Alles wat je wilt weten over Travelmonster: het koppel dat non-stop de wereld rondreist
Een tijdje geleden hebben we Travelmonster (aka Mark en Judith) aan jullie voorgesteld op Instagram. Dit reislustige koppel reist al maandenlang non-stop de wereld rond. Jullie kregen de kans om ze het hemd van het lijf te vragen. Dit zijn de antwoorden op jullie vragen. Benieuwd naar wat zij te vertellen hebben?
Leven in het paradijs (Foto: Travelmonster)
Hoe bereid je je voor op een wereldreis? Wat neem je wel of niet mee?
'Uiteraard begint het met je budget. Het is gewoon heel fijn als je wat spaargeld hebt. Inentingen is een tweede. We hebben ze allemaal genomen op gele koorts na. Deze nemen we voordat we naar Afrika of Zuid-Amerika gaan. Inentingen zijn superduur en je ziet er niks van, dus het is de meest pijnlijke investering die je kunt doen. Maar investeren in je gezondheid is de beste investering toch?
Verder reizen wij met ontzettend veel cameragear. Dat is niet alleen veel sjouwen, maar ook een risico op kapot gaan, in het water vallen, gestolen worden etc. We hebben een verzekering genomen die zelfs drones vergoed. Peace of mind is ons ook wat waard.'
Plannen jullie alles ruim van te voren of kijken jullie ter plekken waar jullie heen gaan?
'Ruim van tevoren plannen we niets. We hebben wel ideeën, maar we kunnen die ook elk moment aanpassen. Als we uitgenodigd worden voor een superreis naar Zuid-Afrika willen we wel ‘ja’ kunnen zeggen. Toch plannen we wel ongeveer een maand vooruit qua locatie. Komende maanden willen we bijvoorbeeld Sumba in Indonesië zien en op Java de vulkanen Bromo en Iljen beklimmen. Ook qua visum is het handig om te weten waar je heen gaat. Alles kan tegenwoordig online, dus het is vrij eenvoudig om een visum met onze telefoon te regelen.'
Wat is de meest onvergetelijke ervaring die jullie tot nu toe hebben meegemaakt op reis?
'Zwemmen tussen wilde dolfijnen op Mauritius. Er zwommen er ruim veertig om ons heen en ze vonden ons ook best interessant. Ze vragen dan soms zelfs je aandacht door wat trucjes te doen. Wat een ongelooflijke ervaring.
Jordanië is ook absoluut een magische plek. De hikes rondom Petra zijn adembenemend en aangezien wij voor foto’s altijd vroeg opstaan, was het moment dat we als de allereerste bezoekers door de kloof liepen richting de Monastery met enkel het geluid van onze eigen galmende voetstappen een moment om nooit te vergeten.
Angels Landing in Zion National Park aan de Westkust van Amerika vonden we ook echt een hoogtepunt. Die hike is zo spectaculair. Daar heeft nog geen enkele andere hike aan kunnen tippen.
Tot slot zijn we helemaal weg van IJsland en dan met name van Road 939. Dit is een shortcut door een vallei die je het mooiste uitzicht ooit geeft als je IJsland rondtourt met de klok mee. We hebben er nog nooit iemand anders over gehoord dus ik denk dat de meesten die de rondreis in IJsland doen de normale weg volgen. Spectaculair.'
Wat is het geheim achter jullie mooie foto’s?
'Je moet het allereerst heel leuk vinden om te fotograferen. Ook raden we een goede systeemcamera aan. Er is echt geen telefoon die daaraan kan tippen. Wij zijn erg gepassioneerd over fotografie en vinden erover lezen of YouTube bekijken geen tijdverspilling.
Ook leren vliegen met een drone is een kwestie van oefening baart kunst. Wat heel leuk is, is dat we elke week wel andere content creators spreken die we tegenkomen op reis. Je stuurt elkaar een berichtje op Instagram en werken soms samen.'
Streven jullie prefectie na in jullie foto's?
'We doen het niet voor de likes. Het is eigenlijk meer een ‘real life’ versie van het TV Programma Het Perfecte Plaatje dus dat perfectie deel klopt wel een beetje. We houden namelijk van fotografie en video. En dat we daarin perfectie zoeken is soms uitdagend. Je moet rekening houden met de stand van de zon, het gouden uur en vaak vroeger opstaan dan anderen. Maar we vinden een toffe foto maken gewoon heel leuk. En onze beste foto’s krijgen echt niet altijd de meeste likes!
