Twee voor twaalf: STOP mens-roofdier interactie image

Twee voor twaalf: STOP mens-roofdier interactie

Het Franse gezin dat viral ging omdat het uit de auto stapte in safaripark Beekse Bergen, had totaal geen benul van de gevaren. Ze blijken niet de enigen, want in Zuid-Afrikaanse safariparken komen deze levensgevaarlijke interacties aan de lopende band voor. Columbus-wildlifecolumniste Simone Eckhardt luidt de noodklok. 


Columbus-wildlifecolumniste Simone Eckhardt zegt 'STOP!' (Foto: Sports Cars Fan, Flickr)

We schrijven eind april 2018. Een achteloze toerist loopt het leeuwenverblijf binnen in Marakele Predator Centre in de provincie Limpopo, en wordt direct bij zijn lurven gepakt. De leeuw sleurt hem mee en laat diepe wonden achter in zijn been (lees er hier meer over). De man mag van geluk spreken, want slechts een maand eerder stierf een vrouw na een soortgelijke aanval door een in gevangenschap levende leeuw.

Fotootje met een leeuw? Moet kunnen!

Hoewel de achteloze toeristen die deze parken bezoeken zonder meer iets valt te verwijten – hoe kóm je erbij om in een kooi te stappen bij een volwassen leeuw? – is het toch vooral het Ministerie van Toerisme dat zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Er is in Zuid-Afrika immers geen enkele wetgeving die betrekking heeft op de interactie tussen mens en roofdier. Er zijn dan ook géén veiligheidsvoorschriften voor de bescherming van zowel toeristen als de parkstaff. Met de volgende feiten als gevolg … 

1. Sinds 1996 gebeurden er 40 ongelukken. 12 Mensen overleden en 28 raakten gewond.
2. In 92% van de gevallen was een leeuw verantwoordelijk voor de aanval. 
3. In 45% van de gevallen was een leeuw ook daadwerkelijk dodelijk. 
4. Roofdieren maken geen enkel onderscheid: ze vielen 13 vrouwen, 18 mannen en 9 kinderen aan.

Brandbrief

Diverse Zuid-Afrikaanse dier- en natuurbeschermingsorganisaties schreven een brandbrief aan het Ministerie van Toerisme, waarin ze erop aandringen om een eind te maken aan de interacties tussen mens en roofdier. Lees er hier meer over. Zelf bijdragen? Vermijd soortgelijke safariparken (of knuffelfarms) en lees je goed in.

Lees ook ons eerdere artikel: Slachtoffers van hun ‘aaibaarheidsfactor': Afrikaanse leeuwen in gevangenschap