De beste reisbestemmingen in juli image

De beste reisbestemmingen in juli

Ook weleens in het verkeerde seizoen ergens een vliegtuig uitgerold? Omdat een plaatselijk buitje tóch iets anders is dan het in alle hevigheid losgebarsten regenseizoen of de ingecalculeerde warmte plots een jaarlijkse terugkerende hittegolf bleek te zijn? Dergelijke regiefoutjes overkomen je niet meer met de Columbus Reisplanner: de beste reistijden per land.


Heb jij je ticket naar Colombia al geboekt? (Foto: © Columbus Travel)

De vernieuwde Reisplanner geeft per land de beste reistijden. Wat is de gemiddelde neerslag? Wat is de gemiddelde temperatuur? Met welke feestdagen moet je rekening houden? Vanuit de Reisplanner tippen wij deze bestemmingen voor juli.

Canada

(
 Cool Canada (Foto: © Columbus Travel)

Je kunt het hele jaar door prima door Canada trekken. Wanneer je ook een kijkje wilt nemen in het hoge noorden, dan prik je het beste een datum in juli of augustus. Ervoor en erna is het te koud. Tenzij je natuurlijk voor de sneeuwervaring gaat.

De Sunshine Coast in het zuiden van British Columbia heeft het zachtste klimaat van heel Canada en is een zeer toegankelijke plek voor iedereen die houdt van typische outdoor sports. Wie in het voorjaar gaat, kan de ene dag skiën of snowboarden op Whistler Mountain en de volgende dag op het strand van de zon genieten. De temperatuur is er het hoogst in juli en augustus. Het boeiende Vancouver Island en bruisende Vancouver-stad bezoek je het beste tussen juli en oktober. Je hebt er dan de grootste kans op aangenaam weer: droog en een gemiddelde dagtemperatuur van 20°C. Het beruchte ‘regenseizoen’ begint hier medio oktober en houdt pas op in maart. Koud wordt het echter nooit – het kwik komt vrijwel nooit onder het vriespunt.

Yukon in het uiterste noordwesten van Canada, is belachelijk groot én wild. Ga je hiken? Dan begeef je je direct in ongerepte natuur, met elanden, wolven en beren. En als het meezit een voorstelling van het noorderlicht als grote finale. Juni t/m september is de beste reistijd. Ervoor en erna is het er vanwege Yukons subarctische klimaat te koud. De mooiste maand is (eind) september, ofwel de kleurrijke Indian Summer.

Een reis per auto door het noordelijk poolgebied van Canada, de Northwest Territories, is een van de laatste grote avonturen. De 1700 kilometer lange Mackenzie-rivier wordt tijdens de winter door automobilisten gebruikt. Deze ijsweg van Inuvik naar Tuktoyaktuk, die door de opwarming van de aarde ernstig wordt bedreigd, is doorgaans open van midden februari tot midden april. Reis voor de zekerheid vóór eind maart.

De periode van eind juni t/m eind september leent zich het beste voor een reis over het eiland Newfoundland, waar het meest oostelijke punt van Noord-Amerika ligt. Ga eind juni voor de ijsbergen en half juli voor de walvissen. Wil je de grootste zekerheid op mooi weer? Ga dan in augustus of begin september. Mei en juni zijn de mistmaanden, waardoor je er zomaar een maand niets kunt zien. Bij koude winters is de Straat van Belle Isle bevroren.

Colombia


Sunshine ahead (Foto: © Columbus Travel)

Keuze te over aan natuurschoon – Colombia ligt ingeklemd tussen de Andes en twee oceanen, met als resultaat dat je er hiket in torenhoge, met jungle begroeide bergen, snorkelt met dolfijnen en hagelwitte zandstranden slechts deelt met inheemse indianen. Ook de culturele rijkdom is groot: van vissersdorpjes bewoond door afstammelingen van Afrikaanse slaven en prekoloniale ruïnes tot levendige koloniale havenstadjes en kolkende metropolen. Door de ligging dicht bij de evenaar is de temperatuur door het jaar heen constant en meer afhankelijk van de hoogteverschillen in het land. Landinwaarts zijn er twee droge seizoenen (en dus ideale reisperiodes): van december tot en met februari en juli en augustus. Let op: de Caribische kust is een stuk droger dan de westkust, die het hele jaar door veel regen krijgt te verwerken. De meest bijzondere plekken zijn geïsoleerd en het vergt de nodige inspanning en geduld om er te komen – wil je alleen een eenvoudige strandvakantie, dan ben je hier op de verkeerde plek.

