Europa’s meest epische hike: de Transcaucasion Trail
De Transcaucasian Trail, die recentelijk werd uitgezet door een stel avonturiers, loopt dwars door de Kaukasus. Ook jij kunt een bijdrage leveren aan het project, door de nieuwe routes grondig te testen. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar voor mij stijgt deze trail naar de top van mijn outdoor bucketlist.
De groene Kaukasus is een bijzondere wandelroute rijker (Foto: 3087790, Pixabay)
Je hebt er waarschijnlijk nog nooit van gehoord, maar dat komt omdat hij spiksplinternieuw is: de Transcaucasian Trail in het Kaukasus-gebergte. Nou ja, de plannen lagen blijkbaar al een tijdje op tafel, maar na jaren van dromen en speculeren is de schop eindelijk de grond ingegaan. Yes, het is zo ver: op dit moment zijn de eerste 85 kilometer aan nieuwe routes officieel opengesteld voor wandelaars! Dit kersverse gedeelte ligt in het Nationaal Park Dilidzjan in Armenië.
De initiatiefnemers zijn naast de toevoegingen van plan om bestaande paden in de regio te verbeteren. Zo zal er uiteindelijk een langeafstandsroute van maar liefst 3000 km (!) door Armenië, Georgië en Azerbeidzjan komen te liggen.
Meer aandacht voor de Kaukasus
De oogverblindende uitzichten in Armenië waren niet de enige reden om deze piepjonge wandelroute in het Kaukasus-gebergte letterlijk en figuurlijk op de kaart te zetten. De belangrijkste missie achter het project is om veel meer aandacht én respect voor deze ondergewaardeerde regio te vragen. De Kaukasus biedt een ongelofelijke diversiteit aan flora en fauna, en ongeveer een kwart van de lokale plantsoorten zal je nergens anders op Aarde tegenkomen. Bovendien is het gebergte het leefgebied van machtige dieren als de wolf, bruine beer, goudjakhals en de lynx.
Vanwege de gevoelige ligging van de Euraziatische regio in vier verschillende landen staat de Kaukasus doorgaans bekend om haar politieke lading, maar dat neemt niet weg dat de natuur bewonderd en beschermd moet worden. Door samen met professionals en vrijwilligers een toegankelijk pad aan te leggen, hopen de bedenkers van de TCT dat daar verbetering in zal komen.
Nieuwe wandelpaden zijn sinds de zomer van 2018 toegankelijk (Foto: Reisreporter adelheid)
Nieuwe paden, eeuwenoude verbindingen
De paden mogen dan nieuw zijn, maar de culturele banden in de Kaukasus hebben een eeuwenoude achtergrond. Wat betreft het ontzagwekkende aantal volken en talen gaat de diversiteit van het Kaukasus-gebergte veel verder dan alleen het ecosysteem. De oude paden die de mensen duizenden jaren lang bewandelden lagen op de iconische zijderoute, die afwisselend het Perzische, Ottomaanse, en Russische rijk doorkruiste. En als het erop aankomt draait de TCT net zo goed om het verbinden van mensen. Het aanleggen van een epische wandelroute is dan een slimme, maar ook duurzame strategie van natuurbescherming.