Kaapstad

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Op Consult bij de Medicijnman in Langa Township

Kaapstad,
Zuid-Afrika


Het was een merkwaardig consult. De gids die me door Langa Township (Kaapstad) leidde, had geregeld dat ik een vraag mocht stellen aan de medicijnman. Deze markante figuur staat hoog in aanzien en weet volgens mijn gids een ieders fysieke ongemakken te genezen door middel van zijn kennis van de natuur. Zijn 'praktijk' is een oude zeecontainer die uitpuilt van vleermuisvleugels, gedroogde apenklauwen, staarten van dieren, en allerhande flesjes en potjes met dubieuze wondermiddelen. Hij nam zijn taak uiterst serieus en keek me indringend aan. Wat mijn vraag aan hem was.

Uhh.. ik heb eigenlijk geen vraag. "Ik heb wel eens hoofdpijn...?" Daar wist hij uiteraard wel iets op. Hij kwam met een colafles, gevuld met een fluorescerend roze goedje. Als ik daarvan dronk was ik genezen. Ik heb voor de eer bedankt en gezegd dat het op zich wel mee viel met de hoofdpijn. Dat ik zou terugkomen als het erger werd ;-) Een bijzondere ontmoeting was het wel.

In Langa Township worden rondleidingen aangeboden door hun eigen bevolking. Deze tours zijn aldaar te boeken bij gedegen bureau's, maar ook vanuit Nederland. Het is een indrukwekkend bezoek, wat goed de werkelijkheid van een leven in Kaapstad weergeeft.