BrexNIET image
Lkoedam

BrexNIET

Deal or no deal? Dat is de vraag waar we voorlopig geen antwoord op krijgen. De Brexit wordt weer uitgesteld. De Britse premier May krijgt tot en met 31 oktober de tijd om de steun van het Lagerhuis te krijgen. Dat is fijn, want hierdoor wordt een harde en chaotische no-deal Brexit voorkomen.   


Reizen we na de Brexit nog makkelijk naar Londen? (Foto: FP Creative Agency, Unsplash)

May had uitstel gevraagd van de Brexit tot 30 juni. De Europese leiders hebben haar verzoek ingewilligd en zelfs verlengt tot 31 oktober. Hopelijk heeft ze nu genoeg tijd om Labour over de streep probeert te trekken. Beide partijen willen een einde maken aan het vrije verkeer van personen en goederen, maar ze willen ook met een goede deal vertrekken. Een no-deal Brexit heeft grote gevolgen, ook voor reizigers. 

Bij een zachte Brexit zijn de gevolgen voor reizigers niet zo groot. Als het tot een harde Brexit komt kan het reizigers hard raken. Een citytrip naar Londen kan al een hele onderneming worden. De Britten mogen in het geval van een harde Brexit zelf bepalen wie er het land binnenkomt, hoe lang diegene mag blijven en onder welke voorwaarden. 

Er is ook goed nieuws, de pond is flink gedaald. Op 23 juni 2016 (net voor de uitslag van het referendum over de Brexit) stond €100 gelijk aan £76. Nu krijg je voor €100 al £86.

Of het goedkoper of duurder gaat zijn om te vliegen naar het Verenigd Koninkrijk, kunnen we nog niet voorspellen. Ook is het handig om te weten dat wanneer de Brexit plaatsvindt het mogelijk kan zijn dat je een internationaal rijbewijs moet aanvragen als je in het Verenigd Koninkrijk wil rijden. Je zult trouwens ook weer roamingkosten moeten betalen….

Denk jij dat er een deal komt?