Tiger Canyons - toch goed kijken
Tiger Canyons - toch goed kijken
Tiger Canyons - toch goed kijken
Tiger Canyons is een bijzonder project in de Karoo een stuk ten zuiden van Bloemfontein in het midden van Zuid Afrika. Het is in beginsel ontstaan vanuit de gedachte dat de wilde tijger in India het zwaar heeft en het mogelijk niet gaat redden. De oprichter John Varty (JV) heeft die mening vanwege de oprukkende bevolking en het slechte management van de tijgerparken in India. Hij heeft daarom een extra genenpoel gecreëerd in Zuid-Afrika.
Het project loopt inmiddels een kleine 15 jaar en heeft ups, maar vooral ook downs meegemaakt. Zeker niet iedereen is het met het project eens. Sommigen vinden dat tijgers niet in Zuid-Afrika thuis horen en sommigen zijn het niet eens met de manier waarop met de tijgers werd omgegaan. Ondanks de tegenslagen en tegenwerking is JV er in geslaagd drie aparte bloedlijnen in Tiger Canyons te creëren. De tijgers zijn geheel verwilderd en jagen zelf.
John Varty is een bekende persoon in de wereld van de grote katten. Hij heeft verschillende films gemaakt en boeken geschreven. Hij is mede eigenaar en mede oprichter van het zeer bekende Londolozi in Sabi Sands. Londolozi staat bekend als één van de beste plekken in de wereld om wild te zien en is daarnaast zeer luxe.
Het uiteindelijk doel van JV is een park van meer dan 100 km2 waar, naast de bekende Afrikaanse dieren, ook tijgers rondlopen. De bezoekers moeten goede “sightings” hebben en comfortabel kunnen overnachten. Dan kan hij ook zijn secondaire doel, veel werkgelegenheid in een gebied met grote werkloosheid, voor elkaar krijgen. Als het dan ook nog financieel een succes wordt komt doel drie in beeld. Dan kan er geïnvesteerd worden in ziekenhuizen en scholen in dit arme gebied.
Zo ver is het echter nog niet en zoals zo vaak is dat een kwestie van geld. Inmiddels heeft het project ongeveer 60 km2 grond in bezit. Daarvan is 30 km2 tijgergebied en 12 km2 cheetah gebied. Er zijn plannen om beide terreinen uit te breiden.
In het begin waren de tijgers door hekken gescheiden. Nu bestaat de totale 30 km2 nog uit twee delen. Bij het laten vallen van enkele hekken zijn doden onder de tijgers gevallen in verband met territorium drift. Ook hieruit blijkt dat de tijgers zeer natuurlijk gedrag vertonen.
Ook het comfortabel verblijven is nog niet gerealiseerd. Wij werden ondergebracht in een guesthouse op ongeveer 25 kilometer van het project.
De kans dat je een tijger heel goed ziet in Tiger Canyons is veel groter dan in India. Toch is het nog goed kijken om ze af en toe te vinden. Tijgers zijn territoriaal, maar als ze niet gezien willen worden kan je het schudden. Ook is het landschap af en toe redelijk ruig. Gelukkig konden we de omgeving steeds goed afzoeken met onze (gewonnen) Swarovski verrekijker. Via een paar foto’s zal ik laten zien hoe lastig ze soms te ontdekken zijn.
Verder heb ik al diverse foto’s geplaatst op de site met (stukjes) uitleg over dit bijzondere project.
Wij wisten niet precies wat we konden verwachten toen we er heen gingen en hadden ook de nodige vraagtekens. Hoe dan ook, we hebben een fantastische tijd gehad op deze unieke plek. Het was bijzonder om de zeer gepassioneerde JV te ontmoeten en we hadden zeer mooie ontmoetingen met die fantastische tijgers.