Natuurreizen

Dit wil je: het Toscane van Oostenrijk op een Vespa

Gepubliceerd: 15 feb 2019 | Natuurreizen | Rondreizen 0
Het Italiaanse Toscane wordt alom geroemd voor de glooiende groene heuvels, pittoreske plaatsjes en goede wijn. Maar wist je dat het Oostenrijkse Steiermark dit óók te bieden heeft?

Na een week lang rondtrekken met een Vespa om van wijntjes en boerenproducten te genieten, kunnen fotograaf Margriet Hoekstra en schrijver Barbara Natzijl het beamen: Steiermark mag zich terecht het Toscane van Oostenrijk noemen. Zij namen de proef op de som!


Het gebied is op een Vespaatje goed te verkennen (Foto: Margriet Hoekstra © Columbus Travel)

Ontdek een wijngebied voor insiders

'Druivensap stroomt door het bloed van de locals,’ horen we bij aankomst in het zuiden van Steiermark. Dat beloven smakelijke dagen te worden!

Weinrefugium Anna Brolli, een van de tientallen wijngaarden van de regio, is ons startpunt voor een tocht over de 25 kilometer lange Südsteierische Weinstrasse, een route die door het belangrijkste wijngebied slingert. Terwijl we op onze Vespa over de heuvels golven, strijkt een zacht zonnetje over de gaarden. Het landschap oogt elegant, met de gracieuze lijnen van de wijnranken, maar is ook veeleisend − de meeste gaarden zijn op extreem steile hellingen geplant. Daardoor is machinaal oogsten niet mogelijk, wat het verbouwen van wijn tot een uitdagende en arbeidsintensieve klus maakt.

We passeren pittoreske kapelletjes en stoppen vaak voor een fotogeniek uitzicht. Her en der staat de Klapotetz, een houten windmolen met draaiende houten blokjes die hongerige vogels van de wijnranken moet weghouden. Het weer is ons gunstig gezind. Zelfs de locals zijn verrast door de hoeveelheid zonuren dit jaar − het is de warmste lente ooit. Het brengt ons in een relaxte jubelstemming.


Dit wíl je (Foto: Margriet Hoekstra © Columbus Travel)

Op het eerste wijnlandgoed dat we bezoeken, het 250 jaar oude Lackner Tinnacher, worden we ontvangen door eigenaar Katharina Tinnacher. Ze is in Wenen afgestudeerd voor bodemcultuur, en heeft zich verdiept in hoe druivenstokken, bodem en microklimaat invloed hebben op de kwaliteit van wijn. Met haar zus als architect toverde ze het landgoed recentelijk om in een chique, eigentijdse uitvalsbasis voor wijnliefhebbers − een combinatie van hout van eigen land, natuursteen en de huiskleur petrol, die na een eeuw nog helemaal thuis is in deze tijd.

De wijnbouw, een familietraditie, kreeg Katharina met de paplepel ingegoten: ‘Als meisjes van zeven en acht jaar werden mijn zus en ik door onze ouders verantwoordelijk gesteld voor vijf druivenplanten. Mijn vader wilde ons doen beseffen waar we van leefden. Tegelijkertijd konden we met de zorg voor onze planten en de opbrengst van de druiven die we aan hem verkochten, wat geld verdienen.’ Katharina legt uit dat Steiermark zijn wijntraditie te danken heeft aan het warme, licht vochtige mediterrane klimaat en vruchtbare grond. Vooral druiven voor frisse, aromatische witte wijnen gedijen hier goed − denk aan Sauvignon Blanc, maar ook de appeltjesfrisse Welschriesling, de Weissburgunder (Pinot Blanc) en Morillon, een lokale Chardonnay.


Machinaal oogsten kan niet door de steile hellingen (Foto: Margriet Hoekstra © Columbus Travel)

Katharina zet ons drie flessen voor om te proeven. De een met een tekening van een rups op het etiket, de volgende met een larf en de laatste met een vlinder, respectievelijk een frisse, jonge wijn, een middengewicht, en een gerijpte, complexe wijn voor speciale gelegenheden. ‘Wijn gaat niet alleen over smaak,’ zegt Katharina, ‘maar meer over de passie en het verhaal erachter.’

Onze eindbestemming aan de Südsteierische Weinstrasse ligt net over de grens, in Slovenië, maar we lassen eerst nóg een culinaire pitstop in. Op wijnlandgoed Tinnauer krijgen we een picknickkrat vol lokale delicatessen mee en gaan tussen de wijnranken onder een Klapotetz zitten om alles te proeven. Nog best lastig om op een aflopende heuvel je wijnglas te laten balanceren!

Na onze lunch en wat speurwerk vinden we de Herzerlstrasse, een stuk bochtige weg dat vanaf een bepaald uitkijkpunt eruitziet als een hart. Een passend sluitstuk voor deze verrassende wijnroute. Wil je dit plaatje zelf vastleggen, loop dan naar het standbeeld aan het einde van de tuin bij het Sloveense wijnhuis Dreisiebner, dreisiebner.com

Er is nog véél meer om van te genieten in Steiermark! Lees de gehele reportage in onze nieuwste editie: nú in de winkel of hier te bestellen in de webshop.

deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Door de lens van Columbus Travel-fotografe Manon van de Zwaal

Fotografe Manon van der Zwaal is recent voor Columbus Travel op reis geweest naar Jordanië. In een interview vertelt ze over haar werk voor Columbus Travel en de bijzondere reis naar Jordanië die ze gemaakt heeft.

Fotografe Manon van der Zwaal is recent voor Columbus Travel op reis geweest naar Jordanië. In een interview vertelt ze over haar werk voor Columbus T...

Video vrijdag: de tien minst ontdekte plekken op aarde

In de nieuwste editie van Columbus Travel nemen we je mee op ontdekkingsreis naar bijzondere plekken en afgelegen oorden. De video voor deze vrijdag past dan ook perfect bij het thema van editie 83. Kijk mee naar de minst ontdekte plekken op aarde. 

In de nieuwste editie van Columbus Travel nemen we je mee op ontdekkingsreis naar bijzondere plekken en afgelegen oorden. De video voor deze vrijdag p...

Ontmoet reisfotograaf Pie Aerts

In zijn nieuwe fotoboek Tales From The Roads Less Traveled plaatst reisfotograaf Pie Aerts eens niet de natuur, maar de mens en zijn leefwijze op een voetstuk. ‘Met dit boek wil ik aantonen dat wij in Nederland nog zóveel kunnen leren van de mensen die langs the roads less traveled leven.’ Wij krege...

In zijn nieuwe fotoboek Tales From The Roads Less Traveled plaatst reisfotograaf Pie Aerts eens niet de natuur, maar de mens en zijn leefwijze op een...