Krugerpark

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Onder het oog brengen

Krugerpark,
Zuid-Afrika


We rijden het Kruger Park in en ik ben benieuwd welk dier we als eerste zullen zien. Ik gok op zebra’s want die zagen we op een eerdere safari-vakantie ook als eerste, in bijna elk park dat we inreden. Enigszins verrassend blijkt het een olifant te zijn… meerdere zelfs!

De olifanten zijn rustig en dat kan niet over ons worden gezegd. Net binnen en nu al olifanten! Ik begin met m’n plaatjes te schieten en zoom steeds meer in. Het oog intrigeert me en dan daar focus ik me dan ook op.

Eenmaal thuis gekomen wilde ik wat meer te weten komen over olifantenogen en begon daarom te googlen. Ik vond talloze sites met allerlei informatie over olifanten, over de slurf (meer dan 40.000 spieren), over de slagtanden (een soort kaasschaaf… schaaft de schors van de boom om de pulp eronder op te eten), over de huid (een soort van beschermingsjas), over de oren (voor verkoeling, maar ook om emoties te uiten) en over de hersenen (weegt ongeveer vijf kilogram en het brein ontwikkelt zich op een ongeveer gelijke wijze als dat van de mens).

Echter nix over de ogen. Wellicht dat ik verkeerde zoekcriteria gebruik, maar ik ben ondertussen zo goed als niets wijzer geworden. Waarom hebben olifanten van de grote, grove wimpers; wat voor kleur ogen kunnen ze hebben; hoe goed is hun zicht (overdag en ’s nachts)...