De prachtige Swartberg pass
De prachtige Swartberg pass
“Oh, de Swartberg pass, daar moet je echt naar toe!”
Tijdens onze reis naar Zuid-Afrika raken we in verschillende plaatsen in gesprek met Zuid-Afrikaners. Als onze reisroute ter sprake komt en we de plaats Oudtshoorn opnoemen, komt steevast de Swartberg pass naar boven. Natuurlijk staat Oudtshoorn bekend om de struisvogelfarms, maar volgens de Zuid-Afrikaners is de Swartberg pass het hoogtepunt. Het is een van de mooiste passen (of misschien wel de mooiste) van Zuid-Afrika. Deze pas is voor ons geen onbekende, maar in de boeken staat nogal wisselende informatie over het feit of je een 4WD nodig hebt. De Zuid-Afrikaners stellen ons stuk voor stuk gerust, het moet makkelijk kunnen met ons kleine gehuurde autootje. De pas kan wel eens onbegaanbaar zijn door sneeuw of regenval, maar dat moet in de lente geen probleem vormen.
De Swartberg is een bergketen die de scheiding vormt tussen de vlakten van de Great Karoo en de valleien van de Little Karoo. Men kon niet anders dan om de bergketen heen gaan, totdat besloten werd om een pas aan te leggen. Een eerste poging werd gedaan door John Tassie, maar hij kwam niet verder dan 6 kilometer. Wat hem niet lukte, lukte Thomas Bain wel. Hij werkte met 200 gevangenen aan de pas, die meer dan 120 jaar later nog steeds aanwezig is in zijn oorspronkelijke vorm. Plannen om de pas te asfalteren, kunnen rekenen op weerstand van de Zuid-Afrikaners.
We hebben inmiddels al zoveel gehoord over de schoonheid van deze pas, dat een bezoek aan Oudtshoorn niet meer compleet is zonder een bezoek aan de Swartberg pass. We gaan het gewoon proberen met ons autootje, we kunnen altijd nog omdraaien is ons devies. Dus vertrekken we voor een dagtocht richting de Swartberg pass. We rijden door de velden, langs de struisvogelfarms richting de bergketen die dreigend dichterbij komt. Vanaf de voet van de berg leidt een 27 kilometer lange onverharde weg langs de rand van de bergketen omhoog. De weg is op sommige plaatsen heel steil, maar ons autootje laat ons gelukkig niet in de steek. Zelfs al waren we niet ver gekomen, dan nog is het uitzicht de moeite waard. We kijken uit over het prachtige heuvelachtig landschap van de Karoo met kleine boerendorpen en hun landbouwgronden.
Ons autootje heeft het gered, we zijn over het hoogste punt op 1583 meter heen gekomen. Nu rijden we op een rotsachtig plateau. Toch is het landschap alles behalve kaal of oninteressant. Overal waar we kijken bloeien mooie planten en bloemen tussen de grijze rotsen en stenen. Als we uitstappen hebben we helemaal niet het idee dat we zo hoog zitten, want het plateau is vlak en wordt omgeven door bergpieken. Pas als we aan het eind van het plateau komen zien we de kloof, waar de Swartberg pass zich langzaam een weg naar beneden baant.
Langzaam dalen we weer af naar beneden. Onderweg wordt het landschap steeds groener. De bloeiende planten maken plaats voor groene bomen en struiken die mooi afsteken tegen de rozerode rotswanden. Er lopen kleine beekjes, het is een prachtige plek om even uit te stappen. We waden door het ijskoude water. Heerlijk, want de temperatuur kan in deze kloof aardig oplopen. Het is nog een klein stukje rijden en dan verdwijnen de hoge rotswanden. We rijden weer door de velden met op de achtergrond de bergketen. We komen uit bij het plaatsje Prince Albert. Een schattig klein plaatsje met de karakteristieke Zuid-Afrikaanse huizen waar ook de Hollandse invloeden in te herkennen zijn. Het is een prima plek om iets te eten of te drinken.
We rijden terug naar Oudtshoorn via een andere pas. Deze geasfalteerde Meiringspoort pass is ook mooi, maar mist, doordat het een doorgaande weg is, toch wel wat aan sfeer. Lastig is trouwens ook dat je niet zomaar kan stoppen langs de weg om een foto te maken. Er is wel een parkeerplaats bij een waterval. Deze waterval is een populaire plek voor Zuid-Afrikaners om te zwemmen en te eten.
Aan het eind van de middag komen we aan bij ons hostel. We kunnen maar een conclusie trekken: de Zuid-Afrikaners hebben gelijk, als je in Oudtshoorn bent, dan moet je zeker een tocht maken richting de Swartberg pass.