Zweefvliegen in Nederland. Zo doe je het zelf! image

Zweefvliegen in Nederland. Zo doe je het zelf!

Het is nog tien keer leuker dan de mooiste achtbaan: zweefvliegen. Het opstijgen voelt als een echte rush en de uitzichten zijn adembenemend mooi. Benieuwd naar hoe je zelf zo’n vlucht kan maken?


Zweefvliegen heeft héél weinig te maken met zweverig gedoe (Foto: Neupaddy, Pixabay)

Normaal gesproken houdt Columbus-redacteur Pim Westenberg niet van zweverig gedoe, maar voor een middagje zweefvliegen maakt hij een uitzondering. Want: ‘Dit is het échte vliegen.’ Dat smaakt naar meer! Zelf zijn we ook áárdig benieuwd geworden naar hoe dat eigenlijk voelt. Pim deelt in dit artikel zijn fascinerende ervaring en praktische tips. De lucht in!

Hoe voelt het om te zweefvliegen?

Houd je van achtbanen?’ vraagt Aad van de Kennemer Zweefvliegclub als we voor zijn zweefvliegtuig in de Noord-Hollandse duinen staan. ‘Het opstijgen is veel leuker dan de mooiste achtbaan, en daarna is het genieten van het uitzicht.’ Aad is al op leeftijd maar glijdt naar binnen als een geoefende acrobaat. Zelf heb ik meer moeite om me in de cockpit te installeren.

Daar gaan we dan. Een lier trekt het gevaarte in drie seconden van 0 naar 100 kilometer per uur vooruit. De wind komt onder de vleugels en binnen de kortste keren zitten we in de lucht. De kabel van de lier wordt losgekoppeld en dan maakt de adrenalinestoot in mijn lichaam plaats voor rust. Muisstil is het op deze hoogte.


Zweven boven de duinen bij de Noordzee (Foto: Kennemer Zweefvlieg Club)

De wind komt onder de vleugels en binnen de kortste keren zitten we in de lucht. De adrenalinestoot in mijn lichaam maakt plaats voor rust. Muisstil is het op deze hoogte.

Volledig overgeleverd aan de vleugels

Zwevend cirkelen we over de duinen, langs de Noordzee. De bollenvelden trekken onder ons voorbij en in de verte is een glimp van Noordwijk te zien. Op 450 meter hoogte zijn we volledig overgeleverd aan de vleugels, en ik aan Aad. Terugvallen op een motor bij een noodsituatie kan niet, want die is er niet. Gevaarlijk? ‘Als er iets fout gaat is het volledig de schuld van de vlieger,’ zegt Aad. ‘Er is geen enkel excuus.’

Na zeven minuten zet Aad de daling in. Geruisloos stuurt hij het vliegtuig vlak over een weiland, onze landingsbaan. Hetzelfde kan niet worden gezegd van het moment dat het landingsgestel het gras raakt. Stuiterend en hobbelend minderen we razendsnel vaart, tot we met een harde bonk plots tot stilstand te komen. Aad straalt. ‘Dit geeft zó’n enorme kick. Als je het eenmaal hebt meegemaakt, dan wil je het blijven voelen. Na tweeduizend keer zou je denken, je weet het nou toch wel, maar ik zal er nooit aan wennen.’

Hoe regel je zelf zo’n vlucht?

Goed nieuws: je kunt heel makkelijk een soortgelijke vlucht maken. Zo kun je zelf een zweefvlucht van € 50 boeken via kzc.nl, de website van de Kennemer Zweefvlieg Club. Iedereen komt in principe in aanmerking, zolang je niet langer bent dan twee meter en minder weegt dan 105 kilo.

Daarnaast is er de optie om een ritje te maken in een propellervliegtuig. Bij Lelystad Airport neem je plaats in de cockpit van een vliegtuigje en ervaar je hoe het zelf is om een vliegtuig te besturen. De instructeur leert je klimmen, dalen en bochten draaien. Een vliegles in een propellervliegtuig heb je vanaf € 85 bij zelfvliegen.nl.