3x oud en nieuw buiten de gebaande paden
Heb je genoeg van de saaie nieuwjaarsborrels en teleurstellende oliebollen met krentjes? Goed nieuws: oud en nieuw wordt in een heleboel steden héél anders gevierd!
Ook de Kinkakuji-tempel mag je op 1 januari bezoeken (Foto:
Takeshi Kuboki (modified), Flickr)
1. Luid de tempelklokken in Kyoto
Nieuwjaar is dé belangrijkste tijd van het jaar in Japan. In plaats van het superdrukke Tokyo kun je bijvoorbeeld naar het historische Kyoto gaan. Er zijn een heleboel speciale gerechten die alleen rond deze tijd van het jaar worden gegeten: de o-sechi ryori. Vlak voor middernacht kun je bij een van de vele tempels traditiegetrouw de gigantische klokken luiden, maar liefst 108 keer achter elkaar! Dat aantal staat voor de 108 wereldlijke verlangens die een persoon in de loop van zijn of haar leven mee zou moeten maken. Als je het feest op een modernere manier wilt vieren kun je ook met je vrienden de typische karaokebars in duiken!
Een gigantisch vreugdevuur in Reykjavik
op oudejaarsavond (Foto: MongFish (modified), Flickr)
2. Geniet de vreugdevuren en het Noorderlicht in Reykjavik
Reykjavik is een echte toplocatie voor een winterse break, helemaal rond de jaarwisseling! Rond half negen op oudejaarsavond worden er in de stad tien enorme vreugdevuren (brenna) aangestoken om het nieuwe jaar te verwelkomen. Tussen elf uur en halftwaalf kun je dan het beste op zoek naar een mooi uitzichtpunt, want dan barst het vuurwerk los. In IJsland zijn de meeste mensen gewend om heel veel vuurwerk in te slaan, omdat de opbrengsten traditiegetrouw aan het goede doel worden geschonken. Als je een paar dagen langer blijft maak je bovendien kans om het Noorderlicht te zien, want de winter is daarvoor het beste seizoen.
Vuurwerk in
Edinburgh tijdens Hogmanay (Foto: Robbie
Shade (modified), Flickr)
3. Doe mee aan de Hogmanay in Schotland
Hogmanay is een eeuwenoude, Keltische traditie die in meerdere Schotse steden wordt gevierd. Dit vierdaagse festival wordt altijd rond de jaarwisseling georganiseerd. In Edinburgh kun je rekenen op een indrukwekkende fakkeltocht, grote concerten en ruim vier ton vuurwerk die van de skyline van Edinbrugh een ongeëvenaard spektakel maakt. Ook wordt er traditiegetrouw een Vikingschip in de fik gestoken, because why not? Op 1 januari kun je een nieuwjaarsduik nemen of meedoen aan het traditionele hondensleeën. De Hogmanay in Edinbrugh trekt jaarlijks minstens 250 000 mensen naar de stad, dus als je de grootste massa wilt ontwijken kun je het beste naar Glasgow of Aberdeen.
Benieuwd naar nog meer winterse bestemmingen voor een tripje rond oud en nieuw? Lees dan zeker even dit artikel over de mooiste tien steden voor een winterse stedentrip.