Klimaatverandering eist zijn tol: afname vispopulatie image
Lkoedam

Klimaatverandering eist zijn tol: afname vispopulatie

We horen al een tijdje dat de natuur wordt aangetast door klimaatverandering, we zien het op reis met eigen ogen en tóch is het elke keer schrikken. Dus hou je vast: in sommige regios is de vispopulatie met 35 procent afgenomen door warmer zeewater.


Bij snorkelen of duiken zullen we minder vissen spotten (Foto: Reisreporter Piography Voortman)

De Amerikaanse overheidsdienst NOAA en de Rutgers Universiteit hebben een grootschalig onderzoek gedaan naar 235 populaties van 124 soorten in 38 ecosystemen over de hele wereld. Conclusie: tussen 1930 en 2010 is de vispopulatie gemiddeld met 4,1 procent afgenomen. Er zijn ook enorme uitschieters naar boven, zoals de afname van 35 procent in de Noordzee. Andere grote verliezers zijn de Japanse Zee, Iberische kustwateren en Keltische Zee. Warmer zeewater en overbevissing liggen volgens de onderzoekers hieraan ten grondslag.

Gelukkig is het niet overal kommer en kwel, er zijn zelfs gebieden waar de vispopulatie is toegenomen. In de Keltische Zee en Stille Oceaan zijn er vissoorten die baat hadden bij het opwarmende zeewater en daar zijn er méér vissen gespot dan aan het begin van de onderzoeksperiode. Er is helaas wel een 'maar': vissen kunnen maar een beperkte opwarming tolereren. Veel van de soorten die tot nu toe profiteerden, zullen afnemen naarmate de temperatuur verder stijgt.

Minder én kleiner

Nog een ander feitje in de categorie bizar: vissen zullen 20-30 procent kleiner worden dankzij klimaatverandering. 'Huh?', dachten wij. Maar dat zit zo: vissen kunnen niet hun eigen lichaamstemperatuur reguleren, omdat het koudbloedige dieren zijn. Wanneer de wateren warmer worden, versnelt hun stofwisseling en hebben ze meer zuurstof nodig om hun lichaamsfuncties gaande te houden. En er komt een punt waarop de kieuwen niet genoeg zuurstof kunnen leveren voor een groter lichaam en dan stopt de vis gewoon met groeien.

Is dat erg, behalve dat het jammer is dat je bij het snorkelen of duiken minder grote vissen spot? Het antwoord is ja. Voor de visserij kan het verstrekkende gevolgen hebben, er zal immers meer moeten worden gevangen om dezelfde hoeveelheid vis te krijgen. Overbevissing is nú al een groot probleem, maar dat zal dan alleen maar kritischer worden. Daarnaast kunnen ecosystemen compleet veranderen als de ene soort harder krimpt dan de ander.