Ooit afgevraagd waar vliegtuigeten vandaan komt?
Vliegtuigeten: de ene zweert erbij, de ander vindt het naar een rubberen schoenzool smaken. Maar heb je je ooit afgevraagd waar die mysterieuze maaltijden eigenlijk vandaan komen?
Vliegtuigeten is meestal niet zo 'vers' als je misschien had gehoopt (Foto: skeeze, Pixabay)
Met al die onregelmatige uren en strak-geplande vluchtschema’s is het een uitdaging om alle passagiers een ‘verse’ lunch voor te schotelen. Voordat het plastic schaaltje rijst met kerriekip bij jou op je tafeltje belandt, heeft al dat eten een heel proces achter de rug.
De meeste maatschappijen maken een jaar van te voren een maaltijdplanning en kopen allerlei ingrediënten in. Vervolgens worden de meeste gerechten als regel al tien uur van te voren ergens in de buurt van het vliegveld klaargemaakt. Daarna wordt de halfgekookte maaltijd semi-bevroren, naar het vliegveld gereden en in het vliegtuig nog een keertje opgewarmd. Lekker dan!
Vertical farms: de toekomst van vliegtuigeten?
Ik weet niet hoe jij erover denkt, maar die ‘halfbakken’ methode vind ik niet superefficiënt overkomen. Emirates Group vond duidelijk ook dat de voedselvoorziening wel wat beter kan, en ze zijn van plan om daar op spectaculaire wijze verandering in te brengen. De luchtvaartmaatschappij gaat namelijk $40 miljoen in een gigantische vertical farm investeren. Sterker nog, de speciale ‘verticale boerderij’ komt vlakbij het vliegveld in Dubai te staan en gaat hoogstwaarschijnlijk het wereldwijde vertical farming record breken.
Het doel van de vertical farm? Dagelijks drie ton aan verse, herbicide- en pesticidevrije groente aan de catering van Emiraten leveren. De plantjes worden ook nog eens zonder aarde, zonlicht, en chemicaliën gekweekt, waardoor er véél minder water wordt verbruikt.
Wat vind jij, misschien een idee om bij Schiphol ook een vertical farm neer te zetten? Ik zie het persoonlijk wel zitten, maar dan wel eentje die nét een metertje hoger is dan de boerderij in Dubai!