Ontmoet Jan Franke onze man in het Midden-Oosten
Voor editie 81 vroegen wij Columbus-schrijver én Midden-Oostencorrespondent Jan Franke het hemd van het lijf. Hij vindt het fantastisch om als journalist en producent het échte verhaal over de Arabische wereld te vertellen.
Ontmoet Columbus-schrijver én Midden-Oostencorrespondent Jan Franke (Foto: Thomas Schlijper)
We hebben het met Franke gehad over de NPO-documentaire Danny in Arabistan. Hij produceerde een aflevering en vertelt onder andere hoe de opnames eraan toe gingen. Grote indruk maakte op ons zijn antwoord op de vraag wat zijn werk als Midden-Oostencorrespondent met hem doet.
Franke: ‘In het begin werd ik vooral gedreven door spanning en het avontuur. ‘Yo, Gaza, hier komt niemand!’ Ik reisde naar oorlogsgebieden en dat had toch iets jongensboekachtigs. Maar naarmate ik ouder werd, een kind kreeg en langer in conflictgebieden verbleef, werd het steeds zwaarder. Het viel me op dat er eigenlijk niks verbeterde. Dat het een uitzichtloze situatie was. Als ik nu terugkeer duurt het een week of twee voordat ik er emotioneel een beetje van ben bijgekomen. Het contrast met mijn normale leven in mijn woonplaats Tel Aviv − een hippe, dure, sexy, swingende stad vol jongeren met zin in de toekomst − is gewoon heel groot. De dingen die ik in het veld meemaak geven me toch wel een andere blik op mezelf en mijn leefomgeving. In 2014 deed ik verslag van de oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook. De strijd duurde vijftig dagen. Delen van de Gazastrook waar ik me bevond waren in puin gelegd. Voor een volledig vernietigd huis ontmoette ik een oude vrouw die volledig ontdaan stond te schreeuwen. Ze was alles kwijt. Ik was bezig met mijn werk en kon haar op dat moment niet helpen. Gezien de latere gebeurtenissen betwijfel ik of ze nog leeft. Soms denk ik nog aan die oude vrouw, en dat ik haar niet kon helpen.’
Benieuwd naar hoe Jan Franke denkt over ons beeld over de Arabische? In editie 81 lees je de rest van het interview.