Eerste keer vliegen met drone? Dit moet je weten

Gepubliceerd: 28 sep 2018 0
Heb je een drone weten te bemachtigen, maar geen flauw benul van de regels? Je gaat nu écht deelnemen aan het luchtverkeer, dus hier moet je wel even op letten bij je eerste vlucht.
Door: Roselinde


Open landschappen zijn het beste soort oefenterrein (Foto: Karl Greif, Unsplash)

Je hebt net een nieuwe drone gekocht, misschien wel je allereerste, en je kan niet wachten om dat vernuftige ding door de lucht te zien zoemen. Ik kan me dat héél goed voorstellen, maar in een heleboel landen, inclusief Nederland, zijn er strenge regels waar je rekening mee moet houden. Als je dat niet doet heb je kans dat er morgen een boete van maximaal 7800 euro aan je broek hangt. Dat zou behoorlijk zonde zijn, toch? Dit zijn in ieder geval de belangrijkste factoren waar je op moet letten!

Je mag alleen overdag vliegen

Als je van plan was om een nachtelijk avontuur met je drone te gaan maken, moet ik je helaas teleurstellen. Binnen de Nederlandse grenzen mag je alleen tussen zonsopgang en zonsondergang met je drone in de buitenlucht cruisen.  Het is ‘buiten de daglichtperiode’ ten strengste verboden.

Blijf weg van de bebouwde kom

Geloof me, je kunt het beste ergens op het platteland gaan oefenen, want in de bebouwde kom is je drone verre van welkom. Op precies te zijn: je mag geen vlucht uitvoeren boven ‘gebieden met aaneengesloten bebouwing’, kunstwerken, industrie- en havengebieden, spoorlijnen, verharde openbare wegen, waterwegen en bruggen.

Houd afstand van mensen én dieren

Naast bebouwing moet je ook rekening houden met mensen, maar óók wilde dieren. Het is wettelijk vastgelegd dat je niet in de buurt van mensenmenigtes mag komen, maar het blijkt nu ook dat wilde dieren gestrest kunnen raken van drones. Vlieg dus bijvoorbeeld nooit te dicht in de buurt van vogelnestgebieden of schattige zeehonden.

Let op de No Fly Zones

Er zijn wereldwijd een groot aantal ‘No Fly Zones’ en in een dichtbevolkt land als Nederland ga je ze zeker tegenkomen. Belangrijke No Fly Zones zijn bijvoorbeeld gebieden rondom vliegvelden en militaire instanties. Check deze kaart om alle zones te zien.

Wil je beroepsmatig vliegen? Dan heb je een vergunning nodig

Nu vraag je je misschien af wanneer je precies beroepsmatig of zakelijk vliegt. Simpel: verdien je op een of andere manier aan je drone-opnames? Zo ja, dan heb je een vergunning nodig van de Inspectie Leefomgeving & Transport (IL&T). Er zijn verschillende vergunningen, dus neem de tijd om je hierin te verdiepen.

Dat zijn de belangrijkste dingen die je moet weten als je in Nederland met een drone gaat vliegen. Wees je wel bewust van het feit dat elk land haar eigen regels heeft. Neem je je drone mee op reis? Zorg dan dat je van te voren de regels hebt gelezen. Soms heeft elke staat, zoals in de Verenigde Staten, zelfs haar eigen regels. Fijne vlucht!

deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Onverwachte tip: zet Zuid-Engeland op je radar

Waarom is een tripje naar Zuid-Engeland nou echt een aanrader? Wij vinden dat voornamelijk omdat je heel er veel werelden in één hebt. Het maakt niet uit waar je zin in hebt, je kunt het vinden in dit onderschatte deel van Engeland!

Waarom is een tripje naar Zuid-Engeland nou echt een aanrader? Wij vinden dat voornamelijk omdat je heel er veel werelden in één hebt. Het maakt niet...

Vakantieplannen in maart? 5x de beste reistijd

Ook wel eens in het verkeerde seizoen ergens een vliegtuig uitgerold? Omdat een plaatselijk buitje tóch iets anders is dan het in alle hevigheid losgebarsten regenseizoen of de ingecalculeerde warmte plots een jaarlijkse terugkerende hittegolf bleek te zijn? Dergelijke regiefoutjes overkomen je niet...

Ook wel eens in het verkeerde seizoen ergens een vliegtuig uitgerold? Omdat een plaatselijk buitje tóch iets anders is dan het in alle hevigheid losge...

MaceDOENië: laatste stukje onontdekt Europa

Macedonië is een van de minst bezochte - en daardoor minste bekende - landen van Europa. Joost mag weten waarom. Met zijn magistrale meren, bergen en verstilde dorpjes tippen wij deze Balkanparel als onze favoriete Europese bestemming voor 2019. 5 Macedoentjes!

Macedonië is een van de minst bezochte - en daardoor minste bekende - landen van Europa. Joost mag weten waarom. Met zijn magistrale meren, bergen en...