5 must do's in het geheime hart van Noorwegen image

5 must do's in het geheime hart van Noorwegen

In Centraal-Noorwegen ligt een verborgen regio die nog maar weinig reizigers van hun lijstje hebben afgestreept: Trøndelag, het overgangsgebied naar het ongerepte noorden van het land.


Nationaal Park Dovrefjell- Sunndalsfjella (Foto: Bjoertvedt (modified), Wikimedia Commons)

In Centraal-Noorwegen ligt Trøndelag, het overgangsgebied van het zuiden naar het minder bevolkte noorden van het land. Veel reizigers zijn nog onbekend met deze veelzijdige regio, die de perfecte combinatie van zee en land biedt en een fascinerende geschiedenis kent. We zetten deze vijf musts in de schijnwerpers.

1. Innherred: laat je inspireren

Innherred is een regio die lieflijke cultuurlandschappen combineert met fjorden en een bijzondere lichtval die al eeuwen ter inspiratie van kunstenaars dient. Een prima uitvalsbasis om Innherred te verkennen is Steinkjer, de grootste stad van het gebied. Niet ver hiervandaan ligt het geografisch middelpunt van Noorwegen. Een tien kilometer lang wandelpad door de wildernis leidt ernaartoe. Ook Stiklestad, een van de belangrijkste historische plekken van het land, is een aanrader. In 1030 sneuvelde koning Olaf II hier in een wrede veldslag.

Maak vanuit Stiklestad een auto- of fietstocht langs de oevers van de Trondheimfjord, met 130 kilometer de op twee na langste fjord van Noorwegen, en plan een bezoek aan het schiereiland Frosta in. Zeilen, vissen en vogels spotten zijn hier de ideale bezigheden. Het beste uitzicht op de Trondheimsfjord heb je vanaf de veerboot van Levanger naar Ytterøy. In het binnenland lonken juist weer rivieren en meren, die je kunt verkennen met een kano of kajak. Of neem er gewoonweg een (lekker frisse) duik.

2. Sint-Olafspad: volg de pelgrimsroute

Een jaar na zijn heldhaftige dood in 1030 werd koning Olaf II van Noorwegen heilig verklaard om een wonderbaarlijke reden — zijn haar en nagels zouden postuum zijn blijven doorgroeien. Duizenden gelovigen uit heel Scandinavië trokken in de daaropvolgende jaren naar Olafs graf in de Nidaros-kathedraal in Trondheim. Hieruit ontstond een uitgebreid netwerk van pelgrimspaden, dat nog steeds in gebruik is.

De hoofdroute van het Noorse deel van het Sint-Olafspad (Olavsvegen) loopt van Oslo via het meer Mjøsa, de Gudbrandsdalvallei en het Dovrefjellgebergte naar Trondheim. Maar liefst 645 kilometer lang loop je door bossen en heides, dorpjes en steden, vlaktes en bergen. Een hoogtepunt is Nationaal Park Dovrefjell-Sunndalsfjella, een bergachtig gebied waar je gemakkelijk muskusossen kunt spotten. In de omgeving liggen kleine boerderijen die graag pelgrims in de watten leggen.


Kleurrijke huizen in het Noorse Trondheim (Foto: Darolti Dan (modified), Unsplash)

3. Trondheim: ga lekker citytrippen

Even toe aan een beetje beschaving na al het natuurgeweld van Trøndelag? Plan een paar dagen in Trondheim in, met 174.000 inwoners de derde stad van Noorwegen. Sinds de Middeleeuwen komen pelgrims van heinde en verre naar de Nidaros-kathedraal, waar de relikwieën van koning Olaf II van Noorwegen liggen. De beschermheilige wordt jaarlijks op feestelijke wijze herdacht tijdens de Olavsfestdagene. Van 29 juli, de sterfdag van Olaf II, tot en met 2 augustus kun je genieten van concerten, theater, eetkraampjes en gratis evenementen.

Trondheim staat in Noorwegen en ver daarbuiten ook bekend om zijn levendige muziekscene. De beste kennismaking met lokaal en nationaal talent bieden het jaarlijkse festival Trondheim Calling (indie, pop, rock) en het Trondheim Jazz Festival. Trondheim is ook een prima uitvalsbasis om verschillende dagtrips te maken, bijvoorbeeld naar de prachtige Noorse kust, de veelzijdige regio Innherred en het voormalige mijnstadje Røros.

Op de pittoreske visserseilandjes Mausundvær, Bogøyvær en Sula heeft de tijd stil gestaan. Hier kun je de ultieme rust ervaren, maar ook op een zeeraftavontuur of adelaarsafari gaan.

4. Kust van Trøndelag: ga eilandhoppen

Van fjorden en grillige rotslandschappen tot beboste heuvels en pittoreske dorpjes; eilandhoppen is de ideale manier om het kustlandschap van Trøndelag te ontdekken. In tegenstelling tot de meeste eilanden, zijn juweeltjes Hitra en Frøya bewoond en door een lange tunnel verbonden met het vasteland. Actievelingen kunnen zich hier goed vermaken met diepzeeraften, duiken en windsurfen. Aan land spot je de dichtste populatie edelherten van Noord-Europa en kun je tijdens een wandeltocht op zoek naar sporen van bewoning uit de steentijd.

Ook het noordelijker gelegen schiereiland Fosen is een walhalla voor natuurliefhebbers. Ga hier bijvoorbeeld op een van de rivieren naar zalm vissen en fiets de brug over naar de eilanden Stokkøya en Linesøya. Uiteraard kun je alle eilanden per boot aandoen — langs de gehele kustlijn van Trøndelag kun je bootjes huren of deelnemen aan een groepsexcursie. Zo brengt Wold Kyst Transport je vanaf Hitra en Frøya naar de pittoreske visserseilandjes Mausundvær, Bogøyvær en Sula, waar de tijd stil heeft gestaan en je ultieme rust kunt ervaren. Met hetzelfde bedrijfje is het ook mogelijk om op zeeraftavontuur en adelaarsafari te gaan.


Het Trondheimfjord in Trøndelag (Foto: Michael Clarke (modified), Wikimedia Commons)

5. Røros: reis terug in de tijd

Een absoluut hoogtepunt van Trøndelag is het charmante Røros, een van de oudste houten steden van Europa. Na het sluiten van de plaatselijke mijn in 1977 zijn de inwoners zich gaan richten op andere manieren om brood op de plank te krijgen. De schitterende natuur net buiten het plaatsje bood uitkomst. Zo worden in Nationaal Park Forollhogna rendiersafari’s aangeboden en biedt het glooiende heuvellandschap goede mogelijkheden voor wandelingen.

Ook voor een bonafide mysterie ben je in Røros op de juiste plek. Sinds de jaren veertig worden in de Hessdalenvallei jaarlijks tientallen witte, rode en gele lichtbollen geobserveerd. Decennialang probeerden wetenschappers achter het geheim van de lichtbollen te komen. Volgens de nieuwste theorie zou de unieke geologische samenstelling van de vallei ten grondslag liggen aan het opmerkelijke verschijnsel. Eveneens een must: vanuit Røros loopt de oude pelgrimsroute van het Sint-Olafspad naar het plaatsje Skaun. Als de Trondheimfjord voor je opdoemt kun je de zeelucht haast al ruiken.

Trøndelag is eenvoudig te bereiken met een rechtstreekse vlucht van Schiphol naar Trondheim.