Hier kun je nog één worden met inheemse volkeren image

Hier kun je nog één worden met inheemse volkeren

Vind jij het op reis ook fascinerend om jezelf onder te dompelen in een compléét andere cultuur? Op deze plekken kan het nog: één worden met inheemse volkeren.


De Bajau in Indonesië zijn zee-nomaden (Foto: Hans Zeegers © Columbus Travel)

Vorige maand werd er voor het eerst contact gelegd met een geïsoleerde stam in het Amazonegebied. We vinden het moeilijk om ons voor te stellen dat zoiets in 2018 nog mogelijk is, maar ze zijn er dus nog: inheemse volkeren die hun eigen tradities weten te beschermen tegen de doordringende invloed van de buitenwereld.

Natuurlijk is het voor elke reisfanaat een opwindend idee om een totaal onbekende cultuur van dichtbij mee te maken. Door de jaren heen hebben onze Columbus-schrijvers en -fotografen fantastische reiservaringen gehad door contact te leggen met de inheemse bevolking. We blikken terug op de meest bijzondere onderonsjes!

De Munkip-dorpelingen, Papoea-Nieuw-Guinea

Columbus-oprichter Matthijs de Groot maakte een bijzondere ontmoeting mee in ongerept Papoea-Nieuw-Guinea. Hij werd in het dorpje Munkip door de lokale bevolking in de armen gesloten en woonde een authentieke welkomstdans bij, ook wel sing-sing genoemd. De beschilderde lichamen, imposante maskers en het warme karakter van de bevolking waren een genot voor de zintuigen.


In Munkip leven de mensen volgens traditionele gebruiken (Foto: Louise ten Have © Columbus Travel)

Het Basia-volk, Lesotho

Het Basia-volk woont in de Ha Kome Caves in het Afrikaanse dwergstaatje Lesotho. Chief Teleka stichtte dit grottendorp in het begin van de 19e eeuw, en de overgebleven bewoners behoren tot de zesde generatie. Helaas wonen er momenteel nog maar drie oudere weduwes in de grotten. Columbus-fotograaf Paul de Roos legde de (waarschijnlijk laatste) bewoners vast op de gevoelige plaat; een unieke ervaring.

De Navajo, Verenigde Staten

In het Zuidwesten van Amerika woont het grootste indianenvolk van de VS: de Navajo. Columbus-schrijver Jona Dekker werd door de jonge John op sleeptouw genomen, galopperend door de heuvels. John heeft een tijdje in miljoenenstad Phoenix gewoond, maar verkoos uiteindelijk de tradities van zijn volk boven een Westers bestaan. Nu werkt hij als gids en leidt hij paardentochten naar eeuwenoude plekken als Three Turkey Canyon.


De Kogui-indianen zijn afstammelingen van de Tayrona (Foto: Tom van der Leij © Columbus Travel)

De Kogui-indianen, Colombia

Midden in de jungle van Colombia ligt een verloren stad: Ciudad Perdida. Tot in de middeleeuwen was het een belangrijk economisch centrum voor de inheemse Tayrona, maar die sloegen op de vlucht voor de Spaanse conquistadores. Columbus-fotograaf Tom van der Leij ging op zoek naar de ruïnes van de stad en onderweg sliep hij in de hangmatten van de lokale Kogui-indianen. Zij worden nog steeds gezien als de afstammelingen van de Tayrona.

De Bajau, Indonesië

De afgelegen Togean-eilanden in Indonesië bereik je vanuit Nederland pas na drie lange dagen reizen. Het betoverende landschap is net zo ongrijpbaar als haar mysterieuze bewoners: de zee-nomaden van de Bajau. Zij brengen bijna alle dagen door op de fonkelende zee. Columbus-schrijver Inger Hollebeek kreeg een weeklang een waardevol inkijkje in hun leven: koken op de lepa-lepa (bootje), ’s nachts vissen lokken en weer overnachten op diezelfde boot.


Bij deze ceremonie springen jongens over stieren heen (Foto: Louise ten Have © Columbus Travel)

Het Hamervolk, Ethiopië

De volkeren van de vruchtbare Omovallei van Ethiopië spreken tot de Westerse verbeelding: trotse vrouwen met lipplaten en met krijttekening versierde krijgers. Columbus-hoofdredacteur Mark Mackintosh was zelf aanwezig bij de jumping the bull-ceremonie van het Hamervolk. Hierbij moet een jongen poedelnaakt vier keer heen en weer over een rij stieren lopen om zijn mannelijkheid te bewijzen. Daarna mag hij zich aansluiten bij de maza, de volwassen mannen.

Dit was slechts een kleine selectie van bijzondere ontmoetingen met inheemse volkeren. Benieuwd geworden naar al onze terugblikken? Schaf dan editie 75 aan in onze webshop!