Natuurreizen

Dit wil je: het Toscane van Oostenrijk op een Vespa

Gepubliceerd: 15 feb 2019 | Natuurreizen | Rondreizen 0
Het Italiaanse Toscane wordt alom geroemd voor de glooiende groene heuvels, pittoreske plaatsjes en goede wijn. Maar wist je dat het Oostenrijkse Steiermark dit óók te bieden heeft?

Na een week lang rondtrekken met een Vespa om van wijntjes en boerenproducten te genieten, kunnen fotograaf Margriet Hoekstra en schrijver Barbara Natzijl het beamen: Steiermark mag zich terecht het Toscane van Oostenrijk noemen. Zij namen de proef op de som!


Het gebied is op een Vespaatje goed te verkennen (Foto: Margriet Hoekstra © Columbus Travel)

Ontdek een wijngebied voor insiders

'Druivensap stroomt door het bloed van de locals,’ horen we bij aankomst in het zuiden van Steiermark. Dat beloven smakelijke dagen te worden!

Weinrefugium Anna Brolli, een van de tientallen wijngaarden van de regio, is ons startpunt voor een tocht over de 25 kilometer lange Südsteierische Weinstrasse, een route die door het belangrijkste wijngebied slingert. Terwijl we op onze Vespa over de heuvels golven, strijkt een zacht zonnetje over de gaarden. Het landschap oogt elegant, met de gracieuze lijnen van de wijnranken, maar is ook veeleisend − de meeste gaarden zijn op extreem steile hellingen geplant. Daardoor is machinaal oogsten niet mogelijk, wat het verbouwen van wijn tot een uitdagende en arbeidsintensieve klus maakt.

We passeren pittoreske kapelletjes en stoppen vaak voor een fotogeniek uitzicht. Her en der staat de Klapotetz, een houten windmolen met draaiende houten blokjes die hongerige vogels van de wijnranken moet weghouden. Het weer is ons gunstig gezind. Zelfs de locals zijn verrast door de hoeveelheid zonuren dit jaar − het is de warmste lente ooit. Het brengt ons in een relaxte jubelstemming.


Dit wíl je (Foto: Margriet Hoekstra © Columbus Travel)

Op het eerste wijnlandgoed dat we bezoeken, het 250 jaar oude Lackner Tinnacher, worden we ontvangen door eigenaar Katharina Tinnacher. Ze is in Wenen afgestudeerd voor bodemcultuur, en heeft zich verdiept in hoe druivenstokken, bodem en microklimaat invloed hebben op de kwaliteit van wijn. Met haar zus als architect toverde ze het landgoed recentelijk om in een chique, eigentijdse uitvalsbasis voor wijnliefhebbers − een combinatie van hout van eigen land, natuursteen en de huiskleur petrol, die na een eeuw nog helemaal thuis is in deze tijd.

De wijnbouw, een familietraditie, kreeg Katharina met de paplepel ingegoten: ‘Als meisjes van zeven en acht jaar werden mijn zus en ik door onze ouders verantwoordelijk gesteld voor vijf druivenplanten. Mijn vader wilde ons doen beseffen waar we van leefden. Tegelijkertijd konden we met de zorg voor onze planten en de opbrengst van de druiven die we aan hem verkochten, wat geld verdienen.’ Katharina legt uit dat Steiermark zijn wijntraditie te danken heeft aan het warme, licht vochtige mediterrane klimaat en vruchtbare grond. Vooral druiven voor frisse, aromatische witte wijnen gedijen hier goed − denk aan Sauvignon Blanc, maar ook de appeltjesfrisse Welschriesling, de Weissburgunder (Pinot Blanc) en Morillon, een lokale Chardonnay.


Machinaal oogsten kan niet door de steile hellingen (Foto: Margriet Hoekstra © Columbus Travel)

Katharina zet ons drie flessen voor om te proeven. De een met een tekening van een rups op het etiket, de volgende met een larf en de laatste met een vlinder, respectievelijk een frisse, jonge wijn, een middengewicht, en een gerijpte, complexe wijn voor speciale gelegenheden. ‘Wijn gaat niet alleen over smaak,’ zegt Katharina, ‘maar meer over de passie en het verhaal erachter.’

Onze eindbestemming aan de Südsteierische Weinstrasse ligt net over de grens, in Slovenië, maar we lassen eerst nóg een culinaire pitstop in. Op wijnlandgoed Tinnauer krijgen we een picknickkrat vol lokale delicatessen mee en gaan tussen de wijnranken onder een Klapotetz zitten om alles te proeven. Nog best lastig om op een aflopende heuvel je wijnglas te laten balanceren!

Na onze lunch en wat speurwerk vinden we de Herzerlstrasse, een stuk bochtige weg dat vanaf een bepaald uitkijkpunt eruitziet als een hart. Een passend sluitstuk voor deze verrassende wijnroute. Wil je dit plaatje zelf vastleggen, loop dan naar het standbeeld aan het einde van de tuin bij het Sloveense wijnhuis Dreisiebner, dreisiebner.com

Er is nog véél meer om van te genieten in Steiermark! Lees de gehele reportage in onze nieuwste editie: nú in de winkel of hier te bestellen in de webshop.

deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

9x instant onthaasten: hiervan kom je tot rust

Onthaasten is het bewust kiezen voor ontspanning. En voor veel mensen hangt onthaasten samen met vakantie en reizen. Kan je even niet op reis maar wil je wel onthaasten? Droom dan weg bij deze prachtige beelden! Je voelt je totaal relaxed worden.

Onthaasten is het bewust kiezen voor ontspanning. En voor veel mensen hangt onthaasten samen met vakantie en reizen. Kan je even niet op reis maar wil...

Dit nieuws mag je niet missen deze week

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste reisnieuws weg van de massa? Check dan de 3 primeurtjes die we voor je hebben verzameld. Pak even een koffie en een momentje voor jezelf zodat jij op je werk of thuis weer wat leuks te melden hebt!

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste reisnieuws weg van de massa? Check dan de 3 primeurtjes die we voor je hebben verzameld. Pak even een kof...

Wildlife hoort niet in medicijnen! Kom in actie!

Het water staat al aan de lippen van ernstig bedreigde diersoorten en daar komt nu nog een extra dreiging bij. Door de groei van de vraag en productie naar traditionele Chinese medicijnen lijkt wildlife definitief uitgeroeid te worden. En daarom moet er nu ingerepen worden! 

Het water staat al aan de lippen van ernstig bedreigde diersoorten en daar komt nu nog een extra dreiging bij. Door de groei van de vraag en productie...