Eerste keer vliegen met drone? Dit moet je weten image

Eerste keer vliegen met drone? Dit moet je weten

Heb je een drone weten te bemachtigen, maar geen flauw benul van de regels? Je gaat nu écht deelnemen aan het luchtverkeer, dus hier moet je wel even op letten bij je eerste vlucht.


Open landschappen zijn het beste soort oefenterrein (Foto: Karl Greif, Unsplash)

Je hebt net een nieuwe drone gekocht, misschien wel je allereerste, en je kan niet wachten om dat vernuftige ding door de lucht te zien zoemen. Ik kan me dat héél goed voorstellen, maar in een heleboel landen, inclusief Nederland, zijn er strenge regels waar je rekening mee moet houden. Als je dat niet doet heb je kans dat er morgen een boete van maximaal 7800 euro aan je broek hangt. Dat zou behoorlijk zonde zijn, toch? Dit zijn in ieder geval de belangrijkste factoren waar je op moet letten!

Je mag alleen overdag vliegen

Als je van plan was om een nachtelijk avontuur met je drone te gaan maken, moet ik je helaas teleurstellen. Binnen de Nederlandse grenzen mag je alleen tussen zonsopgang en zonsondergang met je drone in de buitenlucht cruisen.  Het is ‘buiten de daglichtperiode’ ten strengste verboden.

Blijf weg van de bebouwde kom

Geloof me, je kunt het beste ergens op het platteland gaan oefenen, want in de bebouwde kom is je drone verre van welkom. Op precies te zijn: je mag geen vlucht uitvoeren boven ‘gebieden met aaneengesloten bebouwing’, kunstwerken, industrie- en havengebieden, spoorlijnen, verharde openbare wegen, waterwegen en bruggen.

Houd afstand van mensen én dieren

Naast bebouwing moet je ook rekening houden met mensen, maar óók wilde dieren. Het is wettelijk vastgelegd dat je niet in de buurt van mensenmenigtes mag komen, maar het blijkt nu ook dat wilde dieren gestrest kunnen raken van drones. Vlieg dus bijvoorbeeld nooit te dicht in de buurt van vogelnestgebieden of schattige zeehonden.

Let op de No Fly Zones

Er zijn wereldwijd een groot aantal ‘No Fly Zones’ en in een dichtbevolkt land als Nederland ga je ze zeker tegenkomen. Belangrijke No Fly Zones zijn bijvoorbeeld gebieden rondom vliegvelden en militaire instanties. Check deze kaart om alle zones te zien.

Wil je beroepsmatig vliegen? Dan heb je een vergunning nodig

Nu vraag je je misschien af wanneer je precies beroepsmatig of zakelijk vliegt. Simpel: verdien je op een of andere manier aan je drone-opnames? Zo ja, dan heb je een vergunning nodig van de Inspectie Leefomgeving & Transport (IL&T). Er zijn verschillende vergunningen, dus neem de tijd om je hierin te verdiepen.

Dat zijn de belangrijkste dingen die je moet weten als je in Nederland met een drone gaat vliegen. Wees je wel bewust van het feit dat elk land haar eigen regels heeft. Neem je je drone mee op reis? Zorg dan dat je van te voren de regels hebt gelezen. Soms heeft elke staat, zoals in de Verenigde Staten, zelfs haar eigen regels. Fijne vlucht!