5 manieren om dieren tegen plastic te beschermen
De plasticsoep in onze oceanen is zo’n gigantisch probleem geworden, dat een oplossing soms onmogelijk lijkt. Met deze eenvoudige stappen kun je tóch een verschil maken.
Plastic verminderen: het kan op preventieve en actieve manieren (Foto: Daria Shevtsova, Pexels)
Ik snap heel goed dat mensen zich vaak machteloos voelen als het over een wereldwijde kwestie als milieuvervuiling gaat. Waar moet je als individu beginnen om dieren tegen plastic te beschermen? Toch gaat het júíst om jij en ik: alle beetjes helpen. Als je deze 5 simpele stappen volgt, worden de oceanen al een klein stukje schoner!
1. Zorg dat er geen microbeads in je producten zitten
Ik begin met een minder bekende tip die het milieu veel ellende kan besparen: zorg dat er geen microbeads (microbolletjes) in je verzorgingsproducten zitten. Deze bolletjes zijn doorgaans kleiner dan 5 mm, bestaan uit polyethyleen-plastic, en worden vaak toegevoegd aan exfoliërende crèmes en scrubs. Maar ook aan tandpasta en allerlei medicijnen worden soms microbeads toegevoegd.
Deze plastic bolletjes zijn gevaarlijk voor de dieren die in onze zeeën en oceanen leven. De microbeads lossen niet zomaar op en komen in het riool terecht. Vervolgens belanden ze in rivieren, die uiteindelijk naar de zee stromen. Daar slikken een heleboel vissen ongemerkt de bolletjes door, waarna wij die vissen weer opeten. Oeps! Zo herken je de schadelijke microbeads in een ingrediëntenlijst: polyethyleen, polypropyleen, polyethyleentereftalaat, polymethylmethacrylaat, profylactisch zuur, en nylon.
2. Vermijd plastic tasjes
Zeeschildpadden zien plastic tasjes vaak aan voor kwallen en slikken ze vervolgens door. Als resultaat ontstaat er een blokkade in hun ingewanden en kunnen ze niks meer verteren. Gelukkig zijn de meeste winkels al minder vrijgevig als het om plastic tasjes gaat, maar in veel supermarkten zijn ze nog gratis verkrijgbaar.
Het is verleidelijk om je appels even snel in een tasje te gooien, maar doe dat a.u.b. niet. Leg ze gewoon in je karretje en was ze thuis grondig onder de kraan. Zorg daarnaast dat je altijd een herbruikbaar tasje bij je hebt.
3. Koop geen plastic waterflesjes
Zelf vind ik deze stap een van de makkelijkste manieren om mijn plastic afval te minimaliseren: zorg dat je altijd een herbruikbare waterfles in je tas hebt zitten. Zo koop je (bijna) nooit meer een plastic flesje in de winkel. Zonder mijn trouwe fles voel ik me incompleet! Dat moet eigenlijk net zo’n standaard feature worden als je portemonnee en sleutels. Ga je vaak naar Starbucks of een andere koffietent voor een ‘bakkie pleur’? Dan kun je ook je eigen thermosfles meenemen.
Plastic flesjes zijn onnodige vervuilers die vaak in zee terechtkomen (Foto: Krizjohn Rosales, Pexels)
4. Neem je eigen lunch mee in een brooddoos
Je eigen lunch meenemen is een fantastische gewoonte die niet alleen het milieu een handje helpt, maar ook voordeliger is voor je eigen portemonnee. Koop je in de kantine vaak een broodje? Grote kans dat deze op de een of andere manier al voorverpakt is. Die plastic verpakkingen kun je vermijden door zelf je maaltje in een brooddoos mee te nemen. Gebruik dus ook geen boterhamzakjes. Plastic rietjes zijn trouwens ook uit den boze, dus laat die liever links liggen.
5. Doe mee met een beach cleanup of ga ploggen
Wil je niet alleen preventief, maar ook actief bijdragen aan het opruimen van al dat plastic afval? Dan kun je regelmatig meedoen met beach cleanups op de Nederlandse stranden. Zo organiseert Stichting De Noordzee elke zomer evenementen langs de Noorzeekust.
Natuurlijk hoef je niet het hele jaar op de zomer te wachten, want je kunt in principe dit weekend met een paar vrienden een strandwandeling gaan maken. Neem een vuilniszak mee en investeer in een paar stevige handschoenen om jezelf tegen het vuil en eventuele glasscherven te beschermen. Ben je niet zo’n strandjutter? In de loop van 2018 is er ook een nieuwe cleanup-trend ontstaan: het ploggen. Dat is een samenstelling van ‘joggen’ en het Zweedse ‘plocka’ (oppakken), wat inhoudt dat je tijdens het joggen ook af en toe afval opraapt.
Deel je tips!
Welke stappen pas jij al toe in je dagelijkse leven? En heb je nog andere goede tips om minder plastic te gebruiken? Laat het me zeker weten in de reacties!