5 dingen die je NIET moet doen in Oost-Azië
Heb jij een toffe trip naar Oost-Azië op de planning staan? Dan zal je er al snel achter komen dat de etiquetteregels niet altijd hetzelfde zijn als onze oer-Hollandse gebruiken, vooral aan tafel.
Snacken bij een street food-stalletje in Japan
(Foto: Jérémy Stenuit, Unsplash)
In het geval dat je binnenkort een reis gaat maken naar landen als China, Zuid-Korea, Japan of Taiwan kun je maar beter dit artikel even doorlezen. Eenmaal daar zal het je opvallen dat je er als blozende buitenlander niet altijd met een lief lachje vanaf komt. Met deze zes handige etiquetteregels ga je voorbereid op reis!
1. Let op de eetstokjes-etiquette
Ben je van plan om aan tafel een goede indruk achter te laten? Dan moet je in ieder geval nooit met je eetstokjes in je eten prikken, naar iemand wijzen of gebaren, iemand voedsel aanbieden of aarzelend boven de kommetjes zweven. Daarnaast is het nooit de bedoeling om je stokjes af te likken. Ook is het onbeleefd als je stokjes rechtop in je rijst staan. Dat heeft van oudsher een symbolische betekenis, omdat dat normaal gesproken alleen tijdens begrafenissen wordt gedaan. Veel mensen in China en Japan geloven dat het ongeluk brengt. Ben je overigens geen ster met de eetstokjes? Voel je dan vrij om te vragen om bestek. Dat is meestal geen enkel probleem!
2. Snuit NOOIT je neus in gezelschap
Soms ben je gewoon snotverkouden, en bovendien zal het in Oost-Azië pittig moeilijk worden om alle scherpe smaken te ontwijken. Het is daarom begrijpelijk dat je af en toe je neus moet snuiten, maar in landen als Japan, Korea of China kun je jezelf maar beter even excuseren. Je neus snuiten in de aanwezigheid van een gezelschap wordt als een ontzettend onbeschofte actie gezien. In het geval dat je nergens naartoe kan ontsnappen, kun je het beste zo discreet en stilletjes mogelijk je neus te legen.
3. Wijs een drankje liever niet af
Als iemand je iets te eten of een drankje aanbiedt, probeer het dan altijd aan te nemen. Meestal schuilt er namelijk meer achter het gebaar. Wanneer iemand in Korea jou bijvoorbeeld een Soju of biertje aanbiedt, is dat een teken van vriendschap. Afwijzen wordt daarom als een uiterst onbeleefde reactie gezien. Zelfs als je geen zin hebt om te drinken kun je dus het beste het gebaar accepteren en een minislokje nemen. Ook goed om te weten: schenk altijd eerst de ander in voordat je je eigen glas weer bijvult.
Sushi kun je prima delen, ook op hetzelfde bord (Foto:
rawpixel, Unsplash)
4. Schep niet alleen voor jezelf op
In Nederland zijn de meesten van ons gewend om alleen voor onszelf op te scheppen. We houden het vaak bij ons eigen bordje en vragen beleefd aan een ander om de schaal met eten aan te geven. Over iemand heen gaan hangen is in grote delen van Europa gewoon not done. Maar in China of Korea geldt deze regel dus niet. In tegendeel: hier wordt deze actie juist van je verwacht. In het grootste deel van Oost-Azië geldt: ‘sharing is caring’, dus pak die schaal en deel vrijgevig uit.
5. Wees niet te stil en boer er lekker op los
Geloof of het of niet, in een staat als Taiwan is het zeer onbeleefd om na het eten geen geluid te maken. In grote delen van Oost-Azië wordt dat dikwijls opgevat als een slecht teken. Als je er lekker op los boert wordt dat gezien als een groot compliment naar de chef. Dan zijn er geen twijfels dat je het een verrukkelijk maaltje vond.
Zo, dat waren ze! Ik hoop dat deze tips een paar ongemakkelijke situaties gaan voorkomen. Heb jij nog goed advies over de gebruiken in Oost-Aziatische landen, tips die ik zelf over het hoofd heb gezien? Laat het me weten door hieronder een reactie achter te laten.