Johannesburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Johannesburg image

Een fietstochtje in een township? Shoot me!

Johannesburg
Zuid-Afrika
Joanna

Een fietstochtje in een township? Shoot me!

Shoot me! Hij draait zich naar me toe en heft zijn handen omhoog. Sh.t, het is dus waar wat ze zeggen. Het is gevaarlijk en we zijn nog zo gewaarschuwd. Ga nooit een township in!

Gids Jeffrey lacht. We zitten op de fiets in Alexandra, een township van Johannesburg. Voor ons staan lachende kinderen met de handen omhoog die graag op de foto willen. Shoot me!

Vanochtend zaten we nog aan het ontbijt in de luxe wijk Sandton, nu zijn we in een van de oudste townships van het land. Hier woonde Nelson Mandela, nadat hij van de Oostkaap naar Johannesburg was gekomen. Hier staat nog steeds een muur uit de tijd van de Apartheid.

Op onze mountainbikes rijden we door de brede straten. Het ziet er nog best ok uit. We nemen een kijkje in een ‘shebeen’, een illegale stokerij, en proeven het zelfgemaakte drankje. We luisteren naar het gezang van kinderen in een creche. We eten een broodje in een lokaal tentje. We maken een doorsteek tussen krotten. En zien de ‘mannen’ en ‘vrouwen’ fabrieken voor ons opdoemen. Wow. Hier wonen mensen. Dit komt wel even binnen. We fietsen en kijken rond. En luisteren naar wat Jeffrey ons te vertellen heeft. We voelen ons veilig.

Jeffrey is onze gids en oprichter van Mulaudzi tours. Hij is een vrolijke jongeman met een aanstekelijke lach, geboren en getogen in Alexandra. Hij is trots op zijn wijk en zijn mensen en wil dat graag delen met toeristen. Want ook dit is Zuid-Afrika.

Hij heeft ons even meegenomen in zijn wereld en we zijn hem dankbaar. Want we hebben gezien dat hier ook gewoon mensen leven. Behalve veel ellende zijn er ook lachende gezichten en is er hoop. En zonder hoop geen leven! (en shoot me if I’m wrong)

Wij vonden het een bijzondere ervaring en willen tegen iedereen zeggen: fietsen in een township? Doen!


Kijk op de website voor de praktische details: www.alexandratours.co.za

Foto's

5c039.jpg
5c039.jpg
Joanna
3f5f5.jpg
3f5f5.jpg
Joanna
4b415.jpg
4b415.jpg
Joanna
97d54.jpg
97d54.jpg
Joanna
3f5f5.jpg
3f5f5.jpg
Joanna