Toch zijn de foto’s voor ons een mooi onderdeel van onze herinneringen en zorgt het ervoor dat we graag terugkijken op al het moois wat we al hebben meegemaakt. Het is denk ik ook een beetje een misvatting dat we er moe van zouden kunnen worden omdat mensen denken dat wij meer tijd nodig hebben voor onze foto’s. Terwijl het grappige is, dat waar wij ook zijn, de ‘normale’ toeristen (lees: de niet fotografen) veel langer - soms wel 2 tot 3 keer langer - doen over al hun foto’s dan wij. Er komen Selfiesticks en GoPro’s aan te pasen alles erop en eraan. De gemiddelde vakantieganger is tegenwoordig langer bezig #voordegram dan wij. Wij weten wat we willen maken en zijn zo klaar. En daarna nemen anderen vaak onze plaatsen in omdat ze onze posities wel een goed idee vonden.'
Wat zijn jullie tips voor volgers die ook net zo'n foto's als jullie willen maken?
'Wij willen graag samen herinneringen maken. Als je samen op de foto wilt je een Tripod of Drone nodig hebt, of een toerist die op een knopje kan drukken. Dat kan dus nooit volledig spontaan. Een goede voorbereiding is erg belangrijk. Je zult een idee moeten hebben van wat je wilt fotograferen en waar je zelf wilt staan of zitten. Wij vinden het dan geen misdrijf om dat op een zo creatief mogelijke manier te doen.
Daarnaast posten we elke dag. Dat betekent dat als je je foto’s niet saai wilt laten zijn - of in de categorie vakantiekiekjes - je ook creatief moet zijn. Tenzij je op elke foto naast elkaar wilt staan met een arm om elkaar heen. Wij noemen dat de Classic. Dat soort dingen zijn perfect voor een familiedag, maar twintig keer achter elkaar?
Verder zijn wij touwens ontzettend slecht in poseren. We vertellen vaak in het onderschrift hoe het er echt aan toe ging. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar onze recente foto in het rozenbadje om een idee te krijgen van wat we bedoelen. Judith denkt nog steeds dat er kikkers in dat bad zaten en dat zie je aan haar gezicht.
Deze vraag is trouwens ook een van de meest gestelde vragen aan ons. Hoe krijg ik betere Instagram foto’s? Daar hebben we nog veel meer tips voor.'
Hoe financieren jullie je reizen?
Onze liefde voor reizen zorgde ervoor dat we samen bedachten: 'Waar zijn wij nu goed in?' 'En hoe kunnen we dat online blijven doen terwijl we de wereld over reizen?' Daarom zijn wij ons eigen online marketing bureau begonnen. We hebben ruime ervaring in sales en marketing management opgebouwd in onze voorgaande loopbanen. Nu helpen we bedrijven met het opzetten en groeien van hun social media. We ondersteunen hotels en villa’s om te werken met influencers en creëren content in de reisindustrie. En het mooiste? We hebben wereldwijd klanten (Nederland, Indonesië, Zuid-Amerika) en kunnen vanuit elke plek ter wereld met wifi werken.
Krijgen jullie veel accommodaties en excursies aangeboden door jullie Instagram account?
'Ja, ontzettend veel. Daarom moeten wij ook goed kiezen welke we wel en niet doen. We zijn geen commerciële machines die alles maar aanpakken voor accommodaties of geld. We zien soms mensen die kattenvoer verkopen of nekkussens. Dat past niet bij ons. We doen onze eigen research en weten al vooraf of het bij ons past. We richten ons op sustainable travel en komen daardoor vaak bij de luxere resorts uit omdat die budget hebben en daar echt mee bezig zijn. Je kunt niet van een hostel verwachten dat ze elke dag een duikteam hebben dat koraal terugplant natuurlijk, maar dat vinden wij wel belabrijke initiatieven. Op de Seychellen en Mauritius doe WiseOceans dit bijvoorbeeld.
In Indonesië werkten we nauw samen met Greenvillage Bali. Daar wordt alles op een sustainable manier gebouwd met bamboe. Bamboe groeit binnen 3 jaar naar een volwassen en bruikbare staat en is daarnaast ook volledig biologisch afbreekbaar. Ze hebben er ook een wereldberoemde Greenschool. Dit is een basisschool waar kinderen midden in de natuur niet alleen de basisbeginselen leren maar ook ontzettend veel over de wereld. Na schooltijd mogen de kinderen uit heel Bali daar gratis Engelse les volgen. Ze moeten daarvoor in ruil dan per jaar 5KG plastic afval aanleveren. Dat zijn initiatieven waar ons hart sneller van gaat kloppen en dat zijn het type accommodatie en excursies waar wij graag mee werken.'
Welke bestemming kunnen jullie iedereen aanraden?
'Voor de ervaren reiziger vinden wij de Filipijnen echt het paradijs. Maar je moet dan al wel handig zijn met reizen en niet in paniek raken als je boot of vliegtuig een keer gecanceld wordt. Zo gaat dat nu eenmaal daar.
Voor mensen die voor het eerste buiten Europa op vakantie gaan komen we toch uit op Bali. We lezen ontzettend vaak dat Bali te toeristisch is geworden en als je zelf niet bereidt bent om wat te lezen, met locals te praten en wat onderzoek te doen is het best mogelijk dat je op de bekende tourist traps uitkomt. Wij hebben er echter nog zoveel ontzettend gave en onbekende plekjes ontdekt de laatste jaren. En die verklappen we ook niet op onze Instagram...
Hoe kun je Bali weg van de massa beleven?
'Het is nu tijdelijk onze thuisbasis en we denken er weleens over om de plekjes weg van de massa te delen door tourtjes te doen voor geïnteresseerden. Met geheimhoudingsplicht natuurlijk ?. We kennen er watervallen zonder naam, het onontdekte oosten, verlaten stranden (terwijl mensen zeggen dat Bali die niet heeft). Ohh Bali, we blijven er terugkomen, ook omdat het eten er zo fantastisch is en super betaalbaar. Wij eten dagelijks voor ca. 3 euro pp. De hotels concurreren er hevig wat ervoor zorgt dat elk nieuw hotel de ander probeert te overtreffen.
En de mensen zijn superlief! Ze zijn hoofdzakelijk Hindu en geloven in reïncarnatie. Ze geloven dat als ze in dit leven iets goed doen, ze in het volgende een beter leven krijgen. Een mooie manier van geloven vinden wij.'
Overnachten jullie vooral in hotels of slapen jullie ook wel eens in hostels of in een tent?
'We slapen het liefste in hotels met een eigen slaapkamer. Toch hebben we ook in open hutjes op het strand gelegen en pakken we geregeld een guesthouse. Als je een trekking gaat doen en je moet in een tentje liggen doen we dat natuurlijk ook. Toch kiezen we er meestal voor om de meest comfortabele manier van reis en verblijf te kiezen. Dan houden we de minder comfortabele manieren over voor wanneer het echt moet.'
Zijn jullie nooit eens moe van al het reizen?
'Heel eerlijk? Wij werden juist moe van een 9 tot 5 baan. Elke dag hetzelfde doen; in de file staan om naar je werk te gaan, stofzuigen, wassen en strijken. Ook werden we moe van een omgeving en samenleving die vooral bezig is met grotere huizen en nieuwere auto's en vooral werkt voor haar pensioen en later maar het ‘nu’ niet goed benut. Daarnaast willen we buiten kunnen eten en leven, iets dat in Nederland ook maar beperkt kan.
Tijdens onze reis zijn we overal zelf bij. Dus dat betekent dat als we even geen zin hebben, we niet reizen. We creëren altijd een thuisbasis waar we de meeste spullen kunnen laten en houden die dan een paar maanden aan. Van daaruit reizen we dan naar omringende landen, wanneer we daar zin in hebben in ons eigen tempo. Ook reizen we niet zoals de meesten die op wereldreis gaan van hun zuurverdiende spaargeld. Dan heb je misschien wel het gevoel dat je altijd door moet. Dat hebben wij totaal niet, we gaan wanneer we zin hebben. Wij zijn levensgenieters first en content creators second.
Hebben we geen zin, kijken we lekker fout Love Island of iets op Netflix. En we missen de formule 1 nooit...
Wil jij net als Mark en Judith ook de mooiste foto's maken op reis? In de reisfotografiespecial staan wel praktische 98 tips om je fotografieskills te verbeteren. Hieronder kun je alvast een kijkje nemen.