Suppen in Europa: zo sla je de plank niet mis image

Suppen in Europa: zo sla je de plank niet mis

Stand-Up Paddling wordt steeds populairder, en met goede reden: het is een topactiviteit voor sportieve reizigers. Ook lid worden van de Supper club? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.


Suppen kan overal waar je normaal gesproken mag kajakken (Foto: Holly Mandarich, Unsplash)

Suppen? Ja, suppen! Ontstaan als een variant op golfsurfen is Stand-Up Paddling (SUP) al enige jaren een populaire watersport. Het lijkt misschien eenvoudig: je staat op een surfplank en gebruikt peddels om vooruit te komen. Maar probeer je balans maar eens te bewaren! Hier moet je op letten als je een supper wil worden.

Waar let ik op bij het kopen of huren van een SUP-board?

Je gewicht en SUP-ervaring. Hiermee bepaal je de grootte van een board. Een kleiner board is bijvoorbeeld in de golven beter bestuurbaar, maar een stuk minder stabiel. Het tegenovergestelde gaat op voor een groot board. Let ook goed op de lengte van de peddels die je koopt — stem deze af op jouw eigen lengte.

Waar koop of huur ik een SUP-board?

Bij de grote sportwinkels die ook kitesurfartikelen verkopen. Huren doe je bij lokale strandtenten die zich bezig houden met kite- en golfsurfen. Weet je al wat je moet hebben qua board, dan zijn er ook een hoop websites die ze verkopen.

Suppen kan natuurlijk ook gezellig met z'n tweeën (Foto: Rutger Geleijnse (modified), Unsplash)

Hoe weet ik of het wel is toegestaan ergens te suppen?

Vuistregel: als je ergens mag kanoën, dan mag je er ook suppen. Een aantal toffe plekken in Europa om je plank in het water te dippen zijn de historische grachtengordel in Amsterdam, de Seine in Parijs tijdens het City Paddle Festival in December, de fotogenieke baaien van Mallorca en de kalme zuidkust van Turkijë.

Ik heb geen ruimte om een SUP-board mee op reis te nemen. Wat nu?

In dat geval kun je een opblaasbaar board overwegen. Die zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Pomp hem op tot 1,2 bar.

Zijn er toevallig ervaren suppers onder onze lezers? Deel dan zeker je beste tips in de reacties hieronder, we zijn heel benieuwd!