Duikvakanties

Wat jouw schadelijke zonnebrand doet met koraal …

Gepubliceerd: 01 sep 2018 | Duiken | Strandvakanties 0
Aangezien mijn huid na tien minuten zonnen op het strand al een teint à la rijp tomaatje aanneemt, bedek ik mezelf altijd in een dikke laag zonnebrand. Maar wat blijkt: zonnebrand is le-vens-gevaarlijk voor koraal ... Dus bij dezen, een receptje voor duurzame zonnebrand.  
Door: Roselinde


Zonnebrandcrèmes beschadigen koraalriffen wereldwijd (Foto: Octavian Rosca (modified), Unsplash)

Binnenkort verboden op Bonaire en Hawaï

Bonaire en Hawaï zijn al bezig met het opstellen van een wet die crèmes op basis van oxybenzon en octinoxaat illegaal zal maken. De riffen bij deze eilanden zijn kwetsbaar voor dit soort verderfelijke ingrediënten, en de toestroom van toeristen doet daar uiteraard een ongunstig schepje bovenop. Het verbod moet in 2021 van kracht gaan, al wordt het moeilijk om buitenlanders die vanuit hun eigen land schadelijke zonnebrand meenemen strafbaar te maken.


Koraalriffen blijken kwetsbaar voor veel soorten zonnebrand (Foto: Reisreporter hestermaasdam)

Wat doet schadelijke zonnebrand met het koraal én de mensen?

Hoe schadelijk zijn de chemicaliën in zonnebrandcrèmes nou écht? De langdurige effecten zijn nog niet bekend, maar het is duidelijk dat de stoffen bijdragen aan de verbleking van koraal. Daarnaast kan nieuw koraal afsterven.

Hoofdredacteur Mark Mackintosh sprak zelf over dit probleem met visser Benedito op het eiland Boipeba in het Braziliaanse Bahia. Benedito vertelde dat de zonnebrandcrème van zwemmers verantwoordelijk is voor de afname van bepaalde vissoorten. De chemicaliën in zonnebrand hebben daardoor niet alleen een uitwerking op het koraal, maar ook op de rest van het ecosysteem én de mensen die ervan afhankelijk zijn. Benieuwd naar het hele verhaal over deze bijzondere stranden in Brazilië? Schaf dan editie 59 aan in onze webshop.

Een alternatief: Marks recept voor duurzame zonnebrand

Tja, mijn huid dan maar laten verbranden is óók geen aantrekkelijk scenario. Het alternatief is zonnebrand aanschaffen op basis van de natuurlijke mineralen titanium- en zinkoxide. Deze stoffen zijn minder schadelijk, maar hebben nog steeds een negatief effect op het ecosysteem. Het onderzoek naar en de ontwikkeling van alternatieve zonnebrandcrème staat op dit moment nog in de kinderschoenen.

Het allerbeste alternatief is dus Marks recept voor duurzame zonnebrand. Voor een crème van ongeveer factor 40 heb je nodig:

  • 60ml kokosolie
  • 20 druppels wortelzaadolie
  • 10 druppels lavendel

Zijn er nog andere opties? Heel simpel: een dunner laagje smeren, in de schaduw gaan zitten of een T-shirt en hoedje dragen. Als je gaat zwemmen, surfen of snorkelen kun je bijvoorbeeld ook een rash guard (een licht kledingstuk voor watersporters) aantrekken. Probeer in ieder geval minder te zonnebaden in het directe licht. Dat is beter voor jezelf én het milieu.

deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Duurzame donderdag: haaivriendelijke barrière

Van een haai in de baai wordt niemand blij. Hoewel het prachtige beesten zijn hebben we ze liever niet naast ons zwemmen. Helaas leggen veel haaien daarom het loodje. Maar dat hoeft niet!

Van een haai in de baai wordt niemand blij. Hoewel het prachtige beesten zijn hebben we ze liever niet naast ons zwemmen. Helaas leggen veel haaien da...

Topblog van de week: de ontspoorde trein

De Topblog van de week gaat over een spannend avontuur tijdens een treinreis in Ecuador. Communitylid Dalix weet op een boeiende wijze de lezer mee te nemen op reis. Wij konden niet stoppen met lezen, julie ook?

De Topblog van de week gaat over een spannend avontuur tijdens een treinreis in Ecuador. Communitylid Dalix weet op een boeiende wijze de lezer mee te...