3 verschillende intenties van het nabewerken van foto's
Camera's kunnen nog altijd niet precies vastleggen wat onze ogen zien en daarom moeten foto's nabewerkt worden. Colubus Travel-fotografe Louise ten Have signaleert drie verschillende intenties waarmee je foto's kunt bewerken. Hoe ga jij te werk?
Met welke intentie zou deze foto bewerkt zijn? (Foto: Louise ten Have)
Onze ogen zijn kampioen in contrasten overbruggen en details zien in schaduwpartijen. Camera’s hebben daar meer moeite mee. Onze ogen zijn nou eenmaal van goddelijke afkomst. Wat onze ogen zien is zó gedetailleerd en zó verfijnd dat ze moeilijk te evenaren zijn, ook al doen cameramerken hun uiterste best. Maar totdat ze zover zijn (as if!) bewerken we foto’s na. Het spreekt voor zich dat je je eigen intenties hebt wat betreft fotobewerking, maar als reisplatform willen wij vooral de kleuren van een bepaalde plek zo goed als mogelijk benaderen. Wij delen fotobewerking op in drie intenties:
Intentie 1
Foto’s bewerken zodat ze zoveel mogelijk de werkelijkheid weergeven. Mijn bewerkingen vallen in deze categorie, tenzij het gaat om bijvoorbeeld zwart-witfoto’s. Ook het aan elkaar naaien van meerdere foto’s tot één beeld (stitchen) behoort tot deze categorie. Om de kleuren goed te krijgen maak ik zelf vaak een extra foto met mijn smartphone. Deze foto bewerk ik ter plekke in mijn gratis Photoshopappje op mijn telefoon, terwijl ik ‘live’ naar de kleuren en het contrast kijk. Dit bewerken kost niet meer dan dertig seconden. Die houd ik dan als kleur- en contrastreferentie voor als ik ga nabewerken.
Intentie 2
Foto’s bewerken zodat ze de werkelijkheid níét weergeven. Dan zie je bijvoorbeeld dat de kleuren van de lucht niets met de werkelijkheid te maken hebben. Zoals ik eerder schreef, doet Columbus Travel dat soms (en uitsluitend) op de cover. Dan maken we bijvoorbeeld de lucht oranje. Bij Columbus valt een onbewerkte foto ook meestal in deze categorie. Dat komt omdat het onbewerkte beeld ongelooflijk veel kan afwijken van de werkelijkheid. Je kunt het vaak heel goed zien in de lucht. Magenta (paars) in een prachtige, zonnige, blauwe lucht? Kijk maar eens goed, overdag zit er echt geen magenta in. En ook de tekening in donkere partijen klopt niet met de werkelijkheid. Wij kunnen met onze ogen de details prima zien, terwijl deze donkere partijen in de foto helemaal dichtlopen.
Intentie 3
Verschillende elementen samenvoegen in een beeld door middel van knippen en plakken (exclusief stitchen). Knippen en plakken doe ik niet als fotograaf. Dan maar geen perfecte foto. Ik laat het knippen en plakken over aan de Instagrammers van deze wereld.
Met welke intenties bewerk jij je foto's? Mocht je nog wat fotografietips willen, bekijk (en koop) dan onze reisfotografie special: