Het Midden-Oosten als nieuw cultuurmekka image

Het Midden-Oosten als nieuw cultuurmekka

Elk jaar reizen miljoenen moslims voor de hadj naar Mekka. Wij voorspellen dat er ook op cultureel vlak een bedevaart zal ontstaan, naar de vele moderne kunst- en cultuurtempels die verrezen aan de Golf en de regio op de kaart zetten als nieuw cultuurmekka. Bekijk hier alvast twee nieuwe bedevaartsoorden. 


Het Louvre Abu Dhabi (Foto: Mohamed Somji, Louvre Abu Dhabi)

 

 

1. KUNSTKIJKEN ONDER EEN ZWEVENDE KOEPEL

Voor de bouw van het Louvre Abu Dhabi, en de samenstelling van de collectie, werden kosten noch moeite bespaard. Voor da Vinci’s Salvador Mundi werd bijvoorbeeld een slordige vierhonderd miljoen euro neergeteld en de bouwkosten vielen liefst zeven keer hoger uit dan gepland. Jij als reiziger hebt de laatste lach. Je kunt in relatieve rust — het Louvre in Parijs trekt jaarlijks acht miljoen bezoekers; het Louvre Abu Dhabi slechts één miljoen — genieten van kunst van de bovenste plank. De collectie herbergt werken van Matisse, Monet, Picasso, Renoir en van Gogh, in combinatie met sculpturen en porselein, en een Oudegyptische sarcofaag. Maar het grootste verkoopargument is het monumentale museumcomplex. Het Louvre Abu Dhabi bestaat uit 55 gebouwen, samen goed voor 8600 vierkante meter aan expositieruimte, overdekt met een enorme koepelconstructie. De Franse architect Jean Nouvel bedacht het museum op Saadiyat-eiland op zo’n wijze dat het water uit de omringende bassins het gebouw binnendringt. Een kaartje voor het Louvre Abu Dhabi gaat vanaf € 14 p.p. Meer informatie over het museum vind je hier.

Wist je dat de Eiffeltoren en het Atomium restanten zijn van de wereldtentoonstellingen in respectievelijk Parijs en Brussel? Dat belooft veel goeds voor Expo 2020, de wereldtentoonstelling die tussen oktober 2020 en april 2021 in Abu Dhabi’s grote broer Dubai zal plaatsvinden. De ontwerptekeningen van de paviljoens en het expocentrum zijn al te zien op expo2020dubai.com

 

2. CULTUURSNUIVEN IN EEN WOESTIJNROOS

Na de opening van het Louvre Abu Dhabi in 2017 kon de Qatarese hoofdstad Doha niet achterblijven. Het Nationaal Museum van Qatar is geïnspireerd op de woestijnroos, een sierlijk mengsel van mineraal en zandkorrels dat veel voorkomt in de woestijn van Qatar. Als bezoeker loop je in chronologische volgorde langs tentoonstellingen, installaties en een auditorium. Al doende leer je meer over de bedoeïenencultuur, stammenoorlogen en de olie-industrie. De collectie bestaat o.a. uit archeologische artefacten, kunstvoorwerpen, historische documenten, textiel en kostuums. Tip: op de bovenste verdieping ligt een restaurant met dakterras en uitzicht op de Perzische Golf. Museumentree vanaf € 12 p.p. Voor € 24 koop je een museumpas, die je toegang verschaft tot vrijwel alle grote musea in Doha. Hier lees je meer over het museum.


Zie jij een woestijnroos in het gebouw? (Foto: Iwan Baan)

 

Ben je nieuwsgierig naar de rest van de kunst- en cultuurtempels? In editie 83 hebben we er nog veel meer voor je verzameld. Graag geven we je een kijkje in onze nieuwste editie: