4x het toeristische Zwarte Woud zonder toeristen image
Lkoedam

4x het toeristische Zwarte Woud zonder toeristen

Het Zwarte Woud behoort tot de populairste toeristische gebieden van Duitsland. Maar het middelgebergte, begroeid met hoge dennen en sparren, hóéft niet druk te zijn. Wij gingen op ontdekkingstocht in het ruige noorden (Nordschwarzwald) én in het meer open, lieflijke zuiden (Hochschwarzwald) en ervaarden de natuur zoals die bedoeld is.

1. Verkoeling in een bergmeer

Doe als de locals doen en zoek op een hete dag een van de verborgen bergmeertjes op, zoals op deze foto het kleine stuwmeertje Glaswaldsee in het noorden van het Zwarte Woud, op 839 meter hoogte. De meertjes worden vaak omgeven door steile berghellingen begroeid met imposante naaldbomen. Zwem in het koele water, rust aan de kant een middagje uit van je vermoeiende trekkings en doe als de houthakkers van het Zwarte Woud vroeger deden: een wedstrijdje wie het langst kan blijven staan op de boomstammen die in meertje drijven. Valpartijen en lachsalvo’s gegarandeerd.

Als je de steile helling beklimt, heb je een spectaculair uitzicht over het meer. Locals noemen de Glaswaldsee ‘het blauwe oog van het Zwarte Woud’ maar zover willen we niet gaan. Door de humusrijke bodem verschiet het – overigens perfect schone – water van kleur en zouden we het meer eerder ‘het bruine oog’ noemen.


Doe als de locals: zoek een bergmeertje op (Foto: Louise ten Have © Columbus Travel)

2. De Grand Canyons van het Zwarte Woud

Weleens een rivier gezien die plots onder de grond verdwijnt en enkele kilometers verderop weer uit het gesteente opborrelt? Zet koers naar de Wutachschlucht, een 33 kilometer lange en tot wel 170 meter diepe kloof in het zuidoosten van het Zwarte Woud. Het gedeelte van de kloof tussen de Shurhammerhütte en Wutachmühle is het boeiendst. Hier zie je de rivier bijna volledig verdwijnen in het niets. Een bijzonder vreemd gezicht. De rivier zinkt door de poreuze bodem heen en het geraas van het water verstomt, een piepklein beekje achterlatend. Zo’n twee kilometer verderop stroomt het water vanuit de bergwand weer de rivierbedding in. Als je langs de grote kalksteenformaties naar boven kijkt, zie je hoe diep de kloof is.


Het riviertje verdwijnt onder de rotsen (Foto: Louise ten Have © Columbus Travel)

3. Wandelen voor gevorderden

In het noorden van het Zwarte Woud trokken we de wandelschoenen aan voor twee bijzondere hikes:

• De mooie wandelroute Engelskanzel, ten noorden van het plaatsje Oppenau, begint bij de ruïne van het Allerheiligenklooster en loopt naar boven, vanwaar je de met watervallen gevulde vallei Lierbachtal kunt bewonderen. De route terug via de vallei is een gebaand pad.

• De 110 kilometer lange Murgleiter is een zesdaagse route voor de geoefende wandelaar die begint bij het plaatsje Baiersbronn. Prachtige vergezichten over meren en dalen gegarandeerd. De wandeling is inclusief zes overnachtingen met ontbijt en je krijgt een lunchpakket mee voor onderweg. Voor je bagage wordt gezorgd als je je verplaatst naar een ander hotel.


De ruïne van het Allerheiligenklooster is de start van een hike (Foto: Louise ten Have © Columbus Travel)

4. Hiken met een drankje op

Stel je voor: een wandelroute waar na elke flinke klim een comfortabele bank voor je klaarstaat met – verrassing! – een krat vol verfrissende dranken, gekoeld met water uit een beek. De Wiesensteig in de omgeving van Bad Peterstal-Griesbach heeft het allemaal. Deze elf kilometer lange, luxe hike – alleen het lopen moet je zelf doen – gaat niet om het hiken zelf maar om de uitzichten over dalen en dorpjes. En het gaat om de stilte. Want rust overheerst in dit gebied vol uitgestrekte weides met fruitbomen die door boeren nog met de hand worden geplukt. Trek de hele dag uit voor je wandeltocht en kom even helemaal tot rust.

Er staat onderweg dus een bankje en een krat met diverse soorten bier op je te wachten, maar ook een fruitstal met verschillende appeltjes en rustplekken met verschillende wijnen en schnapps die met vruchten uit de regio is bereid. Je begrijpt het al, alcohol hoort tot de lokale cultuur, maar gelukkig is er ook een alcoholvrij aanbod, wiesensteigwandern.de.


Een koud biertje staat al klaar tijdens de wandeling (Foto: Louise ten Have © Columbus Travel)