Drakensbergen, Zuid-Afrika image
Lkoedam

Drakensbergen, Zuid-Afrika

150 miljoen jaar geleden scheurde de aarde open en vormde de hoogste pieken van Zuid-Afrika: de machtige Drakensbergen. Een verborgen walhalla voor hikers en mountainbikers, maar ook een plek waar je diep in de bloedige geschiedenis van het continent kijkt.



Tekst: Auke Hulst, fotografie: Malou van Breevoort



De metamorfose van de Drakensbergen



Vele kilometers hebben we gelopen en nog altijd zijn we niemand tegengekomen. Om ons heen verheffen zich bergen van vulkanisch gesteente en zandsteen, afwisselend bleek, zwart of bedekt met groen. Ze ogen tijdloos, bevroren, dreigend. Nomen est omen: het huis van draken. In het in 1916 gestichte Royal Natal National Park, gelegen in het noorden van de Zuid-Afrikaanse Drakensbergen, kijk je diep in de geschiedenis van het continent. 150 miljoen jaar geleden scheurde de aarde er open en hoestte een ondenkbare hoeveelheid lava op. Het magma stolde en vormde een keten van grillige pieken. Een van de bekendste is het Amphitheatre. De zwarte muur, bron van ’s werelds op één na hoogste waterval, vormt een natuurlijke barrière tussen de provincie KwaZulu-Natal en het bergkoninkrijkje Lesotho. De wand beklimmen zal ons niet gegeven zijn - onze plek is aan zijn voeten. Terwijl voor ons wolkenpartijen over de rand van het Amphitheatre tuimelen, baadt achter ons het landschap in fel zonlicht. Dat is typisch voor de ‘Berg’, zegt gids Mduduzi.



Mduduzi was al jong door dit landschap gegrepen, geïnspireerd door de grootmoeder die hem opvoedde. Voor haar stond alles in het teken van de Zulu-cultuur, die nauw verweven is met de natuur. Ernstig: ‘Ik wilde óók het juiste doen, op de juiste manier leven.’ Het betekent onder meer dat hij kromligt om zijn toekomstige schoonfamilie elf koeien te kunnen overhandigen - voorwaarde om de moeder van zijn kinderen te mogen huwen. Één dier kost al gauw 7000 rand, zo’n 700 euro, voor de gemiddelde Zulu een vermogen. ‘Maar de traditie is belangrijk. Het geven van vee helpt de families te binden.' (...)



Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 32



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.