Cheeta dreigt ten onder te gaan aan illegale handel
De cheeta dreigt ten onder te gaan aan illegale handel. Helaas zijn voorstellen om de handel tegen te gaan niet aangenomen en ook Nederland grijpt niet in. Het lijkt er op dat de cheeta langzaam uitsterft. Zou het zo kunnen zijn dat we de cheeta in de toekomst niet meer terugzien?
Stampersgat, 1 september 2019
De cheeta (jachtluipaard) is het snelste landdier ter wereld. Maar het dier rent op dit moment zijn uitsterving tegemoet. Een belangrijke factor die hierbij meespeelt, is de illegale handel in dit dier. De cheeta is populair als ‘huisdier’ en vanwege die vraag, worden veel cheeta’s uit het wild geroofd en vervolgens geëxporteerd naar vooral het Midden-Oosten.
Tijdens de laatste CITES top die vorige week plaatsvond en waarbij alle landen in de wereld afspraken maken over dit soort zaken, stond de illegale handel in de cheeta op de agenda. Helaas werden voorstellen om de handel verder tegen te gaan, niet aangenomen. Ook de meeste EU landen, met daaronder Nederland, steunden het voorstel niet en stemden zelfs tegen een voorstel de discussie hierover te heropenen. Onbegrijpelijk aldus natuurbeschermers. De vrees is nu dat de handel zich zal uitbreiden wat in bepaalde gebieden in Afrika zal leiden tot uitsterving van dit dier.
De cheeta scoort goed op social media
De enige reden waarom cheeta’s illegaal verhandeld worden, is dat ze gezien worden als leuk ‘huisdier’. De vraag naar cheeta’s komt van overal uit de wereld maar het is vooral het Midden-Oosten waar het dier geliefd is. Posts op social media met cheeta’s in dure auto’s, cheeta’s tussen feestende groepen mensen, cheeta’s die gedwongen worden ijsjes te eten en cheeta’s die in het zwembad worden gegooid - het trekt allemaal veel likes, van mensen wereldwijd. Het maakt de vraag alleen maar nog groter want vaak gaat het juist om die likes.
Met uitsterven bedreigd
De cheeta is een met uitsterven bedreigd diersoort; er leven nog maar zo’n 7100 dieren wereldwijd. In de Hoorn van Afrika leven nog maar zo’n enkele honderden dieren. En dit is juist de populatie die gebruikt wordt voor deze illegale handel. Aldus natuurorganisaties worden er zo’n 300 cheeta’s jaarlijks gevangen en verhandeld. Ze worden in kratten en dozen verstopt en per boot naar het Arabisch schiereiland gebracht. Als ze geluk hebben, worden de stropers gepakt en de dieren opgevangen in opvangcentra. “Het trieste is dat het merendeel van de welpjes, de overtocht niet haalt. Vier van de vijf dieren sterft” aldus Simone Eckhardt van stichting SPOTS, een Nederlandse stichting die zich inzet voor wilde katachtigen waaronder de cheeta. De vraag blijft echter onverminderd hoog. “Als dit doorzet, is de cheeta in dit gebied al over enkele jaren uitgestorven waarna de dieren elders uit Afrika gevangen zullen worden” aldus Eckhardt.
Nederland laat kans liggen om illegale handel tegen te gaan
CITES is het platform waarbij afspraken gemaakt worden over dit soort zaken. De top vindt eenmaal in de drie jaar plaats, afgelopen week in Genève, en bijna alle landen ter wereld zijn erbij aangesloten. Tot menig verbijstering werden aanbevelingen op het onderwerp van illegale handel in cheeta’s, niet aangenomen. Zo'n aanbeveling was dat overheden in landen waar de vraag vandaan komt, meer moeten doen aan handhaving. Cheeta’s worden in het Midden-Oosten openlijk ter verkoop aangeboden op platforms zoals YouTube en Instagram. Ook de vraag om heropening van de discussie werd afgewezen. Onder de afwijzers de landen van de EU die juist in stemmenaantal vaak doorslaggevend zijn. “Het is mij volstrekt onduidelijk waarom de meeste EU landen, waaronder Nederland, tegen hebben gestemd. Wat me wel duidelijk is: de cheeta is de grote verliezer” aldus Eckhardt.