Bezoek het Bilbao van La Víctima Número Ocho, als je durft... image

Bezoek het Bilbao van La Víctima Número Ocho, als je durft...

Move over La casa de Papel! Bereid je met de bloedstollende Spaanse serie La Víctima Número Ocho voor op je volgende Netflix-verslaving. En op je volgende Spaanse citytrip met onze gouden tips. 

 

 

Spanning en sensatie staan centraal in de Spaanse serie La Víctima Número Ocho (Foto: Instagram)


In de Netflix-serie La Víctima Número Ocho (‘Slachtoffer nummer acht’) wordt een aanslag gepleegd in Bilbao, Spanje. Hierbij komen zeven mensen om het leven en vallen meerdere slachtoffers. Er wordt uiteindelijk een dader opgepakt, alleen leidt dit tot grote twijfels in de stad. Hebben ze niet de verkeerde persoon opgepakt? Niemand vertrouwt elkaar meer. In de serie wordt de Baskische politie gevolgd, die alles op alles zet om de dader en redenen van de aanslag te achterhalen. Kijkers worden ondertussen getrakteerd op allerlei bekende en minder bekende filmlocaties in de Baskische stad. Je krijgt er geheid zin van om (weer) eens naar Bilbao af te reizen. Uiteraard weg van de massa. Met deze insidertips maak je er een onvergetelijke citytrip van. 

 

Ontdek het compacte centrum van Bilbao te voet (Foto: Tim Bilman)

 

Bezoek het Guggenheim Museum buíten de massa om

 

Snuif moderne cultuur op in het Guggenheim (Foto: Tim Bilman)

 

De derde vestiging van het Guggenheim zou eigenlijk in het Oostenrijkse Salzburg worden geplaatst, maar door een speling van het lot ging Bilbao ermee vandoor. De opening van het museum in 1997 betekende een enorme toeristenboost voor de stad. Ook nu nog geldt dit moderne kunstmuseum, naar een ontwerp van de Canadees-Amerikaanse architect Frank Gehry, als de absolute trekpleister van Baskenland. 13 en 17 uur zijn de piekuren. Als je de drukte liever mijdt, plan je je bezoek hieromheen. Met je armbandje mag je op een later tijdstip weer terugkomen. Smaakt je museumbezoek naar meer? Schaf dan een Artean Pass aan bij de balie. Hiermee kun je óók nog naar het Museo de Bellas Artes, combinatieticket voor € 17. Is het jou juist meer te doen om de architectuur? Ga dan voor het mooiste panorama naar het openbare dakterras van Gran Hotel Domine, pál ertegenover. Open van 1 juni t/m 30 september. 

 

Ga op pintxos-tocht en maak kennis met de regionale culinaire specialiteiten

 

 Smul van de lekkerste pintxos in één van Bilbao's pintxos-barretjes (Foto: Tim Bilman)

 

Je kunt je pintxodebuut natuurlijk maken bij het toeristische Gatz of Gure Toki in Casco Viejo, de historische binnenstad. Maar het is veel leuker om de lokale tapas te delen met de lokale bewoners. Over smaak valt immers niet te twisten! De origineelste pintxos van de stad worden, als je het de locals vraagt, op een steenworp afstand geserveerd, bij La Olla. In dit strakke, sfeervol verlichte zaakje staat een heel legertje pintxo chefs het ene na het andere kunstwerkje te bereiden. Ze gebruiken vijf verschillende soorten brood en komen steeds weer met nieuwe smaakcombinaties. La Olla (‘de Pan’) werd mede hierdoor al eens verkozen tot beste pintxobar van de regio. Kijk nadat je besteld hebt of er een plekje vrij is in de mooie eetzaal in de kelder, laolladelaplazanueva.es. Onze persoonlijke favoriet ligt in een nauw steegje verderop: Saltsagorri Taberna. Tegen een uurtje of zes staan buurt- bewoners hier tot buiten op de stoep te borrelen. De gilda, de klassieker onder de pintxos, van eigenaar Ernesto is niet te overtreffen. Ook in het nieuwe stadsgedeelte aan de overkant van de rivier liggen een aantal pareltjes van pintxosbars. Zoek bij het authentieke El Globo Taberna een staanplekje tussen de middagmeute, en probeer de gratinado de txangurro (spinkrabmousse) en gratinado de txipiron ensutinta (inktvis in inkt). Op vijf minuten lopen ligt Taurino Taberna. Deze bar heeft een bijzondere spiegelwand en zalige pintxos die je móét proberen, zoals pure de patata con rabo de toro y salsa de boletus (aardappelpuree met stierenstaart) en tortilla de bacalao (kabeljauw).

 

Ontdek het nachtleven van Bilbao 

 

Borrelen tot in de vroege uurtjes in Calle de Arechaga (Foto: Tim Bilman)

 

Calle de Arechaga is dé uitgaansstraat van Bilbao. Overal waar je kijkt zie je kleine groepjes Bilbainos onder het genot van een biertje of wijntje de dag met elkaar doornemen. De concentratie mensen is het grootst bij Marzana Taberna. Als je je nestelt op de trappen of het kleine pleintje voor de deur zie je de stad voor je neus tot leven komen. Halverwege Calle de Arechaga zit Bihotz, een onvervalste hipsterplek compleet met getatoeëerde obers, vintage meubels en wielrenfietsen tegen de muur. Op de drankkaart staan lekkere speciaalbiertjes uit de regio. De straat is het gezelligst na acht uur en in het weekend.

 

Ontdek moderne cultuur in een vormalig wijndepot

 

Bekijk de spectaculairste kunst in Azkuna Zentroa (Foto: Tim Bilman)


In Azkuna Zentroa, een bruisend cultureel centrum in een voormalig wijndepot, vind je onder meer een auditorium, galerie, creatieve bedrijfjes en leuke winkeltjes en cafeetjes, azkunazentroa.eus. Kijk ook zeker eens omhoog in de centrale hal. Het zwembad op het dak heeft een glazen bodem, waardoor je er recht doorheen kijkt. Een dagpas voor het zwembad kost € 7 p.p. Het zwembad is ideaal voor baantjes trekken, maar verwacht geen dakoase. Als je dáárnaar op zoek bent, kun je beter aankloppen bij Yandiola, een toprestaurant met rooftopterras op de bovenste verdieping. Bijzonder aan dit chique restaurant is de focus op streekproducten en slowfood. Wij werden getrakteerd op een hoofdgerecht bestaande uit gegrilde witte asperges, selderijcrème, krokante ortiguilla (een kwallensoort) en een kruim van zaadjes en nootjes. 

 

 

Bekijk snel de trailer van de spannendste nieuwe Spaanse serie 'La Víctima Número Ocho' (Bron: YouTube)
 

 

 

 

Meer lezen over Bilbao? In editie 82 van Columbus Travel staat een uitgebreide reportage.