Ontdek de 5 mooiste eilanden van Indonesië image

Ontdek de 5 mooiste eilanden van Indonesië

De Indonesische eilanden zijn betoverend: witte stranden, tropische zon, een fonkelende zee en uitbundig koraal. Het Columbus-team deelt de vijf mooiste eilanden die je gezien móét hebben.


De lagune Danau Weekuri op Sumba (Foto: Louise Ten Have © Columbus Travel)

De mogelijkheden in Indonesië zijn gewoonweg eindeloos. Er zijn zóveel verschillende eilanden (welgeteld 17,508) die allemaal een eigen cultuur te bieden hebben. Om nog maar te zwijgen over de onuitputbare bron van natuurlijke pracht en praal. We zetten onze vijf favoriete eilandbestemmingen in Indonesië op een rijtje!

1. Raja Ampat

In de provincie West-Papoea ligt Raja Ampat, de perfecte bestemming voor avontuurlijke reizigers die houden van snorkelen, duiken en vooral ongerepte bestemmingen ver weg van de bewoonde wereld. Wíj zijn ervan overtuigd dat het van de mooiste duikbestemmingen ter wereld is. Je kunt er koraalriffen ontdekken, kajakken op het azuurblauwe water, picknicken op een zandbank, zwemmen met walvissen en op jungletocht om paradijsvogels en schattige buideldiertjes te spotten. Wat wil je nog meer?

2. Sumba

Het Indonesische Sumba lijkt een beetje op Bali zoals het was in the old days. Slechts twee eilanden ten oosten van Bali ligt deze schoonheid te wachten op ontdekkers. Het barst er van de rijstvelden, schitterende watervallen, verborgen lagunes en idyllische dorpjes met traditionele puntdaken. Daarnaast heb je de witte koraalstranden voor het uitkiezen. Strandtenten hoef je trouwens niet te verwachten, alleen enkele locals die op hun vissersboten binnenkomen of houten kano’s in elkaar aan het zetten zijn. Inderdaad, Sumba is rouwer en ruiger dan Bali, en dat geeft het machtig mooie eiland een unieke aantrekkingskracht.


Raja Ampat heeft een ongerepte aantrekkingskracht (Foto: Louise ten Have © Columbus Travel)

3. Togean-eilanden

Midden in de Golf van Tomimi ligt een groep van ongeveer zestig eilanden: de Togeans. Deze eilanden vormen een bijzondere combinatie met de zee die je nergens anders in Indonesië tegenkomt: de eilanden worden omgeven door atols (ringvormige koraaleilanden), barrièreriffen en kunstriffen. Of je nu onder water duikt, snorkelt of boven water verblijft, je kijkt je ogen uit. Je maakt kans om reuzenmanta’s te treffen, walvishaaien, barracuda’s en enorme bultkoppapegaaivissen. Op de eilanden wonen ook meerdere stammen, zoals de Togeans, de Baree, de Bobonko en de Bajau zeenomaden.


Groene rijstvelden op Lombok in het gouden licht (Foto: Su San Lee, Unsplash)

4. Lombok en Gili

Zandstranden, kokospalmen, en een turkooizen zee: Lombok en de piepkleine Gili-eilanden staan te boek als het luilekkerland van Indonesië. Bali eist alle aandacht op, maar Lombok is net zo goed een surfwalhalla. Daarnaast zijn de koraalriffen bij Gili Meno spectaculair mooi. Het bergachtige binnenland is juist weer een wandelwalhalla en herbergt een vulkaan, een junglewaterval, een imposant kratermeer en heetwaterbronnen.


Een boottocht op de Molukken (Foto: Malou van Breevoort © Columbus Travel)

5. Molukken

Ooit waren de Indonesische Molukken het Koninkrijk der Kruiden. Maar na eeuwenlange handel, die door Nederland werd gedomineerd, is de natuur weer belangrijker dan de nootmuskaat. De ongerepte tropische regenwouden en oogverblindend witte stranden lijken gemaakt voor de avontuurlijke reiziger. De Molukken tellen honderden bewoonde en honderden onbewoonde eilanden. Het toerisme viert hier nog laagtij, en dat betekent dat de natuur nog ongerept is. De stranden hoef je alleen met pelikanen te delen.

Benieuwd naar onze uitgebreide reisverhalen over deze Indonesische pareltjes? Check dan de collector’s editions in onze webshop. Zo hebben we in editie 33 over Raja Ampat geschreven, in editie 44 over de Togean-eilanden, in editie 54 over de Molukken, en in editie 56 over Sumba. Veel leesplezier!