Ken jij de wildlife geheimen van de Koraaldriehoek? image

Ken jij de wildlife geheimen van de Koraaldriehoek?

Voor de echte avonturiers én dierenliefhebbers is er één eilandenrijk dat alle andere overtreft: de Koraaldriehoek. Ken jij de wildlife geheimen die de meeste reizigers over het hoofd zien?


De Koraaldriehoek is een gigantisch en waardevol ecosysteem (Foto: Mahdis Mousavi, Unsplash)

'Waar ligt de Koraaldriehoek eigenlijk?', vraag je je misschien af. Deze bijzondere benaming verwijst naar de tropische wateren van Indonesië, Maleisië, Papoea-Nieuw-Guinea, de Filipijnen, de Salomonseilanden en Oost-Timor. Het is een enorm, ietwat driehoekig gebied, ongeveer 1350 keer zo groot als Nederland. Maar belangrijker: het is dé kraamkamer van de wereldzeeën. Je komt er oog in oog met maar liefst drieduizend soorten vissen, zes van de zeven zeeschildpadsoorten en 75 procent van alle koraalsoorten op aarde. Op deze drie unieke locaties kun je de locale wildlife van héél dichtbij ervaren. 

Zwem tussen de schildpadden in Papoea-Nieuw-Guinea

Wild, ongerept en fascinerend: Papoea-Nieuw-Guinea biedt avontuurlijke reizigers die bereid zijn wat comfort in te leveren een hoeveelheid bizarre en indrukwekkende activiteiten die niet in één artikel samen te vatten is. Je vind er fantastische duik- en snorkelplekken, jungle, bergen en vulkanen. Je hebt grote kans om een haai te zien, maar kunt óók zwemmen tussen de schildpadden. De inwoners van Mussau en Emirau eten vanwege hun geloof als zevendedagsadventisten geen schildpadden. Op deze eilanden kun je dus, samen met de locals, nog met tientallen lederschildpadden zwemmen; een unieke ervaring.


Heb je ooit weleens tussen de schildpadden gezwommen? (Foto: Jeremy Bishop (modified) Unsplash)

Duik met reuzenmanta’s in Raja Ampat

Op Raja Ampat, onderdeel van de Indonesische provincie West-Papoea, vind je waarschijnlijk de beste duikplekken op aarde. Veel mooier hebben wij ze in ieder geval niet gezien! Tussen meer dan 1500 met koraalriffen omringde eilanden liggen slechts enkele resorts, dus je bent weg van de massa. Duik bijvoorbeeld met reuzenmanta’s. Ze trekken zich niets van je aan en je kunt ze tot extreem dichtbij benaderen. De buitenste eilanden van het gebied zijn alleen via een live-aboard bootreis bereikbaar, maar wellicht de moeite waard voor de échte avonturiers.


Duiken in Raja Ampat is een unieke ervaring (Foto: Alexandra RoseUnsplash)

Ga zeekajakken in de Filipijnen

De vele eilandjes van Palawan bieden de ultieme bounty-ervaring: verlaten strandjes met palmbomen en turkoois gekleurd water tegen een achtergrond van imposante, met jungle begroeide krijtrotsen. Maar weet je wat nóg toffer is dan het standaard strandjutten: in een zeekajak de omgeving verkennen en van dichtbij de onderwaterwereld ervaren. Vanwege het heldere, azuurblauwe water kun je het leven onder de zeespiegel urenlang bewonderen. Grote stukken van Palawan zijn dunbevolkt en de toeristen blijven vaak op dezelfde plekken. Eilandhoppend breng je hier makkelijk twee à drie weken door.