Wildlife

Duurzame donderdag: haaivriendelijke barrière

Gepubliceerd: 16 mei 2019 | Wildlife 0
Van een haai in de baai wordt niemand blij. Hoewel het prachtige beesten zijn hebben we ze liever niet naast ons zwemmen. Helaas leggen veel haaien daarom het loodje. Maar dat hoeft niet!


Waar is de haaivriendelijke barrière als je hem nodig hebt? (Foto: Ibrahim RifathUnsplash)

Momenteel testen onderzoekers op het Franse eiland Réunion een haaivriendelijke barrière. En dat is maar goed ook want de haaiennetten met geankerde vishaken die nu ingezet worden zijn niet bepaald diervriendelijk. De haaien die hiermee gevangen worden hebben kleine overlevingskansen, slechts twaalf procent overleeft de haaiennetten. Bovendien komen niet alleen haaien vast te zitten in de netten, ook allerlei andere dieren zijn de klos. 

Omdat het aantal witte haaien in een rap tempo afneemt is er een duurzame oplossing bedacht om de haaien bij mensen weg te houden. Dr. Sara Andreotti, marien bioloog aan de Universiteit Stellenbosch, heeft met mede-onderzoekers een magnetisch ‘kelpwoud’ ontwikkelt dat haaien visueel en zintuigelijk afschrikt. Doordat haaien elektroreceptoren in hun hoofd hebben kunnen zij de magnetische velden waarnemen. Het mooie is dat andere dieren geen last hebben van deze oplossing. Het is dan ook de eerste milieuvriendelijke oplossing om mensen tegen haaien te beschermen. 

Op het eiland Réunion worden mensen regelmatig aangevallen door haaien, het staat ook bekend als ‘haaieneiland’. Nergens is het aantal mensen dat door haaien wordt aangevallen zo hoog als op Réunion. Een prima plek om de haaivriendelijke barrière te testen. De test loopt nu twee maanden maar er zijn – gek genoeg - nog geen haaien bij de barrière gesignaleerd. Het is dus nog spannend of de barrière daadwerkelijk werkt. 

Als dat zo is kan de barrière ook ingezet worden in Australië en de Verenigde Staten waar haaienpopulaties ook drastisch afnemen. Veel mensen zeggen graag bye haai, maar beseffen zich niet dat het verdwijnen van haaien een grote impact heeft op het ecosysteem. Wij hopen dan ook van harte dat de haaivriendelijke barrière een groot succes wordt! 
 

deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Ontmoet Jan Franke onze man in het Midden-Oosten

Voor editie 81 vroegen wij Columbus-schrijver én Midden-Oostencorrespondent Jan Franke het hemd van het lijf. Hij vindt het fantastisch om als journalist en producent het échte verhaal over de Arabische wereld te vertellen. 

Voor editie 81 vroegen wij Columbus-schrijver én Midden-Oostencorrespondent Jan Franke het hemd van het lijf. Hij vindt het fantastisch om als journal...

Maximaal genieten van mini Amsterdam

Over buiten de gebaande paden gesproken. Fotograaf Jasper Léonard laat je Amsterdam vanuit een hele andere invalshoek zien. Letterlijk, want hij wringt zich in allerlei bochten om Amsterdam tot Madurodamachtige dimensies te reduceren. Kijk je mee?

Over buiten de gebaande paden gesproken. Fotograaf Jasper Léonard laat je Amsterdam vanuit een hele andere invalshoek zien. Letterlijk, want hij wring...