Een duurzame wintersportvakantie? 6 gouden tips image

Een duurzame wintersportvakantie? 6 gouden tips

Wij gaan voor duurzaamheid, ook in de winter! Laten we deze winter eens de GROENE piste nemen. Hoe doe je dat? Hier zijn zes gouden tips die je niet wilt missen.


Wintersporten hoeft niet belastend voor het milieu te zijn (Foto: Joshua Earle (modified), Unsplash)

Tip 1: Plan je wintersportvakantie buiten het hoogseizoen

Door het hoogseizoen te mijden zorg je voor een betere verspreiding van het toerisme, waardoor populaire skiresorts en hun omgevingen minder zwaar worden belast. Mooi meegenomen: net als strandresorts geldt dat skiresorts buiten het hoogseizoen goedkoper en rustiger zijn. Tussen begin maart en begin mei zit je safe, óók met het oog op schoolvakanties. Ook buiten het winterseizoen kun je op veel plekken goedkoop en in alle rust van de piste af. Zo kun je van mei tot november al wintersporten in het Zwitserse Stelvio Pass-skigebied.

Tip 2: Kies voor een diervriendelijk wintersportgebied

Voor dieren gaat de aanleg van skipistes ten koste van hun leefgebied. De uitbreiding van skigebieden levert voor wilde dieren óók nog eens geografische barrières op. Zo vermijden vogels de scheidingslijn tussen pistes en bomen. In sommige wintersportgebieden wordt al geëxperimenteerd met ‘eilandjes’ bestaande uit houtafval, turf of begroeiing. Dieren maken van deze eilandjes gebruik om over te steken. Wat ook al helpt: een minder abrupte overgang tussen pistes en bossen, met struikgewas bijvoorbeeld.

Tip 3: Kies een hooggelegen wintersportgebied

Anno nu zijn brede ‘autosnelwegpistes’ de norm. Skioorden in de Zuidelijke Alpen bedekken hun pistes zelfs voor 70 tot 100 procent met kunstsneeuw. Voor het produceren van deze kunstsneeuw is meer nodig dan een arsenaal aan sneeuwkanonnen; er worden talloze leidingen aangelegd en waterreservoirs van wel 400 miljoen liter water. Knoop daarom in je oren: hoe hoger de bestemming, hoe hoger de sneeuwzekerheid (en sneeuwval) en hoe mínder de inzet van water- en energievretende sneeuwkanonnen. Check sneeuwhoogten.nl/sneeuwhoogte voor een overzicht van de sneeuwhoogten in de Alpen.


Ga jij de volgende keer voor een hooggelegen skigebied? (Foto: Alain Wong (modified), Unsplash)

Tip 4: Neem de trein of bus naar je wintersportbestemming

Als je met de trein reist heb je geen last van ellendige files en droom je bij tijd en wijle weg bij prachtige uitzichten. Als je met de bus reist maak je je niet druk om sneeuwkettingen en winterbanden, en hoef je geen één keer over te stappen. Maar het grootste voordeel: als je met z’n allen reist in plaats van in een afzonderlijke auto, zorg je voor minder CO2-uitstoot.

Tip 5: Verblijf in een duurzame accommodatie

Ecohotels, ook wel biohotels, zijn duurzame hotels. Ze genereren hun elektriciteit bijvoorbeeld op duurzame wijze en serveren louter biologisch eten. Het aanbod van milieuvriendelijke accommodaties is vooral groot in Oostenrijk, en varieert er van biologische boerderijen tot vijfsterrenhotels, austria.info.

Tip 6: Draag ‘ecocorrecte’ winterkleding

De term, die in het leven werd geroepen door het merk Pyua, zegt het eigenlijk al, hè? Steeds meer kledingmerken houden zich bezig met duurzaamheid, wat zich uit in ‘ecocorrecte’ kleding gemaakt van gerecyclede stoffen. De kleding wordt verder op duurzame wijze geproduceerd en vervoerd. De outdoormerken Patagonia en Vaude zijn op dit vlak éxtra goed bezig. Ze doneren respectievelijk een deel van de inkomsten aan milieuorganisaties en stellen duurzaamheidsrapporten op voor hun kleren.

Ben je van plan om binnenkort op wintersportvakantie te gaan? Bekijk dan onze andere artikelen met handige tips over o.a. duurzame wintersportgebieden en budgettips!