image
Matt Power

Travel tips & tricks: Hoe weet ik dat mijn acco eco is?

Al gehoord van de term ‘greenwashing’? Hiervan is sprake als een bedrijf – bijvoorbeeld een hotel of touroperator – zich groener en maatschappelijker voordoet dan het daadwerkelijk is. Zo prik jij erdoorheen.

1. Ken je labels

Tegenwoordig zijn er groene labels in omloop. Deze labels, die fungeren als een soort ecokeurmerk, worden getoond op boeking- en accommodatiewebsites en zijn bedoeld om de reiziger te helpen bij het maken van een groene keuze. Het bemachtigen van zo’n label is echter prijzig; alleen de grotere hotelketens kunnen ze veroorloven. Het gevolg: kleinschalige accommodaties met hart voor de natuur worden aan het zicht onttrokken en delven uiteindelijk het onderspit. Gelukkig zijn niet alle groene labels onbetrouwbaar. Green Key en LEED staan goed aangeschreven in de reisbranche. 

2. Prik door praatjes heen

Het klinkt wellicht ingewikkeld om erachter te komen of een slaapplek zich schuldig maakt aan greenwashing of daadwerkelijk eco bewust bezig is. Eigenaren die zich écht bekommeren om duurzaamheid zullen eerder geneigd zijn om hier transparant over te zijn op hun website. Ze delen hun missie of visie, en kunnen deze helder toelichten. 

Je kunt met een gerust hart verblijven bij Soul Tribe, een ecovriendelijke accomodatie in de Filipijnen. (Foto: Matt Power

3. Steun de lokale economie

Als het gros van de inkomsten uiteindelijk naar het rekeningnummer van een buitenlandse investeerder wordt overgemaakt, wordt de lokale economie er vanzelfsprekend niet veel beter van. Ook dit zou te herleiden moeten zijn op de website. Gaat het om een grootschalige accommodatie met veel kamers? Dan is de kans groot dat er iemand in dienst is die zich bezighoudt met duurzaamheid. Met kritische vragen zou je bij hem of haar terecht moeten kunnen. Ten slotte zou je kunnen checken of er locals werkzaam zijn. Dit zegt zeker niet alles, maar is een goed teken. 

Tegenwoordig zijn er een hoop manieren om ‘groen’ te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan bamboe, hergebruikt hout of leem. Aan de foto’s kun je eenvoudig terugzien of jouw slaapplek op duurzame wijze is gebouwd. Hetzelfde geldt voor energie. Wekt de accommodatie zijn energie (deels) op duurzame wijze op? Zijn er bijvoorbeeld zonnepanelen? Gasten maken hier doorgaans melding van in hun reviews. 

5. Draag bij aan maatschappelijke projecten

Als een accommodatie actief betrokken is bij projecten voor het behoud van natuur en wildlife, of het steunen van de lokale gemeenschap, zou dit duidelijk naar voren moeten komen. Probeer te achterhalen welke projecten ze steunen, hoe ver hun steun reikt en hoe transparant ze erover zijn. Je zou de evenementenagenda op de Facebook-pagina eens door kunnen spitten. Wellicht staat een beach clean-up op de planning of zijn er andere vrijwilligersactiviteiten gepland. 

 

Meer lezen over duurzaam reizen >