Plastic not so fantastic; anti-plastic beleid in Egypte
Zeg je Egypte, zeg je piramides en vooral een prachtige onderwaterwereld. Precies de reden waarom toeristen naar Egypte gaan. Al die mensen laten helaas veel troep achter. Daar wordt nu een goede maatregel tegen genomen.
Hopelijk komt er een stuk minder plastic in de natuur terecht (Foto: Ishan @seefromthesky, Unsplash)
Niet alleen toeristen kunnen er wat van, ook de Egyptenaren zijn vervuilend bezig. Gelukkig gaat er vanaf 1 juni een verbod op wegwerpplastic gelden in het gebied rond de Rode Zee. Het verbod geldt slechts in dit deel van Egypte omdat alleen de gouverneur van het Rode Zee gouvernement (Gouverneur Ahmed Abdallah) hiertoe besloten heeft. Egypte is verdeeld in verschillende gouvernementen, vergelijkbaar met onze provincies. Hopelijk volgen andere gouverneurs snel het voorbeeld van Gouverneur Ahmed Abdallah!
Omdat er geen weggwerpplastic gebruikt mag worden krijgt de bevolking recyclebare zakken. Bedrijven mogen overigens alleen nog maar papieren zakken gebruiken. Reizigers in dit gebied moeten dus hun eigen tasje meenemen of kopen, want een plastic tasje zullen ze niet meer krijgen bij hun aankopen.
En dat is maar goed ook. Hoe meer plastic er in de omloop is, hoe meer plastic er ook in de natuur kan verdwijnen. Zo wordt er geschat dat er minimaal vijf miljard plastic op zee ronddrijft. Jaarlijks schijnt er acht miljoen aan plastic bij te komen; iets wat uiteindelijk de ondergang van het onderwaterleven en het koraal zal worden.
Op Europees niveau wordt er vanaf 2021 ook een verbod op wegwerpplastic ingevoerd. Onder meer wattenstaafjes, bestek, borden, rietjes en roerstaafjes mogen in de toekomst niet meer van plastic worden vervaardigd. Wij zijn benieuwd welk effect het verbod zal hebben.