Ken jij deze onbekende stip op de Franse kaart? image

Ken jij deze onbekende stip op de Franse kaart?

Er is nog een onontdekt stukje Frankrijk. Hier beleef je het land zoals het vroeger was. Wij verklappen je waar dat stukje Frankrijk is. Niet verder vertellen hè?   


Dit gebied is nog niet ten prooi gevallen aan het massatoerisme (Foto: Louise ten Have)

Uniek, avontuurlijk, intiem en net als vroeger. Dat is in een notendop de vallei Baronnies des Pyrénées. Verspreid over 27 kleine gemeenten is dit stukje van de Zuid-Franse regio Occitanie, in de voetheuvels van de Pyreneeën, nog niet ten prooi gevallen aan het massatoerisme. En dat terwijl bekende toeristische bestemmingen praktisch om de hoek liggen: het bedevaartsoord Lourdes, de stad Toulouse en de hoger gelegen skigebieden op de grens met Spanje.

Maar waarschijnlijk hebben juist die publiekstrekkers ervoor gezorgd dat het gebied onontdekt is gebleven. Je kunt hier vooral jarenlang wandelen. Tussen krijtrotsen met grotten en kloven. In de bossen, door de bergen, heuvels en weilanden. Langs boerderijen en kleine dorpjes met huizen met leien daken en kerken met hoge torens. Langs steile hellingen, waar schapen en varkens worden grootgebracht en op paden omzoomd door kreupelhout en stenen muurtjes. De regionale slagader is het riviertje de Arros, domein van de forel, otter en salamander, met zijstroompjes die alle kanten op gaan. Wat cultuur betreft is het alsof je hier teruggaat naar de tijd van je grootouders. De komst van stadsmensen die op zoek zijn naar rust of biologisch willen boeren kan een grotere maatschappelijke trend niet verhullen: de leegloop van het Franse platteland.

Onze tip voor dit gebied? Ga met een schaapherder op pad. Van tijd tot tijd neemt de lokale herder Remy reizigers mee de bergen in. Remy is met Columbus-fotografe Louise tevens de watervallen gaan verkennen op zijn eigen terrein. Niet voor watjes, want er lopen geen paden en het is er steil, nat en glad. Dit is níét een activiteit die hij eerder heeft gedaan met reizigers. Je zult het hem dus moeten vragen.

Ben je benieuwd naar het avontuur van Louise? In editie 81 lees je er alles in haar reportage over. Je kunt haar verhaal ook beluisteren. Ze heeft haar reportage namelijk voor je ingesproken: 

Ken jij ook een stukje onontdekt Frankrijk? Laat het ons weten en wie weet maken we er een mooie reportage over.