Stedentrips

Vijfde wiel aan de wagen: hier zijn auto's verboden

Gepubliceerd: 02 mrt 2019 | Citytrips | Natuurreizen | Rondreizen | Autoreizen 0
Zeg nou zelf: een stadscentrum of natuurgebied is toch véél leuker als er geen autos voorbij rijden? Niet alleen goed voor de luchtkwaliteit, ook voor de rust en sfeer. Deze bestemmingen hebben dat goed begrepen.

Toe aan een citytripje? Ontdek dertig steden buiten de gebaande paden met onze Citytripspecial #3

Gent, België

Het historische centrum van Gent werd zo druk en zo vervuild, dat er sinds 1996 geen auto's meer in mogen. Daardoor kun je heerlijk flaneren langs de grachtjes en genieten van de stad. Overigens zou een auto door het wegdek van keien ook wel een hele goede vering moeten hebben om hier van A naar B te komen.


Dit is zo toch véél relaxter, zonder auto's? (Foto: Reisreporter blauwvinger)

Caye Caulker, Belize

Paradise found! Kraakhelder water, ruige kustlijnen, weeldigere jungle, kleurrijke koraalriffen én geen auto's. Het is niet zo dat auto's op dit tropische eiland gemist worden. Op het noordelijke deel zijn geen wegen en in het zuiden ben je na een wandeling van zo'n twee kilometer het eiland rond. Dat maakt dat hier een heerlijk laidback sfeertje heerst, niemand heeft haast. Let wel: Caye Caulker is misschien wel het meest toeristische eiland van Belize. Duikliefhebbers komen van heinde en verre voor het op één na grootste koraalrif ter wereld.


Voor zusterhaaien hoef je bij Caye Caulker niet eens goed te zoeken (Foto: Reisreporter sidonius)

Gili's, Indonesië

Niet alleen geen auto's, helemáál geen gemotoriseerde voertuigen zijn welkom op de eilanden Gili Trawangan, Meno en Air. Vervoer gaat met paard en wagen, de fiets of benenwagen. Maar wie heeft ronkende motoren nodig, als alles op loopafstand is op de kleine eilandjes tussen Bali en Lombok? Op Trawangan geldt het fijne motto No shirt, no shoes, no problem en is het paradijs voor backpackers, op Meno en Air vind je vollédige rust.


De motoren reiken maximaal tot het witte zandstrand (Foto: Reisreporter SLens)

Fire Island, New York

New Yorkers die de hitte, drukte en smog in de zomer zat zijn, vluchten maar al te graag naar Fire Island - ten zuiden van Long Island. Op veertig kilometer van de stad komen de locals hier helemaal tot rust. Geen auto's, wel fietsen, boards en blote voeten op het strand. Op het westelijke uiteinde is Robert Moses State Park het fotogenieke hoogtepunt. Vuurtorens sieren het lange zandstrand en de duinen.


Back to nature in Fire Island (Foto: Reisreporter Frido)

Lamu, Kenia

Op zoek naar een ultieme beach escape? Dit eilandje vlák voor de kust van Kenia - je kunt het zwemmen - is anders-dan-anders door de bijzondere cultuur. Zonder auto’s om je heen is de beste manier om Lamu te verkennen door te dwalen door de straatjes. Bewonder de oude Swahili deuren, gluur naar de verborgen binnenplaatsen of plof neer in een strandstoel. Door de strategische ligging in de handelsroutes tussen Europa, Azië en het Midden-Oosten, zie je hier vele buitenlandse invloeden in de architectuur.


Alle transport op Lamu gaat per ezel (Foto: Reisreporter KSchiebroek)

Hydra, Griekenland

Het is alsof de tijd heeft stilgestaan in Hydra. En terug naar de Klassieke Oudheid betekent ook dat er geen auto's bij die beleving passen. Over passen gesproken: door de smalle straatjes passen er letterlijk geen auto's. Dit is slow travel in optima forma, wat past bij de slow way of life van de Grieken.


Het enige vervoer op Hydra: paarden en ezels (Foto: Reisreporter RReintjes)

deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Door de lens van Columbus Travel-fotografe Manon van de Zwaal

Fotografe Manon van der Zwaal is recent voor Columbus Travel op reis geweest naar Jordanië. In een interview vertelt ze over haar werk voor Columbus Travel en de bijzondere reis naar Jordanië die ze gemaakt heeft.

Fotografe Manon van der Zwaal is recent voor Columbus Travel op reis geweest naar Jordanië. In een interview vertelt ze over haar werk voor Columbus T...

Video vrijdag: de tien minst ontdekte plekken op aarde

In de nieuwste editie van Columbus Travel nemen we je mee op ontdekkingsreis naar bijzondere plekken en afgelegen oorden. De video voor deze vrijdag past dan ook perfect bij het thema van editie 83. Kijk mee naar de minst ontdekte plekken op aarde. 

In de nieuwste editie van Columbus Travel nemen we je mee op ontdekkingsreis naar bijzondere plekken en afgelegen oorden. De video voor deze vrijdag p...

Ontmoet reisfotograaf Pie Aerts

In zijn nieuwe fotoboek Tales From The Roads Less Traveled plaatst reisfotograaf Pie Aerts eens niet de natuur, maar de mens en zijn leefwijze op een voetstuk. ‘Met dit boek wil ik aantonen dat wij in Nederland nog zóveel kunnen leren van de mensen die langs the roads less traveled leven.’ Wij krege...

In zijn nieuwe fotoboek Tales From The Roads Less Traveled plaatst reisfotograaf Pie Aerts eens niet de natuur, maar de mens en zijn leefwijze op een...