Meng je in het grootste moddergevecht van de wereld image

Meng je in het grootste moddergevecht van de wereld

Leem en water zijn net als Tom en Jerry; ze maken elkaar het leven zuur. Daarom wordt de grote moskee in het Malinese Djenné ieder jaar in april opnieuw bepleisterd. Vóórdat het regenseizoen losbarst. Columbus-ambassadeur Paul de Roos en zijn reisvriend waren er afgelopen jaar de enige toeristen. Zijn beelden zijn nu door BBC Travel gepubliceerd, bekijk zelf maar waarom...


De crépissage van de grote moskee (Foto: Paul de Roos)

Een voordeel van reizen naar een land waar veiligheidsrisico’s gelden? Je bent er vaak de enige buitenlandse bezoeker. Zo ook in het Malinese Djenné, de oudste stad van Sub-Sahara Afrika, waar mijn reisgenoot en ik als enigen de crépissage van de grote moskee meemaakten. Een spektakel van de eerste orde. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt.


Je moet niet bang zijn om vies te worden (Foto: Paul de Roos) 

Zoals je op de foto’s ziet zit werkelijk iedereen onder de prut. En daarbij worden de toeschouwers niet gespaard − de kinderen besmeuren alles wat beweegt. De bepleistering begint na het ochtendgebed, rond zes uur ’s ochtends. Mannen duiken dan als vissen enorme, met modder gevulde bassins in om hun mandjes te vullen. Zodra ze genoeg modder bij elkaar hebben geschept, hollen ze zo snel mogelijk richting de moskee. De renner die zijn mandjes keer op keer het snelst aflevert bij zijn metselaar, wint het wedstrijdje en houdt de eer van zijn wijk hoog.


Het bepleisteren is een groot feest (Foto: Paul de Roos) 

Deze meestermetselaars gaan vervolgens aan de slag met het bepleisteren. Ze grissen de klodders modder uit de mandjes en smeren het direct uit over de gevel. Gedurende het hele proces wordt er gejoeld, gefloten, getrommeld en gezongen. Er wordt hard doorgewerkt, totdat het te heet wordt om door te gaan. De vrouwen gooien ondertussen emmertjes water over het bouwwerk heen, zodat de leem niet direct uitdroogt. Het is prachtig om te zien hoe er een opwindend sfeertje ontstaat tussen de mannen en de vrouwen. Er wordt gezongen, gedanst en geflirt. De inwoners van Djenné vinden het fantastisch. Hier leven ze een heel jaar naartoe.


Het resultaat mag er weer zijn (Foto: Paul de Roos) 

Dit moet je weten om zelf de crépissage mee te maken 

Wanneer vindt het plaats? In april. De precieze datum wordt één week van tevoren bekendgemaakt. Lastig inplannen dus.

Hoe kom ik er? Met een 4x4 huurauto, 800 kilometer van hoofdstad Bamako. Neem een ervaren gids mee.

Wat kan ik er nog meer doen? Combineer het met een bezoek aan Dogonland en een boottocht op de Niger-rivier.

Hoe regel ik toestemming? Er is maar één betrouwbaar reisbureau in Mali en dat is het Nederlandse Papillon Reizen, papillonreizen. nl. Zij helpen je met toestemming van de raad van ouderen en de meestermetselaars van Djenné. Hoe kom ik aan een visum? Zonder visum kom je er niet in. Vraag het ruim op tijd aan in Brussel.

Ben je nieuwsgierig naar de foto's van Paul de Roos die gepubliceerd zijn door BBC Travel? Je bekijkt ze hier