernongeval ooit. Er vielen niet meteen doden, maar er is wel een grote hoeveelheid kernenergie vrijgekomen waardoor de omgeving zwaar vervuild is en de inwoners te maken kregen met levensbedreigende gezondheidsproblemen. Real Fukushima biedt tours aan in het zwaarst getroffen gebied. Je trekt tijdens de tour rond met een busje en bezoekt verschillende plekken waarbij je de gigantische impact van de ramp goed terugziet. Ook heb je gedurende de tour een apparaatje bij de hand waarop je constant de radioactiviteit in de gaten houdt. Je zult zien dat dit erg hoog is … 
 

3. Bezoek het eiland van de poppen, Mexico
 

Wat denk jij: zouden deze poppen inderdaad met elkaar praten? (Foto: Instagram)

La Isla de las Muñecas, ook wel het eiland van de poppen, is een klein eiland ten zuiden van Mexico-Stad met een spooky verleden. Het eiland heeft één bewoner gekend: een man genaamd Don Julian Santana Barrera. Het verhaal gaat dat vlakbij het eiland een meisje verdronk in 1951. Haar lichaam, en even later haar pop, spoelde aan op het eiland. Barrera begon vervolgens ter nagedachtenis allerlei weggegooide poppen te sparen. Hij hing ze over het hele eiland op en beweerde dat de poppen bezeten waren door de ziel van het meisje. Ook zouden de poppen tegen elkaar fluisteren en met hun ogen bewegen. In 2001 stierf Barrera op precies dezelfde plek als waar het lichaam van het meisje vijftig jaar eerder aanspoelde. Vandaag de dag is La Isla de las Muñecas een toeristische attractie met een duister randje. Tegen betaling kun je met een bootje op het poppeneiland worden afgezet. 


4. Bezoek de verlaten strandwijk Varosha, Noord-Cyprus

 

Varosha was ooit een strandwijk vol charme, maar nu steeds meer aan het vervallen. (Foto: Manon van der Zwaal)

De strandwijk Varosha in de stad Famagusta in Noord-Cyprus, was veertig jaar geleden een populaire strandbestemming. Toeristen genoten er van het strand, turquoise zee en driehonderd dagen zon per jaar. Ook het historische centrum en uitgaansleven waren aantrekkelijk. In 1974 bezetten de Turken Varosha wat resulteerde in het wegtrekken van bewoners. Veertig jaar later is Varosha nog steeds onbewoond en wordt het bewaakt door het Turkse leger. De badplaats is dus een echte spookstad geworden. De voormalige hotels staan op instorten en overal kun je borden zien waarop staat dat het verboden is foto’s te maken. De sfeer is er beladen en mysterieus. Je kunt Varosha alleen maar zien liggen van achter hekken. Hiervoor kun je het beste naar hotel Palm Beach gaan en vanuit daar het strand oplopen. 
 

5. Dwaal rond in het droevige Oradour-Sur-Glane, Frankrijk


De onbewoonde woningen in Oradour-Sur-Glane dienen nu als herdenkingsmonument. (Foto: MPhotographe)

Op 10 juni 1944 vond in het dorpje Oradour-Sur-Glane in de regio Nouvelle-Aquitaine in het midden van Frankrijk een van de heftigste massamoorden uit de Franse geschiedenis plaats. Het was vermoedelijk een wraakactie van de Nazi’s. Er werden tijdens de massamoord maar liefst 642 mensen vermoord en hun huizen werden verbrand. Slechts een handjevol mensen wist te ontsnappen door voor dood te spelen of het bos in te vluchten. Na de Tweede Wereldoorlog werd een nieuw Oradour-sur-Glane gebouwd. De toenmalige Franse president Charles de Gaulle opperde om de huizen onbewoond te laten, als eerbetoon aan de slachtoffers van deze vreselijke gebeurtenis. Een plek dus die een dubbel gevoel oproept. Vanaf de stad Limoges ben je met de auto binnen twintig minuten in Oradour-Sur-Glane. 


6. Schiet erop los bij de Killing Fields, Cambodja

 

De Killing Fields; waarschijnlijk een van de meest hartverscheurende plekken in Cambodja. (Foto: Instagram)

Choeung Ek, waarschijnlijk beter bekend als de Killing Fields in Cambodja, is een agrarisch gebied vlak bij de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh. Tussen 1975 en 1979 werden hier vermoedelijk twintigduizend mensen naartoe gebracht én vermoord door de Rode Khmer onder leiding van Pol Pot. Dit werd op lugubere wijze gedaan, om kogels te besparen werden mensen doodgeslagen door kindersoldaten. Deze kinderen werden vervolgens ook vermoord zodat ze geen informatie konden lekken. Een deel van de Killing Fields kun je bezoeken. Het is aan te raden samen met een gids te gaan, die jou op de hoogte kan brengen van alle belangrijke details. De meeste toeristen zullen hier komen om te leren over deze verschrikkelijke gebeurtenissen. Maar er is ook nog een tweede optie: op speciale shooting ranges nabij de Killing Fields kun je als toerist ‘stoom afblazen.’ Je kunt een raketwerper of AK-47 huren en vervolgens op een koe of kip schieten. Wij zijn geen fan … 


7. Maak een boswandeling in duister Aokigahara, Japan

 

In het mooie maar lugubere Aokigahara-bos is de begroeiing erg dicht. (Foto: Instagram)

Het Aokigahara-bos ligt op twee uur rijden van de Japanse hoofdstad Tokio. Aokigahara wordt ook wel het ‘zelfmoordbos’ genoemd, omdat dit de ‘populairste’ plek is om zelfmoord te plegen. Het bos is ongeveer 35 vierkante kilometer groot en de bomen staan dicht op elkaar, wat het bos een beklemmend karakter geeft. Tevens is de grond heel rotsachtig, waardoor er geen duidelijke wandelpaden zijn en je makkelijk kunt verdwalen. Zelfmoord is in Japan een groot maatschappelijk probleem en komt vaak voor. Oorzaken die worden genoemd zijn de individuele cultuur en hoge prestatiedruk op het werk. Het bos is populair geworden door verschillende boeken waarin uitgebreid wordt beschreven hoe je het beste zelfmoord kunt plegen. Het komt regelmatig voor dat ramptoeristen naar het bos gaan om lijken te zoeken. Een voorbeeld hiervan is de Amerikaanse YouTuber Logan Paul die eind 2017 een video uploadde waarin hij het lijk van een man filmde en hier grappen over maakte. Ook dit zou je een vorm van dark tourism kunnen noemen. 


8. Maak een nucleaire tour in Tsjernobyl, Oekraïne

 

Tsjernobyl oogt spookachtig en verlaten; durf jij het aan? (Foto: Marco Fieber)


Tsjernobyl is, met dank aan de gelijknamige serie, razend populair onder toeristen. Het verhaal is bekend: de Tsjernobyl-ramp is het grootste kernongeval ooit. Er kwamen grote hoeveelheden radioactieve stoffen vrij en 31 mensen stierven. Na de ramp werd de ooit vijftienduizend inwoners tellende stad massaal verlaten en sindsdien is de stad veranderd in een spookstad. Er zit nog steeds straling in de lucht. Als jij toch kennis wilt maken met de verlaten stad en met eigen ogen de overblijfselen van de verschrikkelijke ramp wilt zien, is dat mogelijk. Go2Chernobyl is en organisatie die dag-tours organiseert vanuit hoofdstad Kiev. Tijdens zo’n dagtrip ga je met een busje naar het gebied toe en krijg je een rondleiding van een gids die je over de geschiedenis van Tsjernobyl vertelt. 


 

De term dark tourism lijkt afkomstig van de Netflix-serie the Dark Tourist. De term bestaat echter al jaren en is ontstaan in 1980 onder de term 'thanatourism', en daarna verder ontwikkeld onder andere noemers, waaronder dark tourism. Het is niet alleen een term, maar ook een academisch onderzoeksveld. Hieronder bekijk je de trailer van de Netflix-serie the Dark Tourist:

 
Hoofdafbeeding: verlaten Tsjernobyl. (Foto: Marco Fieber)