5 gratis activiteiten voor je Barcelona citytrip image

5 gratis activiteiten voor je Barcelona citytrip

De op een na grootste stad van Spanje is een razend populaire citytrip-bestemming, maar als je het slim aanpakt kun je Barcelona óók met een kleiner budget grondig verkennen. Deze vijf gratis activiteiten zijn alvast een goed begin!


De skyline van Barcelona tijdens zonsondergang (Foto: Aleksandar PasaricPexels)

1. Bewonder de wonderlijke werken van Gaudí te voet

De Catelaanse architect Gaudí was een beroemde modernist die een onuitwisbare stempel op Barcelona heeft gedrukt. Een aantal van zijn mooiste ontwerpen zijn gelukkig van (buitenaf) gratis te bezichtigen. Tijdens een wandeling door de wijk ‘Eixample’ kun je bijvoorbeeld het golvende ‘La Pedrera’ aanschouwen, dat in 1984 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO werd geplaatst. Loop ook even langs het unieke modernistische huis ‘Casa Batllo’ en maak eventueel een ommetje rond de befaamde Sagrada Familia.

2. Ontdek deze museumcollecties helemaal gratis op zondag

In Barcelona heb je musea voor het uitkiezen, maar let wel op je timing. Het ‘Museu Picasso’ en het historische museum ‘Museu d’Historia de Catalunya’ zijn iedere eerste zondag van de maand gratis te bezoeken. Daarnaast is het Maritiem Museum op zondag na drie uur ’s middags gratis te bezoeken. Als je er op tijd bij bent, kun je ontsnappen aan de lange wachtrijen.


Straatmuzikanten in de straten van Barcelona (Foto: Richard HewatUnsplash)

3. Geniet van de getalenteerde straatartiesten

De beste plek om getalenteerde straatartiesten in Barcelona te vinden is natuurlijk ‘La Rambla’. Deze iconische straat loopt dwars door het centrum van Barcelona en verbindt het drukke Plaça de Catalunya met het monument van Christopher Columbus in Port Vell. Het zuidelijke gedeelte van de straat staat meestal vol met levende standbeelden, gepassioneerde dansers en allerlei andere straatartiesten.

4. Bezoek de Kathedraal van Barcelona in plaats van de Sagrada Familia

De kathedraal van Barcelona, de 'Catedral de Santa Eulàlia', ligt bij Plaza de la Sue. Deze kathedraal is gewijd aan de heilige Eulalia van Barcelona die in 303 stierf als martelares. De kathedraal werd tussen de dertiende en vijftiende eeuw gebouwd, wat je duidelijk terugziet in de gotische gevel en het gewelfde interieur. De centrale ruimte van Catedral de Santa Eulàlia is elke dag gratis te bezoeken tussen 8:00 en 12:45 en van 17:15 tot 19:30 uur. In het weekend ’s mag je ’s avonds een halfuurtje langer blijven.


Het interieur van de kathedraal van Barcelona (Foto: Gorge Lascar, Wikimedia Commons)

5. Relax in de groene longen van Barcelona

In Barcelona zijn er meer dan genoeg openbare ruimtes waar je even tot jezelf kunt komen. Bezoek bijvoorbeeld het ‘Parc de la Ciutadella’ ten noorden van het oude stadscentrum om aan de drukte te ontsnappen. In het park vind je ook het parlementsgebouw van Catalonië, een meertje waar je met een bootje kan varen, een dierentuin, twee musea en een grote fontein ontworpen door Josep Fontserè. In het zuidwesten van Barcelona ligt de heuvel Montjuïc, een van de andere groene longen van de stad, waar je bovendien van een fantastisch cityscape-uitzicht kan genieten.