West Kaap

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

West Kaap image

Bakkrans in het Cedergebergte

West Kaap
Zuid-Afrika
Kruytflo

Bakkrans in het Cedergebergte

Bakkrans 32º24.50’S / 19º21.43’E

We vertrokken uit Lambertsbaai om de route te zoeken naar een afgelegen plekje in het Cedergebergte. Na drie kwartier rijden kwamen we aan in Clanwilliam het portaal van het Cedergebergte. Hier doe je eerst de inkopen die nodig zijn om in een primitieve locatie te overleven. Naast voldoende drinkwater, brood, groente en vlees is het ook handig een extra jerrycan met brandstof voor de 4x4 mee te nemen. De koelbox zit vol om te overleven op naar Keurbosfontein vlakbij Matjesrivier midden in het Cedergebergte. Daar ontmoeten wij de Manager Arrie van het natuurreservaat Bakkrans. Arrie zal voor ons uit rijden naar het reservaat omdat de weg lastig en onbekend is. De hekken die we passeren moeten van het slot. Al snel ontstaat er een klein ritueel. Arrie ontsluit een hek en ik stap uit om het weer netjes op slot te doen. Na ander half uur rijden arriveren wij op een prachtige plek. Een droom wordt waarheid. Heerlijk met zijn tweetjes bivakkeren in dit prachtige reservaat. Alleen de natuur en zijn bewoners om ons gezelschap te houden.

Arrie laat ons alles zien, het opslag huys met daar tegenover het eet huys met een fantastische braaiplaats. Het slaaphuis zo’n vijf en zeventig meter verder op met daarbij een apart bad huys waar de gijzer ingesteld wordt op de temperatuur die jij lekker vindt. En dan gaat Arrie weg naar een eigen huys ergens hoog en ver weg. Het hout ligt klaar en de koelbox kan geleegd in de koelkast. Meer luxe is er niet en gelukkig maar. We maken kamp en gaan dan eens rustig de literatuur bekijken. We ontdekken een prachtige wandeling voor de volgende dag. Nu genieten we van de locatie, het prachtige uitzicht en de rust. Even naar beneden is een mooi waterbekken waar je kan poedelen. Een ware oase met fris water, schaduw en ook daar een prachtig uitzicht.

Na een heerlijk typische Afrikaanse braai genieten we van de sterrenhemel zoals dat nergens anders kan. Olielampjes lichten ons plekje aan en de krekels en andere dieren zorgen voor de achtergrondmuziek.

De volgende ochtend nemen we alle tijd voor een rustig ontbijt voordat we aan de stevige wandeling beginnen. Camera’s, wandelkaart en water mee. We hadden bedacht dat we eerst om de berg heen zouden lopen om vanaf het verste punt Leopard trail te lopen. De rondtocht was prachtig met bijzondere rotsformaties, planten en kleine dieren. Het Leopard trail was de slagroom op de taart. Het begint bij een heel oud Huys van de oude herders uit dit gebied. Daarna daal je af tussen twee rotspartijen. Je moet je weg zoeken want hij wordt niet veel gelopen. Stenen markeren de weg. Een echte excursie. Bakkrans was de allereerste onderzoek plaats van de Cape Leopard. Wij hebben deze prachtige kat niet gezien. We zijn wel verrast op vogeltjes, sprinkhanen en reptielen.
Moe en tevreden gaan we op het heetst van de dag onze siësta houden. De luiken van ons eet huys open, boek erbij en veel water.

Als de temperatuur weer wat gedaald is gaan we op zoek naar de schilderingen van de Khoi en San volkeren. Zij lieten één van de rijkste open lucht rots kunstgaleries in de wereld na. Deze kunstvorm is ten minste 100 000 jaar oud. De Cederberg regio bevat de rijkste rotskunst in Zuid-Afrika.

Na nog een avond genieten zijn we erg vroeg op gestaan om voor ons vertrek ook de zonsopkomst mee te maken. Daarna is het afscheid nemen met de gedachte dat we hier graag nog eens terug komen.

www.redcederberg.co.za/bakkrans/index.html

Foto's

4e681.jpg
4e681.jpg
Kruytflo
8df06.jpg
8df06.jpg
Kruytflo
bf193.jpg
bf193.jpg
Kruytflo