Litouwen


Lekker naar Litouwen in juli! (Foto: © Columbus Travel)

Litouwen heeft gematigd warme zomers en bitter koude winters. Ook in het voor- en najaar is de temperatuur laag. Van juni t/m augustus is de temperatuur tussen 20 en 25 graden het meest aangenaam. Overigens valt dan wel iets meer regen dan in de rest van het jaar. Zuidoost-Litouwen De romantische, barokke architectuur van de hoofdstad Vilnius heeft de tand des tijds doorstaan en geeft de stad, zeker in het voorjaar en de zomer, een bijna Zuid-Europees karakter. Ook de omgeving, vol spanende bossen en eeuwenoude forten en kastelen, mag er zijn. Litouwen heeft een landklimaat, met doorgaans steenkoude winters en aangename lentes en zomers. Van mei t/m september zit je safe.

Oostenrijk


Ogenschijnlijk mooi Oostenrijk (Foto: © Columbus Travel)

De temperatuur in Oostenrijk wordt met name bepaald door de hoogte waarop je je bevindt. In de zomer ligt de temperatuur in de dalen tussen de 20 en 24 graden, en hogerop tussen de 0 en 4 graden. De zuidkant van de Alpen is substantieel warmer dan de noordelijke kant. Los van het skiseizoen, is de beste reistijd mei en september.

Tirol De Adelaarsweg – een aaneenschakeling van boerenpaadjes, bosbouwwegen, bergbeklimmersroutes en oude Romeinse wegen – is een van de bekendste langeafstandsroutes in Tirol. Handig is dat de route is ingedeeld in 24 behapbare etappes, van slaapplek naar slaapplek. Draai jij je hand niet om voor deze langeafstandswandeling? Omcirkel dan de maand september in je agenda. Dan zijn de vakanties voorbij, is het niet meer zo heet en is er minder kans op onweer dan in de hoogzomer. Je kunt de Adelaarsweg normaal gesproken lopen vanaf begin juli, als de sneeuw gesmolten is en er nog overal alpenbloemen groeien, tot half september. Augustus is de drukste maand.

Zuidwest-Oostenrijk Hohe Tauern – het grootste nationale park van Europa búíten Scandinavië – is een langgerekt bergmassief dat verspreid ligt over meerdere deelstaten (Karinthië, Salzburg en Tirol). Het mag dan ook met recht het dak van Oostenrijk worden genoemd. Dit deel van de Centrale Alpen vormt een klimaatscheiding: aan de noordzijde valt er tot tweemaal zo veel neerslag dan aan de zuidkant. Het stabielste weer met de helderste lucht heb je er van midden september tot begin oktober. Het bergwandelseizoen begint half juni, wanneer ook de berghutten opengaan. Deze huisjes sluiten weer in de tweede helft van september, afhankelijk van hoe hoog ze liggen. Op de hogere passen ligt er vaak nog sneeuw tot diep in juli. Sneeuwschoenwandelen doe je in januari, februari en maart in de bredere dalen.

Noordoost-Oostenrijk Ga je voor de warmste temperatuur en de meeste zon, bezoek Wenen en omgeving dan in juni. Maar de winter is ook bijzonder – het is er dan betoverend wit gekleurd en met name Wenen is het toneel van traditionele bals en kerstconcerten.

Portugal - Azoren


Heb jij je ticket naar de Azoren al geboekt? (Foto: © Columbus Travel)

Deze eilanden zijn met hun vulkanische landschappen midden in de Atlantische Oceaan een unieke regio in Europa. Dankzij uitstekend geasfalteerde wegen en goede veer- en vliegverbindingen is het geen probleem om de eilanden afzonderlijk goed te leren kennen. Beste reistijd: de zomer, wanneer de temperatuur heerlijk is en er in vergelijking met de rest van het jaar weinig regen valt. Aangezien je hier (nog) niet veel toeristen tegenkomt, kan dat geen reden zijn om van een bezoek in het juli en augustus af te zien. Het hele jaar door dien je rekening te houden met wisselende weersomstandigheden – op de Azoren kun je vier seizoenen op één dag hebben. Let op: het bloemeneiland Flores is het hele jaar door groen, maar de bloemen zijn pas vanaf het late voorjaar echt in bloei.

Staat jouw bestemming hier niet tussen en wil je toch graag weten wat de beste reistijd is? In de Columbus Reisplanner vind je alle informatie die je nodig hebt om te weten wanneer jij het beste op pad kunt gaan.

Naar welke bestemming wil jij deze maand?