6 historische reismysteries voor op je bucketlist
Van deze mysterieuze plekken gaat je hart sneller kloppen. Wie weet kom je wel een monster tegen of ontdek je een verloren stad. Deze tips zijn alleen voor echte thrillseekers …
1. Lekker loeren in Loch Ness
Het mysterieuze Schotse meer van Loch Ness ... zou het monster echt bestaan? (Foto: Giuseppe Milo)
Het Schotse meer Loch Ness is zo diep (230 m) dat het alle meren in Engeland en Wales kan voeden. Geen wonder dat het monster van Loch Ness zich maar zelden laat zien. De mythe kent zijn oorsprong in de zevende eeuw. Toch duurde het tot 1934, toen de Daily Mail een korrelige zwart-witfoto publiceerde van zijn hoofd en nek, voordat ‘Nessie’ wereldfaam verwierf. Het meer behoort nog altijd tot de populairste attracties van Schotland. Toerboten varen af en aan. Voor het mooiste uitzicht op de loch wijk je echter af van de oever, en zoek je de hoogte op. Aan de relatief rustige zuidzijde liggen de serene Farigaig Woods. Vanaf de parkeerplaats aan de rand van het dorpje Inverfarigaig loopt een aantal paden omhoog. Ga er op zoek naar lochans (kleine meertjes), de over blijfselen van een eeuwenoud fort en de beste doorkijkjes op Loch Ness. Wie weet; misschien vang jij van dit hogere perspectief dan tóch nog een glimp op van Nessie. Een tour boeken kan hier.
2. Zoek de verloren stad Z
Ga zelf op zoek naar de verloren stad ...
In lang vervlogen tijden moet er in de jungle van de Brazilliaanse deelstaat Mato Grosso een stad hebben gelegen die zijn weerga niet kende: Z. Door de eeuwen heen gingen tal van avonturiers tevergeefs op zoek naar deze verloren stad. Zo ook de Britse ontdekkingsreiziger Percy Fawcett (1867-1925). Fawcett ging op meerdere expedities en verdween uiteindelijk spoorloos in de jungle. De Amerikaanse bestsellerauteur David Grann trad, gewapend met diens originele dagboeken, in zijn voetsporen. Na een aantal lood-zware expeditieweken zonder concrete aanwijzingen over Fawcetts dood en de locatie van Z zagen Grann en zijn team zich helaas genoodzaakt om de tocht te staken. Al stuitte het gezelschap wél pardoes op een Kuikuru-dorp. De Kuikuru zijn waarschijnlijk de afstammelingen van de oorspronkelijke bewoners van Kuhikugu, een Amazonecomplex dat aan het begin van deze eeuw werd blootgelegd en dat volgens experts weleens de inspiratie voor Z zou kunnen zijn. Granns boek De verloren stad Z is te koop in diverse (online)boekhandels. De verfilming verscheen in 2016. Pantanal Tours biedt diverse trips aan in Mato Grosso.
3. Walk like an Egyptian
De adembenamende piramiden van Gizeh. (Foto: Instagram)
De piramiden van Gizeh behoren tot de oudste menselijke bouwwerken. Men geloofde dat de farao’s in het hiernamaals voortleefden als goden. Hun piramidevormige graftombes werden dan ook tot de nok toe gevuld met voedsel, wapens en kunstvoorwerpen. Het was gebruikelijk om de zijkanten van de piramiden glad te strijken met goud en kalksteen. Hoewel het toerisme in Egypte de afgelopen jaren een flinke klap kreeg te verduren, behoort het Gizehcomplex nog steeds tot de populairste trekpleisters van het land. Voor een authentiekere ervaring, weg van de meutes, richt jij je vizier op de net geopende knikpiramide van Snofroe. Deze piramide is te herkennen aan zijn knik (een kleinere hoek) en was de eerste ‘echte’ piramide van het land. De onorthodoxe knik werd veroorzaakt door instabiliteit gedurende de bouw. Voor het eerst sinds 1965 is de piramide weer geopend voor het publiek, vanaf € 25 voor een halve dagtrip vanuit Caïro, meer infomatie is hier te vinden.
4. Nature First in First Nations
De ongerepte wildernis van het Canadese British Columbia. (Foto: Owen Perry)
Onlangs waren wij bij de voorpremière van The Whale and the Raven, een bijzonder mooie natuurdocumentaire die zich afspeelt voor de ongerepte kust van het Canadese British Columbia. Enkele personages maken deel uit van de Gitga’ata-gemeenschap (First Nations). De Gitga’ata zijn, net als de dertien andere groepen in het gebied, nauw verbonden met de natuur en houden er vele mythes en legendes op na. De raaf en de orka hebben de status van halfgod. Gaat het zien!
5. Move over Machu Picchu, ontdek het Karonkasteel
De in 2012 ontdekte Tadzjikistaanse versie van Machu Picchu ... Vind jij het erop lijken? (Foto: Sophie Ibbotson)
Toen een lokale landeigenaar in 2012 op een bergplateau in de buurt van het Tadzjikistaanse stadje Kalai Khumb de overblijfselen van een gebouw aantrof, had hij geen idee van de significantie ervan. Het Karonkasteel, zo blijkt na zeven jaar aan opgravingen, is liefst honderd hectare groot, en wordt al het Machu Picchu van Centraal Azië genoemd.
6. Machtig Mayarijk El Mirador
Eén van de in de vergetelheid geraakte Maya-overblijfselen. (Foto: Tim Bilman)
De Maya’s waren hun – en eigenlijk ook onze – tijd ver vooruit. Ze wendden zich tot de sterren om te bepalen of er geoogst kon worden, voedden zich met een proteïnerijk dieet en superfoods, pasten complexe geneeswijzen toe, maakten gebruik van revitaliserende sauna’s en zweetbaden, en vormden hechte sociale groepen. Ook in bouwkundig opzicht stonden de Maya’s hun mannetje. Verspreid door Meso-Amerika (het gebied tussen Centraal-Mexico tot Nicaragua) liggen nog vele duizenden in de vergetelheid geraakte Maya-overblijfselen. De bakermat en tevens grootste stad van het Mayarijk is El Mirador, in het Maya-biosfeerreservaat in Noord-Guatemala. Ook jij kunt deze overwoekerde metropool, die slechts een fractie van het aantal toeristen aan bekende Mayacomplexen als Tikal en Chichen Itzá ontvangt, bezoeken. Meerdaagse wandelexpeditie vanaf € 232 p.p. Lees ook onze reportage over El Mirador in editie 82.
Meer reismysteries ontdekken?
Columbus Travel editie 85 staat geheel in het teken van het ontdekken van reismysteries- en geheimen: zo ontdek jij een alternatieve kant van het New Yorkse Times Square of ga je flamingo's spotten in Nederland ...