Whale jail: de Russische gevangenis voor walvissen image

Whale jail: de Russische gevangenis voor walvissen

Een dierenrechtenactiviste ontdekte dat een Russisch bedrijf al jarenlang orka’s en beloega’s verhandeld vanuit een zogenaamde ‘whale jail’. Daar wordt nu eindelijk een stokje voor gestoken.


Een beloega, ook wel witte walvis genoemd, in gevangenschap (Foto: Mike Johnston, Flickr)

Dierenrechtenactiviste Nina Zyryanova maakte een paar weken geleden stiekeme foto’s van de ‘walvisgevangenis’ bij de havenstad Nakhodka aan de Russische kust, waar zeker elf orka’s en negentig beloega’s werden vastgehouden in veel te kleine kooien en tanks. Ze werd vlak daarna betrapt door bewakers en haar geheugenkaart werd vervolgens weggegooid.

Maar de activiste was niet van plan om zich hierbij neer te leggen. Zyryanova stapte naar de politie en diende een klacht in, waarna de lokale media het verhaal weer verder verspreidden. Ook in deze video is te zien hoe een walvis met een kraan in een van de tanken werd geplaatst.

Aquaria en themaparken

De Russische autoriteiten hebben nu een onderzoek ingesteld naar het bedrijf. Dierenrechtenactivisten stellen dat het bedrijf de walvissen al jarenlang verkoopt voor miljoenenbedragen, en dan voornamelijk aan Chinese aquaria en themaparken. Sinds 1982 geldt er een wereldwijd verbod op de commerciële jacht op wilde walvissen en de eigenaren van de whale jail riskeren een boete die tot zes miljoen dollar op kan lopen.

Het bedrijf zou voor 2018 toestemming hebben gekregen om dertien orka’s in gevangenschap te nemen. De openbare aanklager van Vladivostok onderzoekt nu of dit een terechte beslissing was en of de dieren daadwerkelijk voor ‘wetenschappelijke of educatieve doeleinden’ worden gebruikt. Greenpeace houdt vol dat alleen al het in gevangenschap nemen van deze intelligente dieren een vorm van pure foltering is.