Insidertips voor de mooiste reiservaringen op Bali
Bali is druk. Daar zijn het massatoerisme en de ruim vier miljoen inwoners op een stuk grond ter grootte van Gelderland debet aan. Vermijd het toeristische zuiden en de hectische hoofdwegen. Hier vind je niet het echte Bali.
Meer reisinspiratie van Zuidoost-Azië? Check dan onze nieuwe special: 'Zuidoost-Azië: 15 reizen weg van de massa'. Bestel 'em hier in onze webshop!
Uitzicht over de rijstvelden en bossen rondom Sidemen (Foto:
Louise ten Have © Columbus Travel)
1. Neem de achterwegen
De hoofdwegen van Bali zijn bijzonder druk, waardoor je soms weinig ziet van de omgeving. Neem daarom zoveel mogelijk de achterweggetjes. Zeker op centraal Bali stikt het ervan. Als je vanuit het zuiden aankomt in Bedegul, sla je rechtsaf een kleine weg in. Deze leidt je door een ravijn met rivieren. Na zes kilometer sla je weer af naar het zuiden en beland je in Pelaga, het centrum van de biologische koffieteelt op het eiland. Als je doorrijdt kom je uiteindelijk in Ubud aan. Zo niet, dan ben je verdwaald en kom je waarschijnlijk op andere mooie plekken die nog maar weinigen kennen.
2. Juich waterbuffels toe
Makepung, en Balinese mix van sport en circus, luidt traditioneel het einde van de oogsttijd in. De ‘boerenjockeys’ racen met een houten kar, voortgetrokken door twee prachtig versierde waterbuffels, over een ovalen circuit en laten enorme stofwolken achter. De races worden gehouden op uiteenlopende data in augustus, waaronder onafhankelijkheidsdag op de zeventiende. Vraag de plaatselijke bevolking naar de exacte data en let op posters.
3. Maak een religieus festival mee
Bij aankomst op Bali regel je direct een Balinese kalender waarop alle religieuze festivals staan. De Balinezen houden er een geheel eigen vorm van het hindoeïsme op na. In tegenstelling tot bijvoorbeeld India is hier het eten van vlees heel normaal en kun je als niet-hindoe gerust een tempel betreden, mits je een sarong draagt. Elk dorp heeft een of meerdere tempels waar het een komen en gaan is van mensen die offers komen brengen (fruit, bloemen, een kip, een geroosterd varkentje, et cetera). Er vinden geregeld kleurrijke processies en festivals plaats.
Balinezen zijn dol op religieuze festivals (Foto: Louise
ten Have © Columbus Travel)
4. Ga het water in
Ga snorkelen voor de kust van Pulau Menjangan. Dit eiland heeft het beste koraal van Bali en is dus de beste snorkelplek. Ook interessant voor duikers vanwege de drop-off tot 60 meter. Een uitstekend snorkelalternatief is de kust rond Amed. Bali kan ook bogen op duikplekken die zeer de moeite waard zijn. Verken bijvoorbeeld voor de kust van Tulamben het wrak van het 120 meter lange, in tweeën gebroken en door tienduizenden vissen omgeven vrachtschip Liberty. Het wrak ligt slechts 30 meter uit de kust en op 15 à 30 meter diepte. Vermijd de grote drukte en duik ’s ochtends vroeg of, nog beter, ’s nachts.
Of driftdive voor de noordkust van de eilandjes Nusa Penida en Nusa Lembongan en laat de onderwaterwereld door de zeer sterke stroming aan je voorbij trekken. Niet bij iedereen geliefd want zodra je iets ziet waar je wilt blijven, trekt de stroming je alweer mee.
5. Bewonder het mooiste uitzicht van Bali
In een van de vier enorme villa’s van Patal Kikian kijk je vanuit je luie stoel op de veranda of in de weelderige tuin uit over de rijstvelden en bossen rondom Sidemen. Hier heb je alle privacy die je maar kan wensen en word je op je wenken bediend met verrukkelijk voedsel (probeer de tempeh). Hoewel de huizen van binnen wat stoffig zijn, voelt deze plek magisch en spiritueel aan – het is net alsof je je in een tempelcomplex bevindt. En wie weet, slaapt er wel een celebrity in het huis naast je, tel. +6281 353278504, patalkikianvillas.com.
6. Ga vulkaanbashen
De mooiste en tegelijk zwaarste klim op Bali is die van de heilige vulkaan Gunung Agung. Om de zonsopgang te zien vanaf de top – het hoogste punt van Bali – zal je rond 2 uur ’s nachts moeten vertrekken. Onderweg dien je offers te brengen bij de tempels. Let wel dat de routes vaak zijn afgesloten vanwege religieuze ceremonies. Een gids is verplicht. Een goed alternatief is de veel makkelijkere beklimming van de noordelijker gelegen Gunung Batur.
Bij Amed is het prachtig duiken, daarachter de
Gunung Agung (Foto: Louise ten Have © Columbus
Travel)