image
Getty Images

Hoe overleef je een haaienaanval? 2 survivaltactieken

Haaienaanvallen zijn heel zeldzaam, maar als je ooit een aanvaring hebt met deze meedogenloze roofdieren kan de afloop dodelijk zijn. Wat moet je doen om te overleven?

Laten we vooropstellen dat haaien maar zelden aanvallen (zo'n tachtig keer per jaar), maar als ze het doen hoeven we niet uit te leggen dat dat ernstige gevolgen kan hebben. Biologen menen dat ze ons niet zozeer willen opeten als wel simpelweg heel nieuwsgierig naar ons zijn. Een beetje zoals honden je komen snuiven als ze je nog niet kennen, maar dan met mogelijk dodelijke afloop. Wat moet je doen als je oog in oog komt met de roofdieren? Er zijn eigenlijk maar twee tactieken:

Tactiek 1: ga in de verdediging

Als een haai je aanvalt: ga in de verdediging. Foto: Getty Images

1. Houd oogcontact

Haaien vallen op verschillende manieren aan. Soms gaan ze frontaal in de aanval en andere keren draaien ze rondjes voordat ze naar je uithalen. Ze kunnen je ook van achteren besluipen. Om je te kunnen verdedigen zul je uiteraard moeten weten waar de haai zich bevindt, dus houd ’m goed in de gaten, ook al probeer je zo snel mogelijk te ontsnappen.

2. Blijf rustig en maak geen onverwachte bewegingen

Als je de haai voor het eerst spot, zal hij waarschijnlijk wegzwemmen zonder je lastig te vallen. Je zult nooit sneller kunnen zwemmen dus probeer niet weg te sprinten, tenzij je je al heel dicht bij de kust bevindt. Probeer kalm te blijven om de situatie goed in te kunnen schatten en een strategie te bedenken om jezelf in veiligheid te brengen.

3. Neem een defensieve houding aan

Als je niet meteen het water uit kunt komen, probeer dan de richtingen van waaruit de haai je kan aanvallen te beperken. Als je in ondiep water bent, houd je je voeten op de grond. Beweeg je langzaam richting een rif, rots of ander obstakel zodat de haai niet om je heen kan draaien. Dan hoef je alleen maar rekening te houden met een frontale aanval. Als je met een andere zwemmer of duiker in open water bent, ga dan met de ruggen tegen elkaar aan staan zodat je een eventuele aanval van alle richtingen kunt zien aankomen en af kunt weren.


Tactiek 2: ga in de aanval

Als een haai je aanvalt: ga in de aanval. Foto: Getty Images

1. Raak de haai in het gezicht en de kieuwen

Een agressieve haai laat je niet alleen als je doet alsof je dood bent. Als je wordt aangevallen, kun je beter de haai het idee geven dat je een bedreiging voor hem vormt. Als je met je vuist, ellebogen, knieën of voeten hard op zijn ogen, kieuwen of neus slaat, zal hij zich in de meeste gevallen terugtrekken.

2. Zet hulpmiddelen in

Als je een speer of ander hard voorwerp voorhanden hebt waarmee je de haai kunt raken, zoals een camera of steen, maak daar dan gebruik van. Probeer het hoofd, en in het bijzonder de ogen, neus of kieuwen, te raken.

3. Blijf doorvechten als de haai volhardt

Sla herhaaldelijk op de ogen, neus en kieuwen. Je kunt ook hard aan de ogen en kieuwen krabben, totdat de haai loslaat en wegzwemt.


Ben je benieuwd naar hoe je aanvallen van andere gevaarlijke dieren kan overleven? We vertellen je er alles over in deze survivalgids! Meer van dit soort tips? Bekijk onze themapagina Natuur en wildlife!

